Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>POLİTİKA
17 Temmuz 2022 Pazar - 10:04

"O gemiyi İzmir’de de ülkemizde de istemiyoruz!"

Asbestli olduğu iddia edilen “NAe São Paulo” isimli uçak gemisinin sökülmek üzere Aliağa’ya getirilmesiyle ilgili sürecin başladığı ortaya çıktı. CHP’li Bakan, “O gemiyi İzmir’de de ülkemizde de istemiyoruz. Bunun için var gücümüzle mücadele edeceğiz” dedi.

 O gemiyi İzmir’de de ülkemizde de istemiyoruz!

Brezilya Donanması’na ait olan ve bünyesinde 600 ton asbest barındırdığı iddia edilen “NAe São Paulo” isimli uçak gemisinin sökülmek üzere, geçen yıl Haziran ayında İzmir Aliağa’ya gönderileceği açıklanmış ve bu kamuoyunda büyük tepkiye yol açmıştı.

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyu o dönem Meclis gündemine taşımış; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sorular yöneltmişti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, “Bahse konu gemi ile ilgili gemi sökümcüsü/acentesi tarafından Bakanlığımıza yapılmış herhangi bir izin talebi bulunmamaktadır” yanıtını vermişti.

Ancak geminin, Aliağa’ya gelmesiyle ilgili sürecin başladığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın geminin sökülmek üzere Aliağa’ya getirilmesi yönündeki başvuruya, itirazının olmadığına dair görüş verdiği ortaya çıktı.

CHP’li Murat Bakan, başvurunun detaylarını ilgili Bakanlıklara soracağını belirterek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verdiği izni geri çekmesi için çağrı yaptı ve “O gemiyi İzmir’de de ülkemizde de istemiyoruz. Bunun için var gücümüzle mücadele edeceğiz” dedi.

Bakanlık, sorumluluk almadığını ve almayacağını belgelemiş

CHP’li Murat Bakan konuya dair şu açıklamayı yaptı: “Geminin geçen yıl Haziran ayında Aliağa’ya geleceği duyurulmuştu, Ulaştırma Bakanlığı önergemize verdiği yanıtta, gemi sökümcüsünün izin talebinde bulunulmadığını açıklamıştı. Şimdi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bir yazısı kamuoyuna yansıdı. Anladığımız kadarıyla başvuru yapılmış, Çevre Bakanlığı da görüş vermiş ve zaten hukuken öyle olması gereken şeyler ‘şart’ olarak sıralanıp bu ‘şartlarla’ itirazı olmadığını belirtmiş. Yani Bakanlık, sorumluluk almadığını ve almayacağını belgelemiş. Biz bunu böyle yorumluyoruz. Tüm denetim mekanizmalarının felce uğratıldığı bu sistemde, hukuk tanımazlığın ve yaptırımsızlığın karşısında hiçkimse sorumluluk alma ihtiyacı hissetmiyor. Birileri istiyor, birileri yapıyor. Çıkabilecek herhangi küçük bir pürüzde ya da büyük bir felakette ne bu işten rant sağlayanlara ne de izin verenlere bir şey oluyor. Her şey kitabına uyduruluyor olan alın teri ile evine ekmek götürmeye çalışan emekçinin sağlığına oluyor. Biz, ülkemizin doğasını katletmek ve halk sağlığını hiçe saymak pahasına birilerine kaynak yaratan bu sistemi de bu denetimsizliği de ifşa etmeye devam edeceğiz.

Çevre Bakanlığı’na verdiği bu ‘temkinli’ izni geri çekmesi için çağrı

Geminin sökümü için yapılan başvuru ve detaylarını hemen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na soracak, asbest içeren gemilerin söküm işlemlerinin yapıldığı işletmelerde çalışan işçilerin çalışma koşulları, asbeste maruz kalınması sonucunda oluşan meslek hastalıkları ve halk sağlığı kapsamındaki sorularımızı yanıtsız bırakan Sağlık Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na sorularımızı tekrar yönelteceğiz. Çevre Bakanı’nın en son önergeme verdiği yanıttaki verilere göre; 2016-2020 yıllarında, yani 5 yılda Türkiye’de 714 gemi sökümü yapıldı, 74 bin 226 ton tehlikeli atık ve toplam 241 bin 970 kg asbestin bertaraf edildi. Bu geminin bünyesinde 600 ton asbest olduğu iddia ediliyor. Yani Türkiye’nin 5 yılda bertaraf ettiği asbestin 2 katı sadece bu gemide olduğu söyleniyor. Çevre Bakanlığı’na verdiği bu ‘temkinli’ izni geri çekmesi için çağrı yapıyoruz. O gemiyi İzmir’de de ülkemizde de istemiyoruz. Bunun için var gücümüzle mücadele edeceğiz.”

 

Etiketler:
 
Soyer hukuk mücadelesi başlatıyor!
 
Ilıca'dan ATA'ya selam olsun!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Sizi bu milletin efendisi yapacağız"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir programının ikinci gününde ...
“Sizin zulmünüz ilk seçime kadar”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, özellikle ...
 Olgun Atila’dan çarpıcı mesajlar:
Önceki Dönem Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, İl Başkanı Deniz Yücel’in ...
 
Kılıçdaroğlu bugün İzmir'de
CHP Lideri, kentte 3 gün boyunca önemli temaslarda bulunacak. Kılıçdaroğlu ...
İşte saat saat İzmir programı...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 3 günlük İzmir programının detayları ...
İntegral'den İzmir'de dev araştırma
İşte İntegral’den İzmir Siyasetine damgasını vuracak sonuçlar! İzmir ‘Yavaş’ta ...
 
Kılıçdaroğlu'ndan 3 günlük İzmir mesaisi
Kılıçdaroğlu 16 Haziran Perşembe günü geleceği kentte Büyükşehir Belediye ...
Kılıçdaroğlu'nun İzmir programı belli oldu
CHP İzmir İl Yönetim Kurulu, haftalık olağan yönetim kurulu toplantısını ...
Kılıçdaroğlu Çeşme'ye geliyor!
Çeşme’de gerçekleştirilecek toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri