Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>ULUSAL
21 Temmuz 2017 Cuma - 11:37

Tehlike Ne Kadar Büyük?

23 Temmuz'da dünya yakınından 40-90 metre çapında bir göktaşının geçeceğini söyleyen Ege Üniversitesi Gözlemevi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal, “Göktaşı kendisinden bir önce gelene göre 40 bin kilometre daha yakından geçecek anca bir tehlike içermiyor" dedi.

Tehlike Ne Kadar Büyük?

 Selin Toklar – Can Gürtunca – Cansu Çeviker

 

İZMİR (Ege Ajans)–Bu ay içinde Dünya yakınından geçen ve çarpmaları halinde yaşam için büyük tehlike oluşturabilecek büyüklüğe sahip iki göktaşından sonra, diğerlerine göre daha yakın mesafeden üçüncü bir göktaşı gezegeni ziyaret edecek.

23 Temmuz'da dünya yakınından 40-90 metre çapında bir göktaşının geçeceğini söyleyen Ege Üniversitesi Gözlemevi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal,  “Göktaşı kendisinden bir önce gelene göre 40 bin kilometre daha yakından geçecek ancak çarpma ihtimali yok, dünya için tehdit içermiyor” dedi.

Doç. Dr. Dal, dünyanın yörüngesinin dışında hareket eden göktaşlarının yörüngede minicik bir sapma yaratması durumunda dünyaya çarpma ihtimali olduğunu açıkladı. Uzayda yaklaşık 1.5 milyona yakın asteroit yani göktaşı olduğunu belirten Doç.Dr. Dal, “Dünyayı tehdit eden asteroit sayısı 16 bin 298. Bunların tamamı çok tehlikeli asteroit olarak sınıflanmış durumda ve sürekli takip ediliyor. Bunları tehlikeli yapan,her birinin boyutunun çap olarak 100 metreden büyük olması. İkincisi dünyaya yaklaşma miktarı. Bu şu anlama geliyor: Eğer 100 m çapında bir göktaşı 7,4 milyon kilometreden fazla dünyaya yaklaşırsa çarpma olasılığı çok yükseliyor. Çünkü kütle çekimi var. Asteroit, göktaşı dediğimiz kavram demir ve nikelden oluşuyor.  30 Ağustos 1908’de bir asteroit Tunguska’ya çarptı. Göktaşı atmosfere dik girdi ve yüzeye ulaşmadan deniz seviyesinden 20 km yükseklikte patladı. Asteroit, yeryüzüne ulaştığında Tunguska bölgesindeki ormanlık alanın tamamını yok etmiş ve 12 şiddetinde depreme yol açmıştı” diye konuştu.

HERKESİN İÇİ RAHAT OLSUN

Haftada bir iki tane asteroitin Dünya’ya yakın geçiş yaptığını ifade eden  Doç. Dr. Dal, 11 Temmuz’da ve 15 Temmuz sabahında birer tane asteroitin dünyanın yakınından geçtiğini, 23 Temmuz’da  bir tane daha geçeceğini bildirdi. Doç. Dr. Dal,“Çarparsa çok büyük bir etki yaratmayabilir ki çarpması pek muhtemel değil. Çarpma ihtimali 0,97’ye ulaşmıyorsa hiçbir önlem alınmıyor. Unutulan fakat geçenlerde tekrar gündeme gelen ikinci bir asteroit var. Çapı 4 km. 1997FX11 adı verilen bu asteroitin 30 Mart 2028’de Dünya’ya çarpma ihtimali hesaplandı ve bundan iki yıl önceye kadar yapılan gözlemler ihtimali yüzde 97 veriyordu. 1997FX11’in olası bir çarpma durumunda; ortaya çıkaracağı enerji Hiroşima’ya atılan atom bombasının iki yıl boyunca her saniye patlatılması gibi toplam enerjinin bir anda Dünya’ya verilmesi anlamına geliyordu. Bu küresel bir yıkım demektir.İki yıldır yapılan gözlemler, asteroitin yörüngesinin dışa doğru kaydığını gösteriyor. Bu da yüzde 97 olan çarpma ihtimalini yüzde 50’nin altına çektiği anlamına geliyor. Herkesin içi rahat olsun.Şuan için bilinen çok büyük bir tehlike yok ve tehlike günden güne azalıyor”diye konuştu.

Alınan önlemler konusunda uzaya nükleer başlıklı füze gönderilerek asteroitin patlatılması yönünde bir proje olduğunu fakat uygulamaya konulmasının hala tartışıldığını belirten Doç. Dr. Dal, yeni projelerin de üretildiğini ama hepsinin deneme aşamasında olduğunu aktardı.

        

 

 

 

 

 
Deprem Kos Adası’nı da vurdu!
 
TSYD Urla Havuzu, İzmirlilerin hizmetinde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Birlikte Güçlüyüz!"
10 Temmuz 1952 yılında kurarak bugün on binlerce medya çalışanına miras ...
Son 43 kilometrede Dalgıç’tan Demokrasi vurgusu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 15 Haziran Perşembe günü Ankara ...
Çeşme’den ‘Adalet Yürüyüşüne Destek!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı ‘Adalet’ yürüyüşüne ...
 
İzmir'in ciğerleri yanıyor!
İzmir’in Menderes ilçesi Şaşal Mahallesi mevkisinde makilik alanda başlayan ...
Motorlu Araç Trafik Belgesi Kalkıyor!
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın belirlediği standartlarda ...
Çölaşan’ın acı günü
Atatürkçü Düşünce DerneğiGenel Başkanı Tansel Çölaşan’ın geçtiğimiz gün ...
 
Londra mesaisi
Londra’da Dünya Bankası ve The Economist tarafından düzenlenen Bağımsız ...
Dikkat ceza yiyebilirsiniz !
Otobanda hız sınırı uygulaması yarın başlıyor.
5 Canlı Bomba yakalandı.
Hayat İlEmniyet Müdürlüğü ve MİT Daire Başkanlığı tarafından yapılan operasyonda ...
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
CELAL
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
“HERKESLE VE HİÇ KİMSESİZ”
Okan Yüksel
Okan Yüksel
PAPİ MEHMET
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri