Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
HABERLER>BÖLGE
7 Temmuz 2018 Cumartesi - 08:25

Tarımda yüksek enflasyona "İzmir freni"

Aziz Kocaoğlu, "Türkiye, kooperatiflere sağladığımız desteklerle tarımsal üretimini ülke ortalamasından 2.4 kat daha fazla artıran İzmir modelini örnek almalı" diye konuştu.

Tarımda yüksek enflasyona  İzmir freni

Gıda fiyatlarındaki hızlı artışta, yüksek maliyetler nedeniyle zarar eden üreticilerin üretimden uzaklaşmasının önemli bir etken olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Türkiye, kooperatiflere sağladığımız desteklerle tarımsal üretimini ülke ortalamasından 2.4 kat daha fazla artıran İzmir modelini örnek almalı" diye konuştu. Kocaoğlu, "Tarım sektörünü tüm gücümüzle, samimiyetle desteklemeliyiz, büyütmeliyiz. Bu işi tıpkı İzmir'de olduğu gibi aklı ve bilimi kullanarak, iyi ve organik tarımı destekleyerek yapmalıyız. Çünkü kurtuluşumuz tarımda" dedi.

Son 14 yıl içinde tarımda Türkiye ortalamasından 2.4 kat daha fazla büyüyen İzmir'den, Haziran ayında yüzde 5.98 oranında artan gıda fiyatları enflasyonuna karşı ciddi uyarılar geldi. Tarımdaki fiyat artışı sorununun "üreticinin üretimden kaçması" sonucunda giderek daha büyük bir tehdit haline geleceğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Tüm olumsuz koşullara rağmen çiftçiliğini sürdürme kararlılığında olan üreticilerimiz de bu işi bırakırsa, bir daha kolay kolay toparlanamayız. Türkiye bu konuda, kooperatiflere sağlanan desteklerle somut başarılara imza atan İzmir modelini örnek almalı" diye konuştu.

İstikrarlı ve sürdürülebilir üretim

Haziran ayı itibariyle yıllık bazda gıda enflasyonunun yüzde 15.39 oranında yükseldiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "Bu gelişmede en önemli faktörlerden birisi, artan maliyetler nedeniyle kar marjları sürekli daralan, hatta zarar eden üreticilerin üretimden uzaklaşmasıdır. Gençlerin kırsal kesimden giderek koptuğu bir ortamda, zaten zorlu koşullarda çalışan çiftçilerin de yeterince gelir elde edemeyip üreticilikten tümüyle vazgeçmesi, tarıma ağır bir darbe olacaktır. Oysa bizim istikrarlı ve sürdürülebilir bir üretime ihtiyacımız var. Bunun da yolu, hem girdi tedariki hem de ürünlerin pazarlamasında entegre olarak örgütlenmeden geçiyor" dedi.

Büyükşehir Belediyesi'nin kooperatiflere sağladığı desteklerle İzmirli üreticilerin somut ve büyük başarılara imza attığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, "İzmir Modeli" olarak nitelendirilen bu örneğin hem yeni Tarım Bakanı hem de tüm illerdeki yerel yöneticiler tarafından dikkate alınmasını önerdi. Aziz Kocaoğlu, "Aksi halde ne yüksek gıda enflasyonu, ne artan gıda ithalatı, ne de boş kalan tarlalar Türkiye gündeminden düşmeyecektir” şeklinde konuştu.

İzmir modeli

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu şöyle devam etti:

"Biz İzmir'in yerel yönetimi olarak, özelikle küçük ölçekli üreticinin girdi maliyetlerini düşürmek ve ürününe katma değer katmak için projeler üretiyor ve uyguluyoruz. Üreticilere direkt verdiğimiz destekler olduğu gibi kooperatif, birlik ve ziraat odalarına verilen desteklerimiz de var. Örneğin kurduğumuz soğuk hava deposu ile satılmayan ürünler için uygun koşullarda depolanma olanağı sunarak fiyat istikrarını sağlıyoruz. Örneğin ortak makine parkı oluşturarak girdi maliyetlerini azaltıyoruz. Verdiğimiz desteklerle tarımsal kalkınma kooperatiflerine verimlilik ve karlılık kazandırıyoruz. Ova, bahçe yollarını asfaltlıyoruz. Fidandan küçükbaş hayvana, arı ve arı kovanından incir kerevetine kadar her türlü ihtiyacı karşılıyoruz. Üreticiden aldığımız sütü &cce dil;ocuklarımıza dağıtıyoruz. Akıllı tarım projeleri ile üreticinin iklim değişikliklerinden en az etkilenmesini sağlıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin önemli katkılarıyla tarımsal üretimi artırmada ciddi mesafeler alan İzmir, Türkiye tarımının yeniden ayağa kalkması için iyi bir rol modeldir. Tarım sektörünü tüm gücümüzle, samimiyetle desteklemeliyiz, büyütmeliyiz. Bu işi tıpkı İzmir'de olduğu gibi aklı ve bilimi kullanarak, iyi ve organik tarımı destekleyerek yapmalıyız. Çünkü kurtuluşumuz tarımda. Avrupa'nın en gelişmiş ülkelerinde tarım ve hayvancılık, kooperatif organizasyonlarıyla gerçekleştirilirken, Türkiye'nin de kooperatifler yoluyla tarımı desteklemesi ve büyütmesi, tarımda yeni markalar yaratması gerekir. Biz İzmir'de bunu yapıyoruz."

 
Hastanenin modernizasyonu devam ediyor
 
Çeşme ATA’sını selamlıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hava sıcaklığı ve nem bunaltacak!
İzmir serin geçen bir haftanın ardından hafta sonu artan sıcaklıklar hafta ...
Mustafa Kemal Sahil Bulvarı gökkuşağı gibi
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Konak Tramvayı'nı tamamlayarak hizmete ...
"İzmir Mutfağı"nı yeniden keşfetmek için…
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 150. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında ...
 
Konak Tramvayı "resmen" başlıyor
Konak Tramvayı'nda 24 Mart'tan bu yana ücretsiz olarak devam eden "yolculu ...
Toplu ulaşıma sınav ayarı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu hafta sonu yapılacak üniversite sınavları ...
İzmir'e "çevreci havuz" geliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemer İZBAN istasyonunun yanındaki 5 bin ...
 
Kemeraltı böyle kurtulacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, aşırı yağışlarda yüksek kesimlerden gelerek ...
Çeşme merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 35 Gözaltı
Çeşme merkezli 7 ilde, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin ...
İzmir'in 115 metro vagonu için 2 katlı yeraltı otoparkı yapılıyor
Genişleyen metro ağı için 95 yeni vagonu filosuna katan İzmir Büyükşehir ...
 
YAZARLAR
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
NAM-I DİĞER "LAZ ERCAN"
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri