Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>BÖLGE
28 Aralık 2017 Perşembe - 13:53

Avukatlardan KHK’dan dönün çağrısı

İzmir Barosu üyeleri 696 sayılı Kanun Hükmüne Kararname hakkında İzmir Adliyesi 4.kat Baro Birimi’nde basın açıklaması yaptı. Açıklamada KHK’ların hukuk devletini ve Türkiye Büyük Millet Meclisini devre dışı bıraktığı ifade edildi.

Avukatlardan KHK’dan dönün çağrısı

696 sayılı Kanun Hükmüne Kararname hakkındaki basın açıklamasını İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan okudu.

Özcan, “İzmir Barosu olarak çağrımızı yineliyoruz; olağan bir yönetim biçimine dönüşen OHAL derhal sonlandırılmalı, tatilde olan Türkiye Büyük Millet Meclisi toplanmalı, konu milli bir mesele olarak ele alınarak Türkiye Cumhuriyetinin temel nitelikleri korunmalıdır” dedi.

KHK’ların 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, terörle mücadele için ilan edilen olağanüstü halin kapsamına girmeyen olaylar hakkında hukuksal ve anayasal her türlü denetimden uzak bir şekilde KHK ile düzenlemeler getirmesi Hukuk Devleti açısından son derecede tehlikeli bir gelişme olduğunu kaydeden Özcan, “KHK’leri, içeriği ne olursa olsun inceleyip denetleyemeyeceğine ilişkin kararı, bugün içinde olduğumuz hukuk tartışmalarının asıl sebebidir. Son KHK ile insanlığın ve çağdaş toplumların katılımcı, çoğulcu demokrasi yanında ulaştığı en önemli aşama hukukun üstünlüğünün egemen olduğu, insan hak ve özgürlüklerine dayanan hukuk devleti ilkesi bir kez daha göz ardı edilmektedir.KHK ile Bakanlar Kurulu TBMM’nin yerini almıştır. OHAL ile ilgisi olmayan konularda dahi yasal düzenleme ve kanun çıkarma, kanunlarda değişiklik yapma TBMM’den alınarak Bakanlar Kuruluna verilmiştir.  696 sayılı KHK ile 137 madde başlığı altında düzenleme yapılmıştır. Bu düzenlemeler ile birçok kanunda “torba kanun” mantığı ile değişikliğe gidilmiştir.  Yapılan değişiklikler olağanüstü hal ile ilgili değişiklikler değildir. Bu KHK ile yargılamanın nasıl yapılacağından tutun ormanlık alanların imara açılmasına kadar bir çok konuda değişikliğe gidilmiştir” dedi.

“696 sayılı KHK bu konuda Anayasa’ya aykırı biçimde, kolluğa belge inceleme yetkisi vermiştir. Bu düzenlemede, kişinin özel hayatının gizliliği, savunma hakkı, adil yargılanma hakkı başta olmak üzere pek çok temel hak ve özgürlüğe aykırılık içermektedir” diyen Özcan, “696 sayılı KHK’nın 96. maddesiyle getirilen zorunlu müdafinin duruşmaya hiç gelmemiş olması halinde de yargılamaya devam edileceğine ilişkin düzenleme Anayasa ve AİHS’inde yer alan adil yargılanma hakkını açıkça ihlal etmektedir. 696 sayılı KHK’nın 97. maddesiyle; delillerin sanığın yüzüne “okunması” değil “anlatılması” esası getirilmiştir. Ceza yargılamasının temel ilkeleri uyarınca duruşma; açık, sözlü ve yüze karşı yapılır. Duruşmada ortaya konulmayan ve tartışılmayan deliller hükme esas alınamaz. Bu düzenleme uyarınca, deliller tümü ile okunmadan ve böylece duruşmada sözlülük ve yüze karşılık ilkeleri tümü ile sağlanmadan sadece delillerin “anlatılması” ile yetinilmesi adil yargılanma, silahların eşitliği ve savunma hakkını ihlal edecektir” diye konuştu..

KHK’nin 121. maddesinde “darbe girişimi ve terör eylemlerinin bastırılması için hareket ettiği ileri sürülen sivillere cezai sorumsuzluk” getirilmesi ile ilgili de konuşan İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, “ İktidar, bu maddenin 15 Temmuz darbecilerine karşı mücadele eden sivilleri korumak için çıkarıldığını ifade etmektedir. Ancak “ terör eylemlerinin bastırılması…” cümlesi dünden daha çok bugün ve gelecekle ilgili eylemleri hedeflemektedir. Böylece günümüzde ya da gelecekte her terör eyleminin bastırılmasında sivillerin şiddete başvurmasına imkan sağlanmakta ve suçsuzlukları ilan edilmektedir. Düzenleme açıkça Anayasa’ya aykırılık içermektedir. Anayasa’mıza göre genel af ancak TBMM üye tamsayısının 3/5 çoğunluğu ile kabul edilebilir. KHK’de ortadan kalkan suçun tarih ve zamanı açıkça belirtilmemiştir. Bu husus mahkemenin takdirine bırakılmıştır. Bugünkü yargı, düzenlemenin içeriğine bakarak affı en geniş anlamda uygulayabilir. Bu karar bazı sivil güçlere suç işleme özgürlüğü getirebilir” dedi.

 “Linç girişimi derin yaralar açtı”

Özcan, “İrticai bir terör örgütü tarafından yapılan darbe girişimini fırsat bilen irticai kişi ve grupların laik Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk Ordusundan intikam almak isteğiyle 15 Temmuz'da Boğaziçi köprüsü üzerinde üniformalı, silahsız er ve askeri öğrenciler başta olmak üzere Türk ordu mensuplarına yönelik linç girişimi bilincimizde derin yaralar açmıştır. 696 sayılı Kararname ile bu kişilere de af getirilmektedir. Oysaki darbeye karşı duranlar ile linç girişiminde bulunanlar ancak adil ve bağımsız Türk yargısının vereceği kararlarla ortaya çıkabilecektir. Kamu vicdanı, bağımsız ve tarafsız yargının, hukukun üstünlüğünü gözeterek vereceği kararla tatmin olacaktır” dedi.

Özcan “İzmir Barosu olarak çağrımızı yineliyoruz; olağan bir yönetim biçimine dönüşen OHAL derhal sonlandırılmalı, tatilde olan Türkiye Büyük Millet Meclisi toplanmalı, konu milli bir mesele olarak ele alınarak Türkiye Cumhuriyetinin temel nitelikleri korunmalıdır” diye devam etti.

 
Çeşme Kartalları'ndan köy ilkokuluna yılbaşı hediyesi
 
Çeşme'de korku yaratan patlama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Beko: Kadro mücadelemiz sürecek
TİS toplantısında konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, hükümete seslenerek ...
2018’e coşkulu "merhaba"
Yılın son gecesi için hazırlıklarını tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ...
İzmir'in Boyozu Tescillendi
İzmir Ticaret Odası, İzmir şambalisi, lokması ve kumrusunun ardından, ...
 
İzmir'in değil, Türkiye'nin parkı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 5.sini düzenlediği “Sizin Gözünüzden ...
Yeni trafik düzenine "yılbaşı ayarı"
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Konak Tramvayı yapım çalışmaları nedeniyle ...
Belediye Başkanları Seferihisar'da buluştu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve aralarında Çeşme Belediye ...
 
İZDENİZ'e anket notu
Filosunu modern gemilerle yenileyen İZDENİZ A.Ş., yolcularla yapılan memnuniyet ...
Konak tarihine sahip çıkıyor
Yaklaşık 3 bin tescilli yapının bulunduğu Konak’ta başlatılan restorasyon ...
Çınarlar ve fidanlar buluştu
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Sosyal Yaşam Kampüsü'nde düzenlediği yılbaşı ...
 
YAZARLAR
Okan Yüksel
Okan Yüksel
PAPİ MEHMET
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri