Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT-MAGAZİN
26 Mart 2018 Pazartesi - 10:03

"İzmir'in Batı Yakası" sayfalara taşındı

İzmir tarihine ışık tutan ve kent yazılarıyla tanınan isimlerden araştırmacı-yazar Abdulkadir Hazman'ın üç yıllık çalışmaları sonucunda merakla beklenen "İzmir'in Batı Yakası" adlı kitabı yayınlandı.

 İzmir in Batı Yakası  sayfalara taşındı

İzmir'in en eski ve en önemli yerleşim alanları arasında yer alan Karataş semtinin 150 yıllık geçmişi Kilizman Yayınevi tarafından yayınlanan "İzmir'in Batı Yakası" adlı kitapta yeniden hayat buldu. Değirmendağı-Karataş-Karantina bölgesini anlatan kitabında kültürler mirasına ışık tutan Abdulkadir Hazman, yayınevi bünyesinde düzenlediği tanıtım etkinliği ve imza töreninde İzmirlilerle bir araya geldi.

Kemeraltı'nda yer alan tarihi Piyaleoğlu Han'da bulunan Sahaf İlhan’da düzenlenen kokteyl ve kitap tanıtım etkinliğinde buluşan İzmirli kitap severler kent tarihine ışık tutan bir esere daha merhaba dedi. İzmir kamuoyu tarafından yakından tanınan Karataş'ın eski sakinlerinden kent gözlemcisi, araştırmacı ve yazar Abdulkadir Hazman'ın üç yıllık titiz çalışmaları sonucunda hazırladığı İzmir'in Batı Yakası adlı yeni kitabı resmen piyasaya çıktı. Tarihi kaynaklar, kent arşivleri ve semt sakinlerinin katkılarıyla hayat bulan kitabın tanıtımı için özel olarak düzenlenen etkinlikte Abdulkadir Hazman'ın yakın dostları, edebiyat severler, sanat camiasının önce gelen isimleri, Karataşlılar, yayınevinin yöneticileri, çeşitli kurumların temsilcileri, basın camiasının emektar isimleri kendisini yalnız bırakmadı.

"Kitap öncü olacak"

Tanıtım töreninde yaptığı konuşmada aynı zamanda yakın dostu olan Hazman'ın eserini yayınlamaktan ötürü hem gurur ve mutluluk duyduğunu kaydeden Kilizman Yayınevi Sahibi İlhan Pınar, "İzmir tarihini, Karataş semtini anlatan böylesine önemli kitaba kayıtsız kalamazdım. Ne yazık ki, İzmirliler olarak bugüne kadar İzmir'i yeteri kadar yazmadık, okuyamadık. Kentimizi anlatan yayın sayısı ağlanacak düzeyde az. Bu alanda öncü olabilirsek, kente hizmete edebilirsek ne mutlu bize. Bu tarz eserlerin artmasını diliyoruz" diyerek yayınevini dolduran kitapseverlere seslendi.  

Tarihe ışık tutuyor

Yayınevindeki etkinlikte okurlarına seslenen Abdulkadir Hazman ise yaptığı konuşmada ise sevincini şu sözlerle paylaştı: "Kitabımda yaşama dair bir şeyler anlatmaya ve hayatı aktarmaya çalıştım. İnsana sevgiyle dokunmaya çalıştım. Sevginin, dostluğun başkenti olarak bilinen Karataş'ta doğduk, orada büyüdük. Kitabımda 150 yıllık Karataş'ı elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Her kültürden, her mezhepten, her ırktan, her dinden sayısız insana ev sahipliği yapan semtimizdeki kardeşlik, dostluk ve sevgiden bahsettim. Biz hiçbir zaman birbirimize öteki ya da diğeri gözüyle bakmadık. Büyüdüğümüz sokaklarda her evin kapısı açıktı, herkes birbirini bilirdi. Bizim buralarda kimsenin dini inancına, hangi ırktan olduğuna ya da hangi ülkeden geldiğine bakılmaz. Bizler, bu bölgede biriz, bütünüz ve aynıyız. Yaptığımız işlerle anılırız, tanınırız. Bu farklılıkların birikimi olan kültüre dair her şey bu kitapta. Bu kitapta herkes kendisinden bir şeyler bulacaktır. Uzun uğraşlar sonucu sunduğum bu eser İzmir tarihi için, Karataş için büyük öneme sahip. Semtimiz için yıllardır verdiğim mücadele bu kitapta. Destek veren, bugün beni yalnız bırakmayan tüm dostlarıma, aileme, arkadaşlarıma ve yayınevine teşekkür ediyorum."

Üç yıllık emek

Etkinlikte okuyucuları ile buluşan ve sık sık sohbet eden Abdulkadir Hazman, piyasaya çıkan kitabı için pasta keserek ardından da eserlerini imzaladı. İmza töreninde ayrıca ilginç bir sürprizle de karşılaşan Hazman'a, yakın dostu Cem Seyhun Ünbay tarafından nazar boncuğu takıldı.

4 bölümden oluşuyor

Hazman'ın 4 ayrı bölümden oluşan ve toplam 207 sayfa olarak basılan eserinde Karataş semtinin 1860'lı yıllardan günümüze uzanan tarihi gelişimi, ilgi çeken insan hikayeleri ve semtin unutulmaz tarihi eserleri fotoğraf kareleri eşliğinde anlatılmış. Cumhuriyet Eğitim Müzesi, İzmir Kız Lisesi, Aya Paraskevi Kilisesi, Akarcalı Camisi, Bet İsrail Havrası, Karantina Hamamı, Tarihi Asansör, Karataş Köprüsü, Bahribaba Parkı, İngiliz Bahçesi, Çakabey Tersanesi, Halil Rıfat Paşa Köşkü gibi mekanlar ile Dario Moreno ve Ayhan Işık gibi semte mal olmuş ünlü isimlerin anlatıldığı kitapta birçok tarihi kaynakta yer almayan ve sadece semtin sakinleri tarafından bilinen birçok tarihi gerçeğe de yer verilmiş.

Karataş'ın dünü ve bugünü

Geçmişte ekonomik, sosyolojik, kültürel, sanat ve spor alanında İzmir'de denize komşu en önemli yerleşim birimleri arasında yer alan Karataş'ı anlatan kitabına "Geçmiş'e mum yakamayanlar, geleceğe meşale olamazlar" önsözüyle okuyucusuna seslenen Hazman'ın yabancı birçok kaynaktan da faydalanarak hazırladığı eseri, aynı zamanda Kilizman Yayınevi tarafından basımı yapılan 33'üncü kitap olma özelliğini taşıyor. Araştırmacı-yazar Abdulkadir Hazman kitabının giriş bölümünde tarih meraklılarına ayrıca şu sözlerle selamlamış: 

"150 yılı aşkın süredir bu bölgede bize sevgiyi, dostluğu, kardeşliği ve tarihi miras bırakmış olan bizden öncekilerin yükselen seslerine kulak verip bu değerleri gelecek kuşaklara aktarmak görev ve bilinciyle yola koyulduk. Ömrümüz yettiğince de bu yolda yürüyeceğiz. Elinizdeki kitap bir tarihçinin eseri değildir. Yalnızca bütün ömrünü bu bölgede yaşamış olan bir semt sevdalısının kendince çalışmasıdır."

 

 

 
Özbek Köyü’nde yarışmalı final
 
Seferihisar orkinos tesisine geçit vermedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özbek Köyü’nde yarışmalı final
Urla Ot Bayramı’nın finali Özbek Köyü’nde gerçekleşirken, festivale katılanlar ...
Urla Ot Bayramı’na neşeli açılış
Geleneksel “Mart Dokuzu Urla Ot Festivali” şenlikli bir açılış ile başladı.
İzmir’e “yüzen kütüphane” geliyor
Ahmet Piriştina Arabalı Vapuru’nda, içinde 1000'e yakın kitabın yer alacağı ...
 
Urla’da Ot Bayramı 24-25 Mart’ta
Geleneksel “Mart Dokuzu Urla Ot Festivali”nin bu yılki teması Gelincik ...
Mehmet Culum'un son kitabı "Yengeç Dişi" yayınlandı
Yazdığı kitaplarla Çeşme'nin tarihine ışık tutan Çeşmeli Yazar Mehmet ...
Suriyeli çocukla tanıştı, etkilendi, öyküsünü yazdı
Yaşamını Çeşme'de sürdüren İzmirli Yazar Ali Ellikçi, İzmir'in Basmane ...
 
Kadın yazarlar, 'Kadına şiddet'i anlattı
Çeşme Kent Konseyi'nin, Egeli Kadın Yazarlar Platformu işbirliği ve Çeşme ...
İzmirli kadınlara özel
İzmir Büyükşehir Belediyesi, "8 Mart Emekçi Kadınlar Günü" nedeniyle 5 ...
Çeşmeli fotoğrafçılar Van'ı görüntüledi
Çeşme Fotoğrafçılar Topluluğu (ÇEŞFOT) üyeleri, 5 günlük bir gezi düzenleyerek, ...
 
YAZARLAR
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri