Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
HABERLER>YEREL
5 Temmuz 2018 Perşembe - 10:45

Yerli ürün, aracısız, halkla buluşuyor

Çeşme'de tarım arazileri günden güne azalırken ve var olan tarım arazileri de Jeotermal enerji tehdidi altındayken üretime devam edebilen yerli üreticiler, ürettikleri yerli ürünleri aracısız olarak halka ulaştırıyorlar.

Yerli ürün, aracısız, halkla buluşuyor

Çeşme Belediyesi'nin desteği ile Çeşme'nin mahalle pazarlarında ve Çarşamba günleri de Çeşme merkezindeki yerli pazarında tüketiciyle buluşan Çeşmeli üreticiler, ürettikleri ürünleri satarak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. 

Hibrit tohumların giderek çoğaldığı günümüzde, yerli tohumla üretim yapmaya çalışan Çeşmeli üreticiler, Çeşme'nin kendine özgü kokusu ve tadı olan domatesini, kavununu, beyaz soğanını yaşatabilmenin çabası içindeler. 

Eski Toptancı Hali'nde perakende satış yapılıyor

Çeşme garajının arka tarafında yer alan eski toptancı hali ise günümüzde, Ovacıklı ve Çeşmeli üreticilerin ürünlerinin perakende satışının yapıldığı yer haline geldi. Toptancı halini, Büyükşehir Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle 2015 yılının Temmuz ayında kapatmak zorunda kaldıklarını belirten eski halci Mustafa Ertemiz, "Çeşme Belediyesi, burasını Ovacıklı üreticiye tahsis etti. Burası şu anda Ovacık Üretici Pazarı Toptan ve Perakende Tanzim Satış Yeri olarak hizmet veriyor. Üreticiler kendi ürünlerini buraya getiriyor. Ben de eskiden beri olduğu gibi üreticinin ürününü satarak, parasını kendilerine veriyorum. Eskiden burada ürünler toptan satılırdı. Ama şimdi vatandaş bir kilo bile istese alabiliyor" dedi. 

En taze, en düşük fiyata yerli ürün

Sabah 08.00'den akşam 22.00'ye kadar eşi ve üç kızı ile birlikte üreticilerin ürünlerini satmaya çalıştıklarını anlatan Ertemiz, "Genelde üreticilerin getirdikleri ürünler, toptan olarak satılıyor. Vatandaşlar kendi aralarında pay ediyorlar. Ama bazen de daha az almak isteyenler oluyor. Onları da kırmıyoruz. Ürün kasalarını bozarak, fiyatta da çok az bir artışla vatandaşa istediği kadar ürünü satıyoruz. Üreticilerimiz, ya sabahları ya da akşam saat 19.00'dan sonra tarlasından kestiği ürünleri taze taze buraya getiriyor. Tüketiciler, en taze ve yerli ürünleri, en düşük fiyatla buradan alabiliyorlar. Bu sene üreticilerimiz çok güzel ve bol miktarda domates ürettiler" diye konuştu.

"Üretici ile tüketici, aracı olmadan buluşuyor"

Toptancı hallerini müstahsile eskisi gibi hizmet vermediğini belirten Mustafa Ertemiz, "Haldekiler taşeronlardan mal satın alıp satıyorlar. Taşeronlar, üretim yapılan bölgeleri kamyonları ile dolaşıp, ucuz fiyattan tarlalardan mal topluyorlar. Topladıkları malları Toptancı Halleri'ne getirip iki hatta üç katına satıyorlar. Halci de karını koyuyor, manava geldiğinde de fiyat alabildiğine yükseliyor. Bizde domates 2 lira iken, manavda 6 liraya kadar yükseliyor. Kazanan üretici değil, hep aracılar oluyor. Üreticilerin kendi ürünlerini taşeronlara satmadan direk hale ulaştırabilmesi için tedbirler alınmalı ve kolaylık sağlanmalıdır. Böylece vatandaş daha ucuza mal alabilecek, üretici de daha fazla kazanabilecek. Bizim burada yaptığımız, üretici ile tüketiciyi aracı olmadan buluşturmak. Üreticimizin getirdiği en taze ürünler, en iyi fiyatla tüketiciye, aracı olmadan satılıyor. Biz sadece yüzde 7 oranında bir hizmet payı alıyoruz. Ürün, 3'e de, 5'e de, 7'ye de satılsa, yüzde 7 kesintiden sonra kalan para olduğu gibi üreticiye gider" diye anlattı. 

"Yerli üreticiye sahip çıkın"

Bazı Çeşmeli üreticilerin ürünlerini pazara çıkmadan sadece burada sattığını söyleyen Ertemiz, "Hüseyin Horasan, Güngör Taylan, Mehmet Begöz, Recep Pangal sadece burada ürünlerini satarlar. Yılların pazarcısı Sakızlı İbrahim Karadağlı bile pazarcılığı bırakıp, mallarını burada satmaya başladı. Bizlerin en genci 60 yaşında. Belki daha 10 sene bu işleri yaparız. Çeşme'deki manavlardan da, restoranlardan da Çeşme'nin yerli üreticisine sahip çıkmasını istiyoruz. Bizim yerli üreticimizin ürettiklerini alsınlar. İzmir Hali'ne gitmeden önce, gelip buradaki ürünleri görüp, alsınlar. Sadece manavlar ve restoranlar değil, halkımızı da buraya bekliyoruz. Ürünlerinizi buradan alarak, Çeşmeli üreticiye sahip çıkın" çağrısında bulundu. 

 
Çeşme Belediyespor transferlerle güçleniyor
 
Boran adına Sakız Ağacı Koruluğu oluşturulacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Korkutan yangın
Çeşme merkezindeki korulukta çıkan yangın, korku yarattı.
“Kerbela ve Madımak hiç sönmeyecek!”
Çeşme Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Sedat Mutlu, Madımak katliamının ...
“Madımak olayı bir insanlık suçudur”
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Madımak katliamının 25.Yıl dönümü ...
 
Kabotaj Bayramı'nın 92. yılı törenle kutlandı
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 92. yılı Çeşme'de de törenle kutlandı.
Çeşme'de 2 uyuşturucu ticareti zanlısı tutuklandı
Çeşme'de çeşitli kişilere uyuşturucu madde sattığı iddiasıyla yakalanan ...
Uyuşturucu satıcısı zanlısı adli kontrolle serbest
Alaçatı Mahallesi'nde şüphe üzerine durdurulan araçta yapılan aramada ...
 
Eski Muhtarlar Necat ve Melek Albayrak'ın torun acısı
İnönü Mahallesi eski Muhtarı Necat Albayrak ile Çakabey Mahallesi eski ...
Palmiyeler için kırmızı alarm
Türkiye'nin gözde tatil merkezi Alaçatı'da “kırmızı” alarm verildi. Geliştirilen ...
Çeşme’de 102 sandığın yarısı belli oldu
Çeşme’de sandıkların sonuçlarının İlçe Seçim Kurulu’na teslimi devam ederken, ...
 
YAZARLAR
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
NAM-I DİĞER "LAZ ERCAN"
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri