Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>POLİTİKA
29 Aralık 2021 Çarşamba - 10:20

Yok böyle bir düzen!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, BOTAŞ’taki akıl almaz düzeni açıkladı.

Yok böyle bir düzen!

Sertel’in açıklamalarına göre, BOTAŞ’ta görev yapan üst düzey yöneticiler maaşlarını artıracak dahiyane bir yöntem buldular. Kurumda uygulana gelen ödül yönergesini kendi lehlerine çeviren BOTAŞ yöneticileri, kendilerini başarılı buldular ve yine kendilerini parayla ödüllendirdiler!

2 bin 991 personelin olduğu BOTAŞ’ta aralarında müdür ve daire başkanlarının da olduğu yönetici pozisyonundaki 171 kişi para ödülü alırken, bazı personele sadece başarı belgesi verildi geriye kalan 2 bin 599 işçiye zırnık dahi koklatılmadı!

BİR YILDA 654 BİN TL ÖDÜL DAĞITILDI

Kişi başı 2 bin 919 TL ile 12 bin 351 TL arasında dağıtılan para ödülleri nedeniyle kurumun kasasından 654 bin TL çıktı. Ödül komisyonunda bulunan üyelerin (komisyon başkanı hariç) tamamının kendi kendilerine para ödülü vermesi ise “bu kadar da olmaz” dedirtti.

Sayıştay’ın tespitlerine göre 2 bin 911 personelin çalıştığı BOTAŞ’ta 171 kişiye para ödülü verildi. Maddi ödül alanların arasında işçilerin olmaması, hepsinin beyaz yakalı diye tabir edilen yöneticilerden oluşması dikkat çekti. Rapora göre “2020 yılsonu itibarıyla BOTAŞ’ta çalışmakta olan 2 bin 911 personelden 171’ine maddi ödül, 143’üne de başarı belgesi verildiği, kalan 2 bin 599 personele ise herhangi bir ödül verilmesine gerek duyulmadığı, ödül verilen personelin 114’ünün Genel Müdürlük merkez teşkilatında, 55’inin bölge müdürlüklerinde çalıştığı” tespit edildi.

2 BİN 919 İLA 12 BİN 351 LİRA ARASINDA PARA ALDILAR

Sayıştay, kişi başı en düşüğü 2 bin 919 TL, en yükseği de 12 bin 351 TL arasında dağıtılan maddi ödüllerin etik kurallara, eşitlik ve hakkaniyet ölçüsüne göre verilmediğini vurguladı.

Sayıştay’ın raporuna bulgu olarak giren para ödülleriyle ilgili açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel, şunları söyledi:

“BOTAŞ’ın ödül yönergesine göre olağanüstü gayret ve çalışmaları ile emsallerine göre başarılı görev yapmak suretiyle; BOTAŞ’ın kaynaklarında önemli ölçüde tasarruf sağlanmasında, BOTAŞ’ın zararının oluşması veya artmasının önlenmesinde veya önlenemez zararların önemli ölçüde azaltılmasında başarı gösterenlerin ödüllendirilebileceğini belirtiliyor. Düşünce güzel ama uygulama tamamen yanlış. 2 bin 911 personelin görev yaptığı kurumda aralarında müdürlerin, daire başkanlarının da bulunduğu beyaz yakalı tabir edilen yöneticiler hiçbir başarıya imza atmadıkları halde kendi kendilerine üstün başarı ödülü vermişler. Geriye kalan 2 bin 599 işçiye ise deyim yerindeyse zırnık bile koklatmamışlar. Sayıştay para ödüllerinin amacından saptığını, etik olmadığını, eşit ve hakkaniyetli verilmediğini söylüyor. Benim anladığım üst düzey yöneticiler kendilerince dahiyane bir yöntem bularak maaşlarını artırmışlar. Genel Müdürlük makamı da buna göz yummuş. Maaşları düşükse maaş artışı yoluna gitselerdi de böylesine dolambaçlı ve işçilerin hakkını yiyen bir yöntem izlemeselerdi keşke.”

MÜDÜRLERE PARA PERSONELE BELGE

Çalışanları motive etmek amacıyla verilmesi gereken ödüllerin yöneticilerin ek gelir kapısı haline getirildiğini vurgulayan Atila Sertel, yöneticilerin sadece kendilerini ödüllendirmesi nedeniyle kurumdaki iş barışının da bozulduğunu söyledi. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Sayıştay toplam personel içinden seçilen 171 personele maddi ödül verilmesine gerekçe oluşturan başarı ölçütleri ile sadece başarı belgesi verilen 143 personel için belirlenen başarı ölçüt ve gerekçelerinin çoğunlukla aynı olduğunu ama  kimisinin para kimisinin de belge ile ödüllendirildiğini söylüyor. Örneğin; İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığında Müdür, uzman, uzman yardımcısı ve büro sorumlusu unvanlarıyla görev yapan 10 personel arasından iki müdüre, maddi ödül ve başarı belgesi, diğer 8 personele de sadece başarı belgesi verilmiş, maddi ödül verilen personel ile sadece başarı belgesine layık görülen personele ödül verilmesinin gerekçeleri aynı şekilde ifade edilmiş. Yani öyle bir düzen kurulmuş ki müdürseniz para ödülü, personel veya işçiyseniz ya hiçbir şey ya da bir belge alıyorsunuz” diye konuştu.

ÖDÜL KOMİSYONU YİNE KENDİLERİNİ ÖDÜLLENDİRMİŞ

Rapordaki çarpıcı tespitlerden birini daha paylaşan Atila Sertel, ödül komisyonu üyelerinin komisyon başkanı hariç “üstün başarıları” nedeniyle hepsinin kendilerini para ile ödüllendirdiğini söyledi. Sertel, şöyle devam etti:

“Neresinden bakarsanız bakın yanlış yürütülen bu uygulamada çarpıklar göze batıyor. Örneğin; Ödül Değerlendirme Komisyonunda Başkan olarak görev yapan Genel Müdür Yardımcısı dışındaki diğer komisyon üyeleri kendilerine de maddi ödül vermişler. Yani ödül verilecekleri seçecek olan komisyon üyeleri yine kendilerini başarılı bulmuşlar ve para ödülü almışlar. Bu durum nasıl izah edilir, hangi ahlaki gerekçelere dayandırılır bilemiyorum. BOTAŞ’taki boru hatları yalnızca belirli bir zümrenin cebine bağlanmış ve paralar onların ceplerine akıyor. Neresinden bakarsanız bakın; yazıktır, günahtır, hukuksuzluktur.”

Etiketler:
 
İzmir’de zabıta ekipleri denetimleri sıklaştırdı
 
Kara kış desteği 27 milyon liraya yaklaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP Çeşme’den Muhtar ziyaretleri.
Milliyetçi Hareket Partisi Çeşme İlçe Başkanı Gökhan Çelik ve MHP Çeşme ...
Olgun Atila'dan Kılıçdaroğlu'na ziyaret!
Bornova Belediyesi Eski Başkanı Olgun Atila, Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret ...
“Asgari ücret CHP’li Belediyelerde 4.500 tl olacak”
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter'dan paylaştığı video mesajda "CHP ...
 
''Ya açıkla ya da suç duyurusunda bulunacağız''
CHP Çeşme İlçe Başkanı Sait Kavasoğullar, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem ...
“İttifak kabul ederse onur duyarım”
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, katıldığı canlı yayında Cumhurbaşkanı ...
Aykut Yenice İyi Parti'de
İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Aykut Yenice, İYİ Parti’ye katıldı. Partide ...
 
RTÜK’te 771 kişi çalışıyor sadece 5 kanalı izliyor
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “RTÜK’te toplam 761 kişi çalışıyor, ...
CHP Çeşme İlçe Örgütü neden susuyor?
Çeşme’de patlak veren küfür krizinde bir vatandaşın hakaretlerine maruz ...
TÜİK'e almadılar
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu TÜİK rakamlarına tepki gösterdi. ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri