Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>BÖLGE
26 Eylül 2017 Salı - 15:18

Ticari teknelere Yunan Adaları yasağı

Yunan adalarına sefer yapan Türk bayraklı ticari yatların ve düzenli sefer yapan yolcu gemilerinin liman çıkışları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yasaklandı.

Ticari teknelere Yunan Adaları yasağı

Son aylarda Kos ve Rodos limanlarına sefer yapan ticari teknelerin ve geçtiğimiz Cumartesi günü de Rodos adasında Wicked Felina adlı Türk bayraklı 26 metrelik ahşap ticari yatın, Paris Momerandumu (Paris Mou) kapsamında yapılan denetimler sonucunda tutuklanması üzerine, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı önlem alma kararı aldı. 

Türk bayraklı ticari yatların 25 Eylül'den itibaren, düzenli yolcu seferleri yapan yolcu gemilerinin ise 12 Ekim tarihinden itibaren Yunanistan karasularına sefer yapmasını yasaklayan Bakanlık, liman çıkışlarına izin verilmeyeceğini açıkladı. 

"Yunanistan tavrını sürdürdükçe teknelerin gidişine izin vermeyeceğiz"

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, TRT Haber canlı yayınında yasak kararını doğrulayarak şunları söyledi: “Bu iddia değil, doğru. Bugünden itibaren ticari yatların Yunanistan’a seyrini durdurduk. Yunanistan kuralları ihlal ederek 24 metrenin altında bu tip küçük ticari tekneleri de denetleyip kuralları taşımıyor diye tutmaya başlayınca bu Türkiye’nin beyaz bayrak ülkesi olma özelliğini riske sokar hale geldi. Bu da katlanılabilir bir durum değildir. Biz muhataplarımızı da uyardık, uzmanlarımızı da gönderdik. Dedik ki bu istisnayı uygularsanız, bu ticari yatlarımız Yunan adalarına gitsin gelsin elbette sizin ticaretinize de katkı koysun. Ancak bu kuralla ilgili Yunanistan tavrını sürdürdükçe biz bu teknelerin gidişine izin vermeyeceğiz. Ayrıca 12 Ekim’de bende Yunan muhatabımla görüşmek üzere Yunanistan’a gideceğim orada masaya yatıracağız. Onlar kurallara uymayı kabul ederse biz bu işin önünü açarız. Aksi takdirde beyaz bayraktan düşme riskini ülke olarak alamayız.”

"Resmi yazıyı bekliyoruz"

Çeşme - Sakız arasında taşımacılık yapan Turyol Şirketi'nin Yönetim Kurulu Üyesi Kadir İnandı, yasaklama kararı haberleri üzerine bir açıklama yaparak, iki ülkenin bir araya gelip, ikili anlaşma ile sorunu çözeceğine inandığını ifade etti. Gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten İnandı, "Yetkililerden tarafımıza ulaştırılacak resmi yazıyı bekliyoruz. Resmi yazı geldikten sonra inceleyerek gerekli kararı alacağız. Umuyoruz ki, her iki ülke yetkilileri bir araya gelerek sorunu çözecek adımları kısa zamanda atarlar. Ticaretin kesintiye uğraması her iki ülke için de iyi olmayacaktır" diye konuştu. 

"Endişeliyiz"

Ertürk Lines İşletme Müdürü Serkan Çolak da bir açıklama yaparak, kendilerine ulaşmış resmi bir yazının olmadığı belirterek, "Sabahtan beri santrallerimiz kitlendi. Bize resmi tebligat yapılmadığı için bizler de zor durumda kaldık. Biz bir kurumuz. Uluslararası seyahat düzenliyoruz. İnternet gazetesinde çıkan habere dayanarak sefer iptal edemeyiz. Eğer devlet o şekilde uygun görmüşse biz de gereğini yaparız. Etkilenmez miyiz, etkileniriz. Ama yaza göre etkilenmemiz daha az olur. Şu an düşük sezondayız. Fazla yolcu yok. Seferleri durdurma, bazı sıkıntıların düzelmesine fayda sağlayacaksa, ben bu konuda yorum yapamam. Sefer durdurmanın ne kadar süreceği de çok önemli. Önümüzde 29 Ekim programı vardı, o etkilenecek. Daha sonra yılbaşı programı vardı, o da etkilenecek. O yüzden endişeliyiz" diye konuştu.

"Bu karardan herkes etkilenecek"

Ulusoy İşletme Bölge Müdürü Can Özgen de yaptığı açıklamada, Türki ticari gemilerinin en az 12 yıldır beyaz bayrakta olduğunu ve bunun da iftihar edilecek bir konu olduğunu vurgulayarak, "Türk denizciliğinde uzun süre böyle beyaz listede bulunmamıştık. Denizcilik denetlemelerinde, her tutuklanan gemide puan kaybediyoruz. Bu puan kaybetmeler çoğaldıkça, beyaz listeden gri listeye gidilmeye başlanıyor. Bu da iyi bir şey değil. Hiçbir devletin armatörleri gri listeye girmek istemez. Gri listeye giren ülkenin bayrağını taşıyan gemiler, dünyanın neresine giderlerse gitsinler, orada daha çok kontrole tabi tutulurlar. Çeşme Sakız adası arasında her geçen yıl artan bir yolcu kapasitesi var. Biz de bundan iftihar ediyoruz. Turizmden geçimini sağlayan Yunanlılar ve Çeşme'deki turizmciler, bu trafikten çok memnunlar. Ama bu alınan karardan hepsi etkilenecek. Gemilerin noksanlıkları olabilir. O noksanlıkları gidermek kaydıyla, gemiler salınabilir. Tutuklama gerektirmeyen durumlar da var. Tutuklamadan gemilerin eksiklerini gidertip, gitmelerine müsaade edilebilir. O zaman bu sıkıntılar yaşanmaz" şeklinde konuştu. 

 

 
Marmara Granfondo'da 4 Çeşmeli bisikletçi
 
Çeşme'deki Çorumlular'dan sonbahar gezisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ovacık'ta Sakız Koyunu Show!
Çeşme Belediyesi'nin "9 Durak 9 Deneyim" kapsamında yer alan 3. Ovacık ...
İzmir'in "Süt Kuzuları" büyüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2012 yılında başlattığı “Süt Kuzusu Projesi” ...
Bergama'dan Efes'e "Dünya Mirası" yolunda
İzmir’de bu yıl ikinci kez gerçekleştirilen “UNESCO Dünya Mirası Yolunda ...
 
Bugün yayaların ve bisikletlilerin oldu
İzmirliler, “Otomobilsiz Kent Günü” çerçevesinde motorlu taşıt trafiğine ...
Çeşme'de Kaçak Göçmen Operasyonu
İzmir’in Çeşme ilçesi’nden yasadışı yollarla Yunanistan’ın Sakız Adası’na ...
Gündüz ayrı, gece ayrı güzel!
Türkiye'nin en popüler tatil beldelerinden biri olan Alaçatı'nın Deliklikoy ...
 
TMMOB emek sömürüsünü eleştirdi
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından TMMOB tarihinde önemli bir ...
Köfüncü’den Ahilik Haftası mesajı
30. Ahilik Hafttası Kutlamaları nedeniyle bir açıklama yapan Çeşme Esnaf ...
Görmeyen kalmasın
Büyükşehir'in "Kent Turları" 22 Eylül'de başlıyor.
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
CELAL
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
“HERKESLE VE HİÇ KİMSESİZ”
Okan Yüksel
Okan Yüksel
PAPİ MEHMET
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri