Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>EKONOMİ
17 Ocak 2017 Salı - 13:07

2017 Önlem Alınmazsa Zor Bir Yıl Olabilir...

EGİAD’da yapılan, TÜSİAD Baş Ekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu’nun konuk konuşmacı olduğu “2016 Yılı Ekonomik Değerlendirmesi ve 2017 Yılı Beklentileri” konulu toplantıda ekonomik gelişmeler masaya yatırıldı.

2017 Önlem Alınmazsa Zor Bir Yıl Olabilir...

Ege Genç İşadamları Derneği EGİAD tarafından Dernek Merkezi’nde düzenlenen toplantıya çok sayıda işadamı katıldı. EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter’in açılış konuşmasını yaptığı, TÜSİAD Baş Ekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu’nun konuk konuşmacı olduğu toplantıda geniş bir perspektiften ekonomik değerlendirme yapıldı. EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter konuşmasına 2016 yılını değerlendirerek başladı. Geçtiğimiz yılın, toplumsal, siyasi ve ekonomik anlamda zor bir yıl olduğunu belirten İlter, “Zorlu geçeceği belli olan 2016 yılı hem ekonomik hem de siyasi gelişmeler yönünden bizi zorladı. Dünya’daki gelişmelerin de etkisiyle ekonomik göstergelerde gözlemlenen olumsuz eğilimler yılın son çeyreğinde döviz cephesinde yaşanan kur artışlarıyla birlikte ciddi kaygıları ortaya çıkardı. Önce Brexit, daha sonra ABD seçimleri sonucu yaşanan Trump Şoku, Suriye ve Irak’ta devam eden iç savaş, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşanan terör saldırıları, içeride 15 Temmuz darbe girişimi, Güneydoğu’da terör örgütüne karşı yürütülen hendek savaşları, İstanbul, Kayseri, İzmir ve diğer illerimizde yaşanan bombalı saldırılar nedeniyle 2016 yılını toplumsal, siyasi ve ekonomik anlamda son yılların en zoru olarak değerlendirmek yanlış olmayacaktır” dedi.

Ekonominin performansında ciddi bir düşüş yaşandığını belirten EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, “Yeterince yerli ve yabancı sermaye yatırımlarının olmaması, yeni istihdam yaratma ve istihdama katılma oranlarının düşmesi önemli sorunlardır. Büyümenin iç tüketime dayalı yapısının devam etmesi de bir başka olumsuzluktur. Turizmdeki toparlanmanın zaman alacağı, çevremizdeki jeopolitik risklerin devam etmesi, Türkiye’nin bir referandum ve erken seçim yaşama olasılığı, ekonomideki kırılganlığın devam etmesi dikkate alındığında işimiz kolay değil. Bütün bunlara rağmen her koşul altında üretmeye, yatırıma, iç ve dış ticaretin geliştirilmesine devam etmek zorundayız. Yabancı yatırımları çekmeye devam edebilmemiz için demokrasi, öngörülebilirlik ve hukuki güvenlik ilkelerinden ödün vermememiz gerekir” dedi.

TÜSİAD Baş Ekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu ise, 2009’dan itibaren büyümenin ağırlıklı olarak kamu harcamaları ve tüketimi ile sağlandığını 3. çeyrekte kamu harcamalarının büyümeyi desteklemek amacıyla % 24 oranında arttırıldığını ifade etti. Büyümenin aksine 2016 üçüncü çeyreğinde %1.8 oranında bir küçülme yaşandığını ifade eden TÜSİAD Baş Ekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu, Tüketici Güven Endeksinin Ekim – Kasım – Aralık olmak üzere son çeyrekte üst üste büyük düşüş kaydederek çok güçlü bir tablo sergilemediğini ifade etti. Döviz oranlarına ilişkin de bir değerlendirme yapan İmamoğlu, Kasım ayından bu yana artan döviz kurlarının enflasyonda baskıcı bir etkisi olduğuna dikkat çekti. İşsizlik oranlarının da % 11.7 ile son yılların en yüksek oranına ulaştığını vurgulayan Dr. Zümrüt İmamoğlu, “İşsizlik Eylül – Ekim – Kasım aylarında yüzde 11.7’ye kadar çıktı. 2012’den bu yana yüzde 3.7 puan artmış oldu. 2012’de yüzde 8 lerde olan bu oran sadece son sekiz ayda 1.8 arttı” dedi. 2017’den çok fazla bir büyüme beklenmediğini ifade eden İmamoğlu, bu oranın ancak yüzde 2.5’larda seyredebileceğini kaydetti. 2017’ye ilişkin, işsizliğin büyük oranda arttığı, yüzde 9’larda seyreden bir enflasyon beklendiğini, terör sebebiyle turizmin canlanmasının beklenmediği zor bir 2017 yaşanacağını söyledi. TÜSİAD Baş Ekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu 2017’ye ilişkin şu önerilerde de bulundu: “2017 yılında büyümeyi desteklemek için güvenlik sorununun çözüme kavuşturulması, belirsizliklerin azalması ve finansal risklerin iyi yönetilmesi gerekmekte.”

 
Satrançta Yine Şampiyon Oldu
 
İTO üyelerine 30 milyon liralık ek nefes
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kıbrıs'ta fırsat kaçırılmasın
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Cenevre’de ...
Su ürünleri ihracatında aslan payı Ege’nin
Türkiye’nin ihracatta yıldız sektörleri arasında yer alan Su ürünleri ...
Demirtaş, “Risk alacak dönemde değiliz”
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, "Sayın Cumhurbaşkanımız tabii ...
 
Agroexpo başlıyor
Orion Fuarcılık ev sahipliğinde gerçekleşecek olan Agroexpo 12. Uluslararası ...
Tariihinde ilk kez...
Dolar ve Euro güne rekorla başladı. . Euro/TL ise tarihinde ilk kez 4.0054 ...
İzmir’den Elmasoğlu’na teşekkür
Ege İş Kadınları Derneği,(EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu, ...
 
EİB ihracatı 2016 yılında 11 milyar dolara dayandı
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Aralık ayında, 923 milyon 270 bin 290 dolar ihracat gerçekleştirdi.
Ekonomik güven endeksi 70.5 oldu.
Ekonomik Güven Endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 18,5 oranında ...
Türkiye, Dış Ticarette Artış Yaşıyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliği ...
 
YAZARLAR
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri