Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








İzmir'de Eğitime Destek Kermesi
İzmir'de Eğitime Destek Kermesi
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT-MAGAZİN
21 Mayıs 2017 Pazar - 14:49

Vatansızların acısı Billboard'lardan yansıdı

Gazeteci, televizyon habercisi Korcan Karar, Yunanistan'ın Sakız Adası'ndaki mülteci kampında çektiği fotoğrafları, Alaçatı'daki Billboard'larda sergiledi.

Vatansızların acısı Billboard lardan yansıdı

Çeşme'den Sakız adasına yasa dışı yollarla geçen kaçak göçmenlerin barındırıldığı Sakız adasındaki Souada kampına özel izinle giren Korcan Karar, kampta çektiği fotoğrafları, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Billboard'larda sergiledi. 

Alaçatı mahallesindeki tarihi değirmenlerin alt tarafında bulunan 21 adet Billboard'da, vatanlarındaki iç savaştan, varil bombalarından kaçarak umuda yolculuğa çıkan vatansızların dramını fotoğrafları ile yansıtan Karar, sergisi ile yaşanan drama dikkat çekmek istediğini söyledi. 

20 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilen sergi açılışına, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Garnizon Komutanı Binbaşı Derviş Akova, Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede, CHP İlçe Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal ve çok sayıda vatandaş katıldı.

"Serginin, Avrupa'nın vicdanını aydınlatmasını diliyorum"

Serginin açılışında bir konuşma yapan Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, "Yıllarca televizyonlarda gördüğümüz, dünyada ve Türkiye'de neler olduğunu bize aktaran çok değerli televizyon habercisi Korcan Karar'ın, sosyal sorumluluk projesinde, ülkemize, milletimize hatta tüm dünyaya iz bırakacak bir fotoğraf sergisinde bir arada bulunuyoruz. 2010 yılında Suriye'de iç savaş başladı. Günümüzde de devam ediyor. 20 milyon nüfusu olan bir ülkeden yaklaşık 12 milyonu, Korcan Karar'ın sergisinde gördüğümüz gibi vatansız, yurtsuz insanlar olarak dünyanın çeşitli yerlerinde. Bunlardan bin 400'ü Sakız adasında. Bu geçenlerin tamamı da, bu güzel Çeşme'mizden, botlarla, insanlığa yakışmayacak, hayatlarını tehlikeye atacak şekilde karşımızdaki adaya, bir hayal uğruna, ülkelerinden kaçarak geçtiler. Maalesef 400 milyonluk Avrupa, bu insanların dramına, bizim milletimiz kadar duyarlı değil. Vicdanları kararmış. Bu insanların arasında küçücük, savaş nedir bilmeyen çocuklar var. Ülkelerinden uzakta, kamp hayatı yaşıyorlar. Bizler Avrupa'ya diyoruz ki, nüfusumuz 80 milyon. Biz bu Suriye'nin 3 milyonunu ülkemizde misafir ediyoruz. Ülkemizde yaşayan bu Suriyeli kardeşlerimiz, Avrupa'dan çok rahat bir ortamda yaşıyorlar. Ama maalesef ülkelerindeki savaş yıllardan beri devam ediyor. İnsanlık dramına tüm dünya sessiz kalıyor. Korcan Karar'ın bu sergisi de, Avrupa'da vicdanlı insanlar vardır, onların kararmış olan vicdanlarını aydınlatacağını umuyorum. Ülkemizdeki, dünyadaki vatansızların vatanlarına kavuşmaları dileğiyle serginin hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu. 

"Farkındalık yaratması açısından önemli"

Sergi açılışında bir konuşma yapan Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede de kısa bir konuşma yaparak, "Bu önemli sergiyi açan değerli Korcan Karar'a teşekkür ediyorum. Sakız adasındaki mülteci kampında yaşanan dramın, fotoğraflarla burada yansıtılması ve bu insanlık dramının gözler önüne serilmesi, farkındalık yaratması açısından çok önemli. Umuyorum ki, Suriye'deki iç savaş bir an önce sona erer, vatanlarından çok uzakta, çile çeken, insanlık dramı yaşayan vatansızlar, en kısa sürede vatanlarına kavuşur" şeklinde konuştu.  

"Çeşme sadece denize girilen bir yer değil"

Gazeteci, televizyon habercisi Korcan Karar da yaptığı konuşmada, Alaçatı ve Çeşme'den, bütün dünyaya bir mesaj vermek istediğini vurgulayarak, "Şunun adını bir kez daha koymak istiyorum; tabi ki Çeşmemiz, Alaçatımız, yarımadamız çok önemli bir tatil merkezi. Ama artık, Alaçatı, Çeşme ve yarımada, tatil merkezi olmasının ötesinde de entellektüel turizmin olduğu ve her türlü fotoğraf ve sanat eserlerinin sergilendiği, yalnızca denize girmediğimiz, aynı zamanda düşündüğümüz ve katkıda bulunduğumuz bir yer artık. Tabi ki, turizm çok önemli, başımızın tacı, ancak burada da düşünen insanlar var. Düşündükçe hep kazanacağız. Hep ileride olacağız" dedi.  

"Suyun öteki tarafındaki vatansızları yansıttık"

Serginin ortaya çıkışını da anlatan Karar, "Bir Alman gazeteci arkadaşımla beraber, Mart ayının başında Sakız adasına gittik. Akreditasyonumuz kabul edildikten sonra Souada kampına girdik. Souada kampı, Çeşme'nin 9 mil karşısında, hiç görmediğimiz, bilmediğimiz bir yerdi. Souada'ya girerek, çektiğimiz fotoğraflarla buraya getirdik. Bizim topraklarımızdan karşıya geçen bu insanlar, Sakız adasına geçebilenler, bu kampa alınıyorlar. Tabi ki, Türkiye de de kamplar var. Oralarda da çok önemli hizmetler veriliyor. Ancak bizim sergide yansıttığımız, suyun öteki tarafındaki vatansızlar. Vatan, gerçekten çok önemli. Vatanın önemini bir kez daha idrak etmeliyiz. O nedenle bu vatansız insanların dramını, bize de bir ders olması amacıyla burada sergiliyoruz. Bu bir manifesto. Manifestolar sadece kağıda yazılmaz. Fotoğrafa, söze dökülür. O manifestolardan da çok büyük dersler alınır" diye ifade etti.

"Serginin ticari amacı yok"

Kampın Sakız adası Belediyesi bünyesinde olduğunu, ancak Birleşmiş Milletler Komiserliği'nin de kampta hizmet verdiğini belirten Korcan Karar, "Kampta bulunan bin 400 kişiden 150'si, 13 yaş altı çocuklar. Okul yok. Sağlık yok. Herhangi bir psikolojik destekleri yok. Yalnızca bir adanın Çeşme'ye bakan kenarında bu vatansız insanlar var. Bizler sadece Suriyeli olduklarını biliyoruz, ama İranlı, Iraklı, Afganistanlı ve Afrikalı insanlar da var. Yapmak istediğimiz farkındalık yaratmak. Daha geçtiğimiz günlerde Akdeniz'de 250 kişi hayatını kaybetti. Diğer hayatını kaybedenlerin sayısı bilinmiyor. Hem Akdeniz'de hem Ege'de bu sorunu yaşayan insanların bir şekilde arkasında olduğumuzu göstermek için bu sergiyi gerçekleştirdim. Tabi ki, gerçekleşmesinde katkısı olanlar var. Bilabedel gerçekleşmiş bir sergi. Hiçbir ticari amacı yok. Amacım sadece farkındalık yaratmak. Bu konuda bana destek veren İzce Reklam sahibi Mehmet Fidan'a ve Ege Medya'ya çok teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı. 

 

 
Yelken heyecanı sürüyor
 
Türkan Saylan anısına piknik etkinliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyülediler!
Bu yıl 23. yılını kutlayan Türkiye'nin en prestijli amatör korolarından ...
Çeşmeli yazar için Karaburun'da özel toplantı
Çeşmeli fotoğraf sanatçısı ve yazar Cavit Kürnek için, çocukluğunun ...
Çeşme Gençlik Tiyatrosu "Artiz Mektebi" ile sahnede
Çeşme Gençlik Tiyatrosu, "Artiz Mektebi" adlı gençlik komedisiyle Çeşmeli sanatseverlerle buluşuyor.
 
Vedat Murat Güzel'e en prestijli ödül
Çeşme'de 9 yıldır tiyatro yönetmenliği yapan ünlü tiyatrocu Vedat Murat ...
İhraç edilen öğretmenler için oynadılar
Ankara Birlik Tiyatrosu, KHK ile görevlerinden ihraç edilen eğitim emekçilerine ...
Suriyeli ve Türkiyeli sanatçılar aynı sahnede
Halkların Köprüsü Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte aynı sahneyi ...
 
Alaçatı, “Beşinci Mevsim Sanat Şenliği”yle renklendi
Alaçatı Dört Mevsim Butik Otel’de farklı dallardan 35 sanatçının katıldığı ...
Narlıdere Belediyesi Gençlik ve Çiçek Festivali başlıyor
Narlıdere Belediyesinin geleneksel olarak düzenlediği Gençlik ve Çiçek ...
Bir isyancının savunması
Çeşme'de kültürel etkinlikler birbirini izlerken, Ankara Birlik Tiyatrosu ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"İSTİKLAL'İN MÜFTÜSÜ’'NÜN KONAĞI YAKILIRSA…
Okan Yüksel
Okan Yüksel
DENİZ BUGÜNE BAKIYOR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
"ANNELER GÜNÜ"NÜN KARANLIK TARİHİ...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Beyaz Atlı Süvariler
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri