Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>BÖLGE
23 Kasım 2017 Perşembe - 10:40

Bu projede hayat var

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla-Bademler’de hazırladığı “Doğal Yaşam Köyü” projesi ile kent yaşamının yoğun temposundan kaçanlara yeni bir nefes olacak.

Bu projede hayat var

Yüzde 85’i tamamlanan köye konaklamalı ya da günübirlik gelen ziyaretçiler salça, tarhana, reçel, turşu ve köy ekmeği yapmayı öğrenip taş kırım usulü zeytin sıkımı yapabilecek. Yok olmaya yüz tutan geleneksel köy yaşamının canlandırılacağı Doğal Yaşam Köyü modeli, kırsal turizmi de tetikleyecek.

Peşpeşe geliştirdiği projelerle Yarımada bölgesini kalkındırmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğiyle Urla’da hayata geçirdiği “Doğal Yaşam Köyü” projesinin yüzde 85’ini tamamladı. Geleneksel kültürün, tarımın ve üretimin sürdürülebilirliğinin yanında, ziyaretçilere doğal yaşamı deneyimleme olanağının da sağlanacağı Doğal Yaşam Köyü, kent yaşamının yoğun temposundan kaçanlar için yeni bir nefes olacak.

Mis gibi tarhana, leziz zeytinyağı

Bademler'deki yaklaşık 315 dekar alan üzerine 4 milyon liralık yatırımla kurulan Doğal Yaşam Köyü’nde  çiçek üretim seraları, soğukhava deposu, fide dikim bölümü ve idari binalar yer alıyor. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi sahasında yer alan köydeki, mevcut yapılardan ayrı bir bölgede yeni bir yaşam ve üretim alanları ve meydanlar oluşturuluyor. Konaklamalı veya günübirlik ziyaretçiler için ayrıca üretim parselleri arasında yürüyüş ve bisiklet yolları hazırlanıyor.

Doğal Yaşam Köyü, kent yaşamının koşuşturmasından ve stresinden yorulanlar için ideal bir "kaçış noktası" olacak. Konaklamalı ziyaretçiler, doğanın eşsiz güzelliklerini ağaçların arasında gizlenmiş bungalovlarda izlerken, Bademler Köyü’nün deneyimli üreticilerinden salça, tarhana, reçel, turşu, köy ekmeği gibi ürünlerin yapımını öğrenecek; kerpiç atölyesinde köy fırını ve hayvan barınakları için kerpiç dökecek. Köyün konukları, kooperatifin çiçek seralarındaki üretim sürecine katılabilecekleri gibi, zeytin toplayıp kooperatifin taş kırım zeytinyağı fabrikasında zeytin sıkımı da yapabilecek. Bu çalışmalarda kent insanının hem doğayla, tarımsal üretimle ve köy yaşamıyla buluşması hem de tarımsal üretimi ve köyün geleneksel kültürünü öğrenme ve deneyimleme olanağı sağlanacak.

Öğren, yap ve sat

Doğal Yaşam Köyü’ne kurulacak meydanda, kooperatifin ürünleri ile birlikte konaklamalı ziyaretçilerin işleme atölyelerinde ürettikleri ürünler ile çevredeki diğer kooperatiflerin ürünleri satışa sunulacak. Köyde ayrıca günübirlik ziyaretçiler için kafe ve eğitim salonu, örnek üretim serası ve çocuklar için oyun alanı da kurulacak. Doğal Yaşam Köyü faaliyete geçtikten sonra, köyün kültürel etkinlikleri konaklamalı ziyaretçilerle birlikte organize edilecek.

Kırsal turizme doping olacak

Kent insanının doğayla kopmuş bağlarını onaracak dev bir yaşam alanı olarak düzenlenen Doğal Yaşam Köyü, yok olmaya yüz tutan geleneksel köy yaşamını tüm unsurlarıyla canlandırılacak. Yerel halkın sahip olduğu kaynaklar daha iyi kullanılarak kaybolmakta olan el sanatları ve üretim yöntemleri gibi değerlerin korunması ve devamlılığı sağlanacak. Böylece köylerdeki geleneksel bilgi geleceğe taşınırken kırsal turizm de geliştirilecek ve "yerelde kalkınmanın" önemli bir unsuru daha gerçekleştirilmiş olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kırsal turizmde önemli bir adım olacak bu modeli kentin farklı bölgelerinde de uygulayacak.

 

 

 
Fütürist Tarhan, geleceği anlattı
 
Kaçak göçmenlere geçit yok!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Seniz Selcuk Meyers 24 Kasım 2017 Cuma 18:22

Son yillarda duydugum en guzel, anlamli ve verimli haber. Cok destekliyor ve kutluyorum. Emegi gecen ve gececek herkese basarilar diliyorum. Yazin Cesmede yasiyor ve orayada bu kooperatifin ayninin da kurulmasini cani gonulden temenni ediyorum.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fütürist Tarhan, geleceği anlattı
Kadınların teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesi gerektiğini vurgulayan ...
Ödüllü Aşçılardan Öğretmenler Günü Sürprizi
Çeşme Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ödüllü aşçıları Öğretmenler ...
Mühendislerden ranta dayalı büyüme eleştirisi
MMO Başkanı Çakar, “Ekonomik büyümenin anahtarı üretim. Üretim ise sanayileşerek ...
 
71 şantiyede nefes nefese..
Türkiye’nin en iddialı çevre yatırımlarına imza atan İzmir Büyükşehir ...
Kadına şiddete İzmir tepkisi
İzmirli kadınlar, 25 Kasım Cumartesi günü “Kadına Yönelik Şiddete Karşı ...
İzmir'de belediyecilik 150 yaşında
İzmir'de belediye teşkilatının kuruluşunun 150. yılı kutlamaları anlamlı ...
 
İzmir “çocuk haklarını” unutmadı
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nü farklı etkinliklerle kutlayan İzmir ...
İzmir Barosu Alperen’in yanında
İzmir Barosu, ihmaller sonucu gerçekleşen ve kamu vicdanında derin yaralar ...
Başkan eşleri dayanışması
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, ...
 
YAZARLAR
Okan Yüksel
Okan Yüksel
PAPİ MEHMET
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri