Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>SAĞLIK
17 Nisan 2020 Cuma - 13:48

"Temel sebep ekolojik yapının bozulmasıdır"

"Covid-19 & Biyoçeşitlilik" ilişkisini değerlendiren Egeli Bilim İnsanı Prof. Dr. Ayaz, hem önemli açıklamalar yaptı hem de uyarılarda bulundu,

 Temel sebep ekolojik yapının bozulmasıdır

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) özelinde epidemi ve pandemilerin ortaya çıkmasındaki temel sebepler ile ilgili önemli açıklamalar yapan ve uyarılarda bulunan Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER)  Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz,  "Unutmamalıyız ki, habitat ve biyoçeşitlilik kaybı küresel düzeyde artmaya devam ederse, Covid-19 pandemisi, yüksek ölüm oranlı kitlesel salgınların yalnızca ilki olabilir" dedi.

"Covid-19 & Biyoçeşitlilik" ilişkisini değerlendiren ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz,  "2019 yılının aralık ayından beri küresel bir sağlık krizi yaşamaktayız. Bu krizin sebebi insan-vahşi yaşam etkileşiminin artması sonucu, normalde yarasa gibi hayvanlarda görülen bir virüs türünün (SARS-CoV) mutasyon geçirmesidir. Bu değişim sonucunda ortaya, insanlara bulaşabilme yeteneğindeki SARS-CoV-2 virüsü çıkmıştır. İnsanlarda ilk kez rastlanan bu virüs, Covid-19 (Coronavirus disease-19) pandemisine sebep olmuştur. Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan kentinde ortaya çıkarak tüm dünyayı etkisi altına alan bu viral hastalık, tüm ülkelerin sağlık sistemlerini sorgulamasına sebep olmaktadır. Dünyada ve Ülkemizde vaka ve ölüm sayıları her geçen gün artmaktadır.   An itibariyle bu hastalığın başlattığı ya da tekrar önümüze getirdiği tartışma konularının başında, insanlığın doğa ile kurmuş olduğu bağın etkileri gelmektedir. Bu etkileşimler, ekosistemi ve türleri baskı altına almış, bunun sonucunda da virüsler doğal konaklarından insanlara geçmeye başlamıştır" diye konuştu.

" Pandemiler,  doğal bozulmanın olduğu yerlerde başlıyor"  

Özelde Covid-19,  genelde tüm epidemi ve pandemilerin ortaya çıkmasındaki temel sebebin vahşi yaşamla artan temas ve ekolojik yapının bozulması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ayaz,  "Habitat yıkımları, ormansızlaşma gibi insan etkileri, biyoçeşitliliği yok etmekte ve vahşi yaşamın döngüsü içinde bulunan patojenlerin insana geçmesine sebep olmaktadır. Bunun en iyi örneklerinden biri 1920’li yıllarda Afrika’da şempanzeleri avlayarak yiyen avcılarda ilk kez HIV görülmesidir. Bunu pek çok zoonotik hastalık izlemiştir. 2014-2016 yılları arasında Batı Afrika’da patlak veren Ebola virüsü salgını da, bölgedeki zengin biyoçeşitlilik noktalarının bozulmaya uğradığı yerlerde başlamıştır. Koronavirüs ailesi türlerinin rezervuar konağı yarasa, armadillo, misk kedisi gibi vahşi hayvanlardır. Virüslerin bu hayvanlardan insanlara geçebilmesi ancak insanın vahşi doğanın içlerine girmesi, daha önce temasta bulunmadığı hayvanlarla sık teması ya da vahşi hayvanların yaşam alanlarını kaybetmelerinden ötürü insan yerleşimlerine doğru kaymaları sebebiyledir" dedi.

“Wuhan’ın  1984 ve 2020 uydu görüntülerini analiz etti”

Wuhan kentinin 1984 ve 2020 yıllarındaki uydu görüntülerini analiz eden Prof. Dr.  Ayaz, "Epidemi ve pandemilerin başlangıç noktaları daima doğal bozulmanın meydana geldiği yerler olmuştur. Tüm bu çıkış noktalarından yalnızca biri olan Wuhan kentinin 1984 ve 2020 yıllarındaki uydu görüntüleri, şehrin doğal alanların içine ne derece girdiğini ve habitat tahribatını göstermektedir. Hızlı bir şekilde artan insan nüfusu, yeni besin kaynaklarına ve barınma alanlarına ihtiyaç duymaktadır. Ancak ihtiyaçları karşılayarak hayat kalitesini yükseltmek isterken, epidemi ya da pandemi haline gelen zoonotik hastalıklara sebep olmaktayız. Gelecekte salgın hastalıkları önleyerek insan sağlığındaki yani yaşam kalitesindeki ve ömür uzunluğundaki beklentiyi artırmak bizim elimizdedir. Aynı sebeplerle yola çıkmış olan teknolojik, endüstriyel, tarımsal çalışmaları çevreye zarar vermeden, sürdürülebilir doğal alanlar yaratarak ve onları koruyarak sağlayabiliriz. Unutmamalıyız ki, habitat ve biyoçeşitlilik kaybı küresel düzeyde artmaya devam ederse, Covid-19 pandemisi, yüksek ölüm oranlı kitlesel salgınların yalnızca ilki olabilir" dedi.

Etiketler:
 
Günde 60 bin maske!
 
Komşuda buruk Paskalya!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme Limonu’ndan Dezenfektan ürettiler!!
Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi, Çeşme Limonu ile dezenfektan ...
Çeşme’de alkışlarla taburcu oldular!
Çeşme Devlet Hastanesi’nde testleri pozitif çıktıktan sonra tedavisi tamamlanan ...
,Tabip Odası'ndan açıklama
İzmir Tabip Odası yaptığı açıklamada,”Covid-19 test sonucu pozitif olan ...
 
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolu balıktan geçiyor
Koronavirüs pandemisiyle mücadele etmenin ilk koşulu doğru beslenerek ...
“İmmün Plazma” yöntemi ile tedaviye hazır
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ...
Hafta sonu yasaklarına devam!
Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüs tedbirleri kapsamında açıklamalarda ...
 
İzmir’de kaç sağlıkçıda Koronavirüs çıktı?
Koronavirüs salgını karşısında 1. Derecede risk altında bulunan sağlık ...
“Risk çok ama çok büyüdü!”
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, sokağa çıkma yasağı duyurusunun ...
“Uzun süre evde kalmaya hazır olun”
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, corona virüs salgınının ...
 
YAZARLAR
Levent Donduran
Levent Donduran
BAŞTAN YAZMALI...
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri