Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>ULUSAL
17 Ocak 2017 Salı - 08:25

Sömestr tatili için Ailelere Rehberlik Bilgileri

Oyunun çocuk gelişimindeki önemine dikkat çeken uzmanlar, yaklaşan sömestr tatilinde anne babalara rehberlik edecek açıklamalarda bulundu.

Sömestr tatili için Ailelere Rehberlik Bilgileri

İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümü Yüksek Lisans Çocuk-Ergen Alt Dal Program Direktörü Yrd. Doç. Dr. Elif Akdağ Göçek, oyunun çocukların hem bilişsel hem de fiziksel gelişimi üzerinde olumlu etkileri olduğuna dikkat çekti. Sömestr tatiline az bir süre kala ailelere rehberlik edecek bilgiler veren Göçek, çocukların tatilde oyun oynamasının önemine değindi.

Göçek, oyunun çocuğun vücuduyla ve çevresiyle daha iyi bir ilişki kurmasına olanak verdiğini, motor gelişimine yardımcı olduğunu belirtti. Oyunun, çocukların bilişsel gelişiminde de çok önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Göçek, şunları söyledi: “Oyunlar, çocukların yeni bilgiler öğrenmesine fırsat yaratır. Öğrenilen yeni bilgiler oyun içinde tekrar edildikçe daha iyi hatırlamasını sağlar. Örneğin nesnelerin üst üste konulması ya da birleştirilmesiyle oluşturulan bir ev, çocuğa ağırlık, büyüklük ve küçüklük gibi birçok kavramı anlama ve deneme fırsatı yaratır.”

Sosyal Becerileri Gelişiyor

“Oyunların bir başka önemli katkısı da çocuklara sosyal beceri kazandırmasıdır” diyen Yrd. Doç. Dr. Elif Akdağ Göçek, “Toplumsal yaşamın en önemli unsuru olan sosyal ilişki kurallarını çocuklar, en iyi oyunlar sırasında öğrenir. Bir başkasını beklemeyi, isteklerini durdurmayı, paylaşmayı, başkalarıyla oynadıkları oyunlarda yaşayarak öğrenir. Oyunlar, çocukların kendilerini ifade etme, isteklerini başkalarına anlatma gibi birçok sözel iletişim becerilerinin ilerlemesine de destek verir. Çocuk oyunlar sayesinde kişilerarası ilişkileri anlar; davranışlarını karşısındakine göre ayarlamayı öğrenir. Sosyal becerinin en önemli unsurlarından olan kendini başkasının yerine koyma ve anlama becerileri de yine oyun sayesinde artar” dedi.

Duyguları Tanıyor

Göçek’e göre oyunlar çocukların duyguları tanımasına da yardımcı oluyor: “Duyguların en çok ifade edilip, fark edildiği oyunlar ise hayali oyunlar. Çocuklar bu oyunlarda başlarından geçen olayları, korku ve endişelerini çok daha rahat sergileyebilir. Kelimelerle anlatamadıkları birçok duygu ve düşünceleri bu oyunlarda karşımıza çıkar.”

Oyunlarda Tekrar Eden Konulara Dikkat

Son yıllarda yapılan araştırmaların çocuklarıyla oyun oynayan ebeveynlerin onlarla daha az sorun yaşadığını gösterdiğinin altını çizen Göçek, şöyle devam etti: “Araştırmalar özellikle, ebeveynlerin çocuklarını yönlendirmeden sadece takip ettikleri, onları anlamaya çalıştıkları oyunların önemini vurguluyor. Bu noktada ebeveynlerin oyun oynarken, çocukların endişelerini, isteklerini, duygularını rahatça konuşmasına yardım etmesi önemli. Anne babalar, oyunlarda tekrar eden konulara da dikkat etmeli ve çocuklarını endişelendiren, mutlu eden, yaratıcılıklarını artıran düşüncelerin oyundaki gelişimini izlemeliler. Oyuncak seçiminde ise, yaşlarına ve fiziksel gelişimlerine uygun nitelikte, günlük yaşamda oynamalarına imkan verecek oyuncaklara sahip olmalarına dikkat edilmeli. Oyuncak seçiminde kız ve erkek cinsiyet ayrımı yapılmamalı. Erkek çocuklar aile figürleriyle (anne-baba, vs) kız çocukları da arabalarla oynayabilmeli. Özellikle günlük yaşamlarında onları etkileyen olayları canlandırabilecekleri, taşıtlar, kuklalar, bebekler, telefonlar, ev mobilyaları, mutfak ve doktor malzemeleri, evcil ve vahşi hayvanlar gibi birçok oyuncağa yer verilmeli.”

Etiketler:
 
Gribe karşı yeşil yapraklı bitki
 
CHP'den Müfredat Taslağına Tepki
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Reina katliamcısı yakalandı!
Yılbaşı gecesi 39 kişiyi öldüren Reina katliamcısı düzenlenen operasyonla yakalandı.
Küçük Oteller'in Büyük Buluşması
Türkiye Küçük Oteller Derneği'nin Geleneksel Büyük Buluşması, 25 Ocak ...
Dünyayı etkisi altına alan gizli tehlike: Sanal Kumar
Yeşilay, dünyada 8 milyon kişinin bağımlısı olduğu sanal kumara karşı ...
 
İzmir-Selanik seferleri başlıyor
İzmir’de geçen mart ayında bir araya gelen dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu ...
Sömestr tatilinde ödev yok
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, sömestr tatilinde öğrencilere test çözme, ...
İzmir’in hedef pazarı Polonya
Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından başlatılan TİM AKADEMİ 10 İl 10 ...
 
“Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek” yarışması
Yeşilay ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle Türkiye’de tüm okullarda ...
Datça'dan örnek olacak kampanya
Muğla'ya bağlı Datça ilçesinde, kendilerine "Yetti Gari Plastik Poşet ...
Independent yazarı Calder'i, Türkiye'ye davet etti
Türkiye Küçük Oteller Derneği, "Teröre verilebilecek en güzel cevabın ...
 
YAZARLAR
Levent Donduran
Levent Donduran
BAŞTAN YAZMALI...
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri