Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>ULUSAL
4 Ocak 2018 Perşembe - 16:15

Baro ve kadınlardan 'buluğ' tepkisi

Diyanet İşleri Başkanlığı, resmi internet sitesindeki bulûğ çağı tanımlamasına İzmir Barosu ve İzmir Kadın Kuruluşları Birliği açıklamalarla Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesindeki bulûğ çağı tanımlamasına kınama geldi.

Baro ve kadınlardan  buluğ  tepkisi

Diyanet İşleri Başkanlığı ise açıklama yaptı. Açıklamada "Bugün bazı basın yayın organlarında yer alan, Diyanet İşleri Başkanlığının kız çocuklarının erken yaşta evlenebilecekleri yönünde açıklamada bulunduğuna dair haberler asılsız olup, kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesindeki Dini Kavramlar Sözlüğü'nde yer alan "İslâm hukukçularınca bulûğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir" ifadelerine İzmir Barosundan da tepki geldi.

İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan, “Diyanet’in açıklamalarına idari ve hukuki yaptırım uygulanmalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yer verdiği “9 yaşına giren kız evlenebilir, gebe kalabilir” şeklindeki skandal açıklamaya Aydın Özcan’dan tepki geldi.

Özcan yaptığı açıklamada Diyanet İşleri Başkanlığı’nın üzerine vazife olmayan konulara karışmayı bırakıp asli görevlerine dönmesi gerektiğini ifade ederek “bu açıklamalar gerek idari yönden gerekse hukuki yönden ele alınarak yaptırım uygulanmalıdır” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin bir din devleti değil; laik, demokratik bir hukuk devleti olduğunu söyleyen Baro Başkanı Aydın Özcan “Gerek yasalarımızda gerekse taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerde 18 yaşın altındaki her bireyin çocuk olduğunu söyleyen Aydın Özcan, çocukların evlendirilmesinin çocuğu nesneleştirdiğini, çocuğun çocukluğunu yok saydığını, cinsiyete dayalı eşitsizliği arttırdığını dile getirdi. “Cinsiyet ayrımcılığı ve çocuk gelinler istemiyoruz” diyen Aydın Özcan,  “çocuklara karşı gerçekleşen cinsel saldırı suçlarında rıza arayan, 4+4+4 eğitim sistemi ile kız çocuklarının erken yaşta okuldan alınmasını, lise çağındaki çocukların evlenmesini yasalarla destekleyen, müftülere nikah kıyma yetkisi verilerek çocuk yaşta evliliklerin önünü açan zihniyetin devamı şeklindeki bu tür açıklamaları şiddetle kınıyoruz. Diyanetin; kadınların, eşleri tarafından tek taraflı sms, mektup, faks yolu ile boşayabileceği yönündeki açıklaması ile dokuz yaşındaki kız çocuklarının evlenebileceği ve gebe kalabileceği yönündeki açıklaması Anayasamız başta olmak üzere Medeni Kanunumuza, imzaladığımız uluslararası anlaşmalara açıkça aykırılık içermektedir. Diyanetin bu açıklamaları gerek idari yönden gerekse hukuki yönden ele alınarak yaptırım uygulanmalıdır. İdari yönden siyasi iktidarın, hukuki yönden de Cumhuriyet Savcılarının harekete geçmesi gerekir” dedi.


Kadınlar da tepki gösterdi

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği adına açıklamada bulunan İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Tülin Eraslan, “Evrensel  Çocuk Hakları Sözleşmesi ve iç hukukumuzdaki düzenlemelere göre 18 yaşını tamamlamamış herkes çocuktur. Yasalardaki birkaç istisna haricinde herkes 18 yaşını doldurmakla reşit olmaktadır. Bilimsel verilerle belirlenmeye çalışılan evlilik yaşı, ülkemizde Medeni Kanunumuzun 124. maddesinde "kadın ve erkekler için 16 yaşından küçükler hiçbir şekilde evlenemezler", "17 yaşını doldurmuş kişiler ise ancak yasal temsilcilerinin izniyle" şeklinde düzenlenmiştir. Medeni Kanunumuzda 16 yaşını doldurmayan kadın ve erkeğin hiçbir şekilde evlenemeyeceği hükmü varken, Diyanet İşleri Başkanlığının sitesinde yer alan Dini Kavramlar Sözlüğünde, İslam hukukçularınca "buluğ çağının alt sınırının erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak" belirlendiğinin belirtilmesi ve yine "erkek ve kızlar 15 yaşlarına ulaştıklarında, kendilerinde bu ergenlik alametleri görülmese de buluğ olduklarına hükmedilir ve hukuki yükümlülüklere ehil olur" denilmesi Medeni Kanunumuza açıkça aykırıdır” dedi.

Eraslan, açıklamanın kanunlara aykırı olduğunu belirterek, “Diyanet İşleri Başkanlığınca ve Diyanet görevlilerince kadın, çocuk ve evlilik gibi konularda yapılan ve açıkça kanunlarımıza aykırı beyanlar kamuoyu vicdanını yaralamaktadır. Gerek devletin kamu kurum ve kuruluşlarınca, gerekse sivil toplum örgütlerince kız ve erkek çocukların istismarına yönelik eylemlerin önlenmesi için yoğun çalışmalar yürütülürken, Diyanet İşleri Başkanlığının ve bu başkanlığa bağlı görevlilerin tespit ve beyanları tam tersi bir etki yaratmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı çocuk istismarına neden olacak tespit ve beyanlarını derhal sitesinden kaldırmalı, yine kanunlarımıza, Anayasamıza, Çocuk Hakları Sözleşmesine ve ülkemizce imzalanan uluslararası sözleşmelere aykırı olarak kadın ve çocuklarımızın istismarının önünü açacak görüş bildirmekten sakınmalıdır” diye konuştu.

 

 

 

 
Halk Ekmek TOKİ Satış Büfesi açıldı
 
Haydi çocuklar seçmeye!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Taşeron işçilerin başvuru süresi başladı
Taşeron işçilerin kadroya geçiş için başvuru süresi, 2 Ocak tarihinde ...
Pasaport ve ehliyet işlemlerinin Nüfus'a devri uzatıldı
Emniyet Genel Müdürlüğü'nce yürütülen pasaport ve sürücü belgesine ilişkin ...
Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Yayınlandı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”, ...
 
2018 Özgürlükler yılı olsun
Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Merkez yayınladığı yazılı bildiri ...
Pasaport harçları belli oldu
2018 yılında uygulanacak pasaport harçları açıklandı.
Doğu Akdeniz göç yolları mercek altına alınıyor!
SGDD, Doğu Akdeniz üzerindeki göç yollarının tespiti ve haritalandırılması ...
 
Barış Konseyi temsilcilerinden ''Göçmen sorunu'' paneli
Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye Barış Konseyi temsilcileri, "Göçler ve Emperyalizm" ...
Deniz turizmi için Almanya çıkartması
Türk deniz turizminin ve su sporları sektörünün temsilcileri, her yıl ...
Şırnak'taki çocukları sevindirdiler
Özel Çeşme Us Temel Lisesi öğrencileri, Şırnak Çavuşbaşı İlkokulu öğrencilerine ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri