Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>YEREL
30 Ağustos 2019 Cuma - 18:41

Alaçatı'ya Kuş Gözlem Parkuru yapılacak

Çeşme'nin Alaçatı Mahallesi'ndeki Alaçatı Azmağı'nda yapılması planlanan Kuş Gözlem Parkuru ile ilgili bir tanıtım toplantısı düzenlendi.

Alaçatı ya Kuş Gözlem Parkuru yapılacak

Çeşme Belediyesi ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Ofisi işbirliği ile Alaçatı Azmağı'nda yapılması planlanan Kuş Gözlem Parkuru'nun tanıtım toplantısında WWF Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, WWF Türkiye Marka Elçisi Tuba Ünsal, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ve "Alaçatı Kuşları"adlı kitabın yazarı Serap Yurdaer birer konuşma yaparak, proje hakkında bilgi verdiler. 

"Kuş gözlemi, ekoturizmi geliştirecek"

WWF Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, yaptığı konuşmada, "WWF, 100 ülkede faaliyet gösteren dünyanın en büyük doğa koruma kuruluşudur. Türkiye'de 45 yıldır ofisimiz var. 47 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Ülkemizin havası, suyu ve toprağı için, 'Birlikte mümkün' diyerek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bugün, çok iyi bir enerjiyle buradayız. İyilikle, elimizi taşın altına koyarak, güçlerimizi birleştirerek değişim yaratacağımıza inanıyoruz. Vakfımız, tüm dünyada kamu ile işbirliği yaparak çalışıyor. Buradaki birliktelikten sonra da çok güzel şeylerin birlikte mümkün olabileceğini hep beraber göreceğiz. Kuş gözlemi, ekoturizmin gelişmesine yol açacağı gibi, doğanın korunmasına da vesile olacak diye düşünüyoruz. Burada bir kuş gözlemi parkuru yaratmak için Belediye Başkanımızdan da söz aldık. Bu azmakta, yürüyüş parkurları, kuş gözlem kuleleri olacak. Umuyoruz ki, dünyanın her yerinden kuş gözlem meraklıları buraya gelecek. Bu turistlerin gelir düzeyleri oldukça yüksek. Kuşlar için dünyanın bir ucuna gidebiliyorlar. Sezon dışında da buraları canlanabilecek" diye anlattı.

"2 milyon metrekare araziye Çeşme Bahçesi yapmak üzere talip olduk"

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran da yaptığı konuşmada, Ekoturizmle ilgili çok yakın tarihli ve Çeşme için çok önemli bir gelişmeyi anlatmak istediğini belirterek, "Kutlu Aktaş Barajı'nın etrafındaki 2 milyon metrekare arazi, ihaleye çıktı. Bu arazide endemik bitkilerin yetiştirilmesi ile ilgili bir ihale. Çeşme Belediyesi olarak buraya talip olduğumuzu açıkladım. Bu 2 milyon metrekarede Millet Bahçesi değil ama Çeşme Bahçesi yapacağız. Burada sakız, lavanta ve bütün endemik bitkilerimizi yetiştirmek üzere Çeşme Belediyesi olarak talip olduk. Dün çok yüreklendirici bir telefon geldi. Arayan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden bir şirketin başkanı ve eski Konak Belediye Başkanımız Erdal İzgi'ydi. 'Tunç Soyer'in ve Genel Sekreter'in onayı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Çeşme Belediyesi'nin yanında ve destekçisiyiz. 2 milyon metrekarenin alınması için biz de ihaleye giriyoruz' dedi. Bu müjdeyi de sizinle paylaşmak istedim" diye konuştu. 

Alaçatı Azmağı'ndaki proje, turizm hareketliliği ile yerel kalkınmaya değer katacak"

Çeşme'nin doğasını korumak için, iki elle değil, dört elle sarılacaklarını açıklayan Başkan Oran, "Alaçatı'nın hassas ve benzersiz doğal alanlarının, önemli doğal alanlar olarak belirlenmesi, ne kadar eşsiz bir coğrafyada yaşadığımızı bizlere bir kez daha hatırlatıyor. Flamingo, Karabatak, Kara Leylek, Kaşıkçı gibi türlerin ve üç balıkçıl türünün beslenme alanı, Uzun Bacak, Akça, Cılıbık, Halkalı Cılıbık gibi türlerin üreme alanı olan, ötücü kuşların sulak alan içinde yuva yaptığı, gezmeye doyamayacağınız Alaçatı Azmağı'nın böyle bir proje ile hem korunması, hem de yaratacağı turizm hareketliliği ile yerel kalkınmaya sağlayacağı çok önemli bir değer var" diye belirtti. 

"Alaçatı Azmağı'nın korunması fikrini çok önemsiyorum"

Seçim sürecinde de defalarca vurguladığı gibi, Çeşme'yi, tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleriyle koruyarak geliştirmek istediklerini söyleyen Oran, "Çeşme sadece deniz, kum, beach club değil. Çeşme'nin rüzgarı, denizi ve plajlarının ötesinde, tarihi ve kültürel mirasıyla da, dünyanın önemli turizm merkezlerinden birisi olduğunu ısrarla vurguladık ve vurgulayacağız. Bütün çalışmalarımız, Çeşme Yarımadası'nı, tüm değerleri kucaklayan, bütüncül bir anlayışla, dünya turizminde hak ettiği noktaya taşımak üstünedir. Ancak bugün hayata geçirilecek projenin bölgeye yapacağı ekonomik katkıdan daha çok, 100'den fazla kuş türüne ve biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapan Alaçatı Azmağı'nın korunması fikrini çok önemsiyorum" diye açıkladı. 

"Orman yangınları ile geleceğimizi, çocuklarımızın geleceğini kaybediyoruz"

Karbon salımı, sanayileşme, şehirleşme gibi etkenlerle, yeryüzünde doğal kaynakların hızla tükendiği bir süreç yaşandığını ifade eden Oran, "Buna ek olarak gerek ülkemizde, gerek dünyanın dört bir köşesinde ve hatta Çeşme'de  meydana gelen orman yangınları ile geleceğimizi, çocuklarımızın geleceğini kaybediyoruz. Geçtiğimiz günlerde, İzmir'de, 54 saat süren ve binlerce hektarlık bir alanı etkileyen yangının ardından, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in çağrısı ile Efem Çukuru Deve Düzü mevkiinde, İzmir ormanları için buluşacağız. İzmir halkının yangın sonrasında gösterdiği duyarlılık ve yanan alanda gerçekleştirilecek  İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısı, toplumsal bilinç ve dayanışma açısından çok önemli. Yakmak ve yıkmak kolay, yapmak gerçekten zor. Yanan bölgeyi yeniden ağaçlandırarak, o bölgenin orman vasfı kazanması için onlarca yıl geçmesi gerekiyor. Sahip olduğumuz değerleri korumak, ekonomik kalkınmadan çok daha önemli" diye vurguladı. 

"Çeşme'de 105 kuş türü var"

Yakın bir süre önce "Alaçatı Kuşları" adlı bir kitabı basılan Serap Yurdaer de yaptığı konuşmada, "Doğanın dili tek. Ben buna çok inanıyorum. Alaçatı kuşlarının fotoğraflarını çekerken, şunu düşündüm; kendi arşivimde olsun, belki bir daha bu kuşları göremeyebilirim. Fotoğraf çektikçe kuş türleri arttı. Onlarla birlikte heyecanım ve tutkum da arttı. Bütün bir kış fotoğraf çektim. Çektiğim fotoğrafları herkes görsün istedim. Çünkü o kuşlar bizden önce de Alaçatı'da vardı. Biz onların alanlarına misafir geldik. Onların varlığını birçok kişi de bilmiyor. Bir sergi kataloğu olsun derken, kitaba dönüştü. Doğa turizmi beni heyecanlandıran bir konu. Kuşların dünyadaki üç göç yolundan ikisi Türkiye'den geçiyor. 500'den fazla kuş türümüz var. 9 bin bitki çeşidimiz var. Bunun yüzde 35'i endemik yapıya sahip. Sulak alan dendiği zaman, sadece su ve suyun içinde yaşayan kuşu değil, onun etrafındaki bitkisiyle, böceğiyle hepsi çok kıymetli ve korunması gereken alan. Çünkü her biri ekosistemin bir halkası. Öyle kuş türleri vardır ki, sadece buradaki özel bitkilere geliyor. Çeşme yarımadamızda, yapılan tespitlere göre 105 ayrı kuş türü var. Bu oldukça ciddi bir sayı. Amacımız, çok yakında bir bitki envanteri de çıkartmak. Alaçatı'nın doğa turizmine açılması, buraya farklı bir ivme de kazandıracak" diye açıkladı.

"Marka Elçisi olarak katıldığım ilk etkinlik"

WWF Türkiye Marka Elçisi Tuba Ünsal da bir konuşma yaparak, "WWF Türkiye Marka Elçisi olarak bu benim ilk katıldığım etkinlik. Ben bu kadar kuş türüne ev sahipliği yaptığımızın hiç farkında değildim. Avrupa'da 600, Türkiye'de de 500'ün üzerinde kuş türü var. Birazdan ben de sizlerle birlikte hayatımın ilk kuş gözlemini yapacağım" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, Alaçatı Azmağı'nda kuş gözlem yürüyüşü yapıldı

Etiketler:
 
Kadın cinayetlerine bir tepki de Çeşme'den!
 
Fener Alayında Meşaleler Yerine Cep Telefonu Işıkları Yandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadın cinayetlerine bir tepki de Çeşme'den!
"Mikrop Hikmet" olarak tanınan İzmir'in sevilen sanatçısı Hikmet Durmuş, ...
Zafer Bayramı Çeşme'de törenle kutlandı
30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 97, yıldönümü, Çeşme'de törenle kutlandı. ...
Gezi Teknelerinden Zafer turu!
Çeşme’de günlük gezi turları düzenleyen işletmeler, 30 Ağustos Zafer Bayramı ...
 
Usta balıkçılar 13. kez ‘Vira’ diyor!
Sportif balıkçıların buluşma adresi Columbia PFG Alaçatı Big Fish’te, ...
Jandarma’dan Göçmen Kaçakçılığı operasyonu!
İzmir İl Jandarma Komutanlığı’na bağlıekiplerinin Çeşme’de insan kaçakçılığına ...
Çeşmeli Rıfat Yurttaş MasterChef'te 14 yarışmacı arasında
Çeşme'nin Çiftlik Mahallesi'nden MasterChef yarışmasına katılan Rıfat ...
 
Çeşme'de gençlere Tarımda Farkındalık Eğitimi verildi
Çeşme'de bulunan Atatürk Gençlik Kampında, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ...
Çeşme'de 31 göçmen yakalandı
İzmir'in Çeşme ilçesinden Yunanistan'ın Sakız Adası'na yasa dışı yollarla ...
İki yaka Ovacık Festivali'nde buluştu!
Çeşme Belediyesi 5. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali başladı. Yunanistan’ın ...
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri