Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT-MAGAZİN
5 Mayıs 2019 Pazar - 17:18

Tohumun Bankası Seferihisar

Seferihisar Belediyesi tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen “Seferihisar Belediyesi Yerel Tohum Takas Şenliği” etkinliği Türkiye’nin dört bir yanından katılımla gerçekleşti.

Tohumun Bankası Seferihisar

Ürkmez Mahallesi’nde gerçekleşen etkinlik Seferihisar Belediyesi Bando Takımı’nın gösterisi ile başladı. Seferihisar Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun zeybek gösterisi yaptığı etkinlikte, Ürkmez Jimnastik ve Modern Dans Ekibi, Ürkmez Çocuk Korosu ve piyano dinletisi, Seferihisar Belediyesi Halk Dansları Topluluğu, Seferihisar Belediyesi Arılar Çocuk Korosu, Seferihisar Belediyesi Tiyatro Topluluğu ve Ulamış Mahallesi Tiyatro Ekibi sahne aldı. 

Etkinlik kapsamında pazarda 200’ün üzerinde stant kuruldu. Pazarın bir tarafında bölge sakinleri kendi ürettikleri ürünleri sattı bir tarafta ise yerli tohumlara ilişkin bilgilerin verildiği stantlar kuruldu. Etkinlik kapsamında Türkiye’nin farklı şehirlerinden 3 belediye de gelerek yetiştirdikleri yerli tohumları dağıttı.

Bütün Tohumlarımız Sertifikalı Olacak

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin etkinlikte yaptığı konuşmada “Sevgili üreticilerimiz, tarım dostlarımız hepiniz tohum takas şenliğimize hoş geldiniz. Geleneksel hale getirdiğimiz yerel tohum takas şenliğini bir kez daha kutluyoruz. Hepinize şenliğimize gösterdiğiniz katılımınızdan dolayı teşekkür ederiz. Binlerce yıllık tohum kültürünün devamlılığını sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz; ancak ülke tarım politikalarımız üreticiden ziyade sermaye sahiplerini korumaktadırlar. 2006 yılında 5553 sayılı yasa ile yerel tohum satışını hükumetimiz yasaklamıştır. Ardından gelen milli tarım projesiyle yerli tohum ile geleneksel üretim zora girmiştir. Tarım Bakanlığı 2018 itibariyle sertifikalı tohum kullanmayan üreticilerden desteğini çektiğini açıkladı. Yerel çeşitlilik kayıt altına alınması üniversitelere çeşitli sivil toplum kuruluşlarına verildi ve bu şekilde çiftçinin hiçbir görüşü alınmadı. Bu yönetmelik, tohum çeşitlerinin takas yöntemiyle geliştirilen adaptasyon yeteneklerinin engellenmesi demektir. Bu yönetmeliklerle üreticiyi etkilediği tüm tohumların sertifikalaştırılması gerekiyor. Sertifikalaştırılmayan tohumlar kesinlikle kullanılmayacaktır. Ancak bu şekilde çiftçiye hiçbir söz hakkı verilmemiş ve danışılmamıştır. Binlerce yıldır saklanan günümüze kadar ulaşması sağlanan atalık tohumlarımızın piyasa altında ezildiğini görmek hibrit tohumların önünün açıldığını görmek istemiyoruz. Atalarımızın torunlarına bıraktıkları yastık altı tohumların geleceğe sevk edilmesini sağlamak hepimizin görevidir. Çiftçimiz hem milli değerlerimizi koruyup hem de çeşitliliğe katkı sağlamaktadır. Bu durum karşısında bizlerde çiftçilerimizi desteklememiz gerekir.  Ülkemizde yaklaşık 850 adet tohum şirketi var. Bu şirketlerin 22 tanesi yerli ve yabancı ortaklık yapısına sahip. 32 adet şirketin ise tamamı yabancı sermayeye ait olduğu biliniyor. Yabancı sermaye şirketlerinin sayısı az gibi gözükse de yüzde 30’a tekamül ediyor. Yerli şirketlerle beraber ortaklığına baktığımızda yüzde 50 gibi bir rakama geliyor. Bu da gene sermayenin kazandığı bir güç demek. Buradan da anlaşılıyor ki bu yasanın kazananları yine tohum şirketleri. Değerli çiftçi kardeşlerim bizler atamızın mirası olan yerli tohuma sahip çıkıyoruz ve çıkmaya da devam edeceğiz. Üreticimiz, köylümüz, birbirine destek olacak ve bizlerde buna sahip çıkacağız. Dayanışma içinde olalım. Anadolu topraklarının bize sunmuş olduğu bu büyük hazineyi torunlarımıza miras bırakalım. Bu miras bu vatanın çocuklarının hakkıdır” dedi.

Yerel Tohum İçin Sıra Beklediler

Soner Değerli İlkokulu bahçesine Seferihisar Belediyesi’ne ait 2 stant kuruldu. Stantlarda Can Yücel Tohum Merkezi’nde yetişen 80 çeşit 25 bin tohum ve 25 bin fide ücretsiz dağıtıldı. Tohum takasına yurttaşlar yoğun ilgi gösterdi. Binlerce yurttaş tohum alabilmek için sırada bekledi. 

Etkinliğe Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Şengel, Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Şerafettin Budak, Seferihisar Belediyesi Başkan Yardımcıları Nuriye Hepterlikçi ve Yelda Celiloğlu, Seferihisar Belediyesi CHP Meclis üyeleri katıldı. Ayrıca etkinliğe Foça Yeryüzü Pazarı Üretici Birliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Gema Vakfı, Bornova Belediyesi ve Menteşe Belediyesi kent konseyleri, sivil toplum kuruluşları da şenlikte yer aldı.

Takas şenliği İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası konseriyle sona erdi.?

 
CHP'li Bakan, "Denizler temiz, orkinoslar özgür kalsın"
 
“İnşallah böyle bir senaryo karşımıza gelmez”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Baharı türkülerle karşıladılar
Çeşme Güzel Sanatlar Kültür Derneği Türk Halk Müziği'nin "Çeşme'den Türkü ...
Çamur Şenliği'nde hayallerini şekillendirdiler
Çeşme Halk Eğitim Merkezi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Çamur ...
Çileği ile ünlü Emiralem'de festival coşkusu yaşandı
İzmir'in Menemen ilçesine bağlı Emiralem'de düzenlenen Çilek Festivali ...
 
“Dünya Dans Günü” İzmir’de kutlanıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Dünya Dans Günü” için iki gün boyunca birbirinden ...
Halk Oyunları Şenliği gerçekleştirilecek
Çeşme Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nce, 1. Çeşme Halk Oyunları Şenliği düzenleniyor.
Halk Eğitim'den Bahar Konseri
Çeşme Halk Eğitim Müdürlüğü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ...
 
6 Ülkenin Çocukları Seferihisar’da
6 ülkeden 104 çocuğun katılımıyla gerçekleşen “Seferihisar Belediyesi ...
Mülteci sorunu öğrencilerin proje konusu oldu
Mülteci sorunu, Türkiye, Hollanda, İtalya, Danimarka ve Yunanistan'da ...
Korcan Karar'ın mülteci fotoğrafları Avrupa yolcusu
Televizyon Gazetecisi Korcan Karar, kendi çektiği ve 2017 yılında Alaçatı'da ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri