Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT-MAGAZİN
26 Ağustos 2019 Pazartesi - 11:17

Sakız koyun ve koçlarının en güzelleri seçildi

Çeşme Belediyesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali'nin ikinci gününde, yarımadanın en değerli küçükbaş hayvanı olan Sakız koyun ve koçlarının en güzelleri seçildi.

Sakız koyun ve koçlarının en güzelleri seçildi

Çeşme'nin endemik türlerinden olan kavun, sakız ağacı, beyaz soğan, karakılçık buğdayı, kekik, lavantasını ve  yarımadanın en değerli küçükbaş hayvanlarından olan Sakız koyunu cinsini korumak ve yaşatmak amacıyla düzenlenen Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali'nin beşincisi, 24-25 Ağustos tarihlerinde, Ovacık Mahallesi'nde gerçekleştirildi. 

Festivalin birinci gününde en iyi kavun seçiminin yapılmasının ardından, festivalin ikinci gün etkinlikleri, Çeşme çarşısında gerçekleştirilen yürüyüş ile başladı. Çeşme çarşısındaki yürüyüşe, CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Sakız Adası Turizm Sorumlusu Dimitris Karalis, Sakız AdasıTurizm Büro Müdürü Rena Damigou, CHP İlçe Başkanı Sait Kavasoğulları, İYİ Parti İlçe Başkanı Volkan Evci, Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, Çeşme Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hakkı Kocakara, ADD Çeşme Şubesi Başkanı Mehmet Bilgiç, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu, Belediye Meclis Üyeleri, Ovacık Mahallesi Muhtarı Mehmet Koç, Çeşmeli üreticiler, vatandaşlar ve Sakız Adası'ndan gelen konuklar ile Sakız Koyunu yarışmasında yarışacak koyunlar katıldı.

"Çiftçinin ezilmesine izin vermeyeceğiz"

Kortej yürüyüşünün ardından etkinliğe Ovacık Mahallesi'ndeki festival alanında devam edildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, "Çeşme Belediyesi olarak, vahşi kapitalizmin önüne tarım ve hayvancılık ile çıkacağız. Çiftçimizi destekleyecek, yerli ürünlerimizin kaybolmasına karşı duracak, hayvancılık yapan çiftçilerimizin, enflasyonun ve hükümet politikalarının altında ezilmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu. 

"Ormanlara zarar verenlere en büyük ceza verilmeli"

Son iki haftanın gündeminin orman yangınları ve Kaz Dağları'nda kesilen ağaçlar olduğunu hatırlatan Oran, "Herkes bilsin ki, ormanlarımıza kastedenlere, vicdansızlara , ne Kaz Dağlarımızı, ne de ülkemizin hiçbir ormanını teslim etmeyeceğiz. Oraları yağmalamalarına izin vermeyeceğiz. Bundan binlerce yıl evvel, Anadolu'da İyon uygarlıklarından kalan bir yazıtta şöyle deniliyor; 'Bir tek ağaca zarar verene, bütün tanrılar ceza verir.' Bizler de ormanlarımıza zarar verenlere en büyük cezaların verilmesini hükümetimizden talep ediyoruz" diye vurguladı. 

"Sakız kuzularını üreticilere ücretsiz dağıtacağız"

Belediye Başkanı Oran, konuşmasını şöyle tamamladı;

"Önümüzdeki yıl yapacağımız festivalimizin altıncısında, Çeşme Belediyesi Sakız Koyunu Üretim Çiftliği'ni hep beraber ziyaret edeceğiz. Orijinal Sakız Koyunları'mızı üretecek, kuzularını da yerli üreticilerimize ücretsiz olarak dağıtacağız. Atamız'ın dediği gibi, 'Ülkemizin efendileri'ne gereken değeri Çeşme Belediyesi olarak vereceğiz."

"Her zaman kalbimizin içindesiniz"

Sakız Adası Turizm Sorumlusu Dimitris Karalis de yaptığı konuşmada, "Biz, her zaman, Çeşme'ye ve Ovacık'a geldiğimizde sevinç duyuyoruz. Biz, Ege'nin öteki yakasında büyüdük. Küçük yaşlarda Türk televizyonlarını izliyorduk. Sizler de aynı şekilde bizim kanallarımızı izliyordunuz. Her zaman kalbimizin içindesiniz" diye belirtti. 

Emekliye ayrılan özverili veterinere plaket

Yapılan konuşmaların ardından, uzun yıllar boyunca Çeşme Belediyesi'nde Veteriner olarak hizmet veren ve tüm Çeşmelilerin hayvanlarının sağlığı için gece gündüz özveriyle çalıştıktan sonra emekliye ayrılan İsmail Ekmekçioğlu'na Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran tarafından bir plaket verildi. Ekmekçioğlu, plaketi almasının ardından bir teşekkür konuşması yaptı. 

İlk sakız ürünü açık arttırmasına katılan 3 kişi, 4'er bin lira bağışladı

Festivalde, geçtiğimiz ay Alaçatı'da hasat için dalları çizilen Sakız Ağacı'ndan elde edilen ve Çeşme Belediyesi'nin ilk hasadı olan yarım kilo kadar sakız için açık arttırma yapıldı. Belediye Başkanı Ekrem Oran, açık arttırmadan elde edilen gelirin, belediyeye resmi hibe olarak kaydedileceğini ve bu gelirin, endemik ürünlerin geliştirilmesinde kullanılacağını açıkladı. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran tarafından yönetilen sembolik açık arttırmaya, Ali Mersin, Eyüp Necipoğlu ve Hasan Kaşif Ölmezer katıldı. Açık arttırmada 4 bin liraya kadar çıkılırken, açık arttırmaya katılanlar, 4'er bin lira vermeyi ve ürünün de Çeşme Belediyesi'nde kalmasını önerdiler. 

En güzellerini seçtiler

Festivalin yarışma bölümünde, Sakız Dişi Toklu, Sakız Erkek Toklu, Sakız Koyunu ve Sakız Koçları, podyumda, jüri önünden geçtiler. Hayvan üreticilerinin özenle yarışmaya hazırladıkları Sakız Tokluları, Koyunları ve Koçlarını dikkatle inceleyen jüri üyeleri, uzun süren değerlendirmeler sonucunda yarışmada ödüle değer buldukları hayvanları belirlediler. Yarışmacılara ödülleri ise; Sakız Adası'ndan gelen Dimitris Karalis ve Rena  Damigou, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Emin Yılmaz, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer tarafından verildi. 

Yapılan değerlendirme sonucunda, Sakız Dişi Toklu yetiştiricilerinden Turan Tütüncüoğlu birinci, Hulusi Baysal ikinci, Mehmet Adıgüzel üçüncü oldu.

Sakız Erkek Toklu yetiştiricilerinden ise; Osman Esmer birinci, Behçet Karaburun ikinci ve Amaç Menengiç üçüncü oldu.

Sakız Koyunu yetiştiricilerinden; İbrahim Özcan birinci, Mustafa Kemal Özay ikinci ve Hulusi Baysal üçüncülüğe değer bulundu.

Sakız Koçu yetiştiricilerinden de; Hulusi Baysal birinci, Osman Esmer ikinci ve Mehmet Adıgüzel üçüncü olarak ödül kazandılar.

Festival, Sakız Adası'ndan konuk olarak gelen halk oyunları ekibi, Sarı Zeybek halk oyunları ekibi ve yerli Ovacıklıların Ovacık Zeybeği oyunları ile sona erdi. 

Etiketler:
 
Ziynet Sali'den pankartlı tepki
 
Torbalı'da "Börülce Festivali" yapıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ziynet Sali'den pankartlı tepki
Çeşme'de sahneye çıkan ünlü sanatçı Ziynet Sali, kadın cinayetlerinin ...
Sezen Aksu'nun baba acısı
İzmir’de, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Sezen Aksu’nun babası ...
Efes Festivali Çeşme'den başladı
Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nce ...
 
Fazıl Say, Kaz Dağları konserinin ilginç anlarını yazdı
Dünya çapındaki başarıları ve ödülleriyle Türkiye'nin en önemli sanatçılarından ...
Torbalı İncir festivaliyle şenlendi
Torbalı Belediyesi hem aroması hem de görünüşü ile diğer incir türlerinden ...
12. Kösedere Üzüm Şenliği’ne yoğun ilgi
Karaburun’a bağlı Kösedere Köyü, 12. Üzüm Şenliği ile on binlerce kişiye ev sahipliği yaptı.
 
Çeşme'de Mabel Matiz rüzgarı
Yaz konserleri kapsamında Çeşme Amfi Tiyatro'da sahne alan Mabel Matiz, ...
Ayhan Sicimoğlu Çeşme’yi coşturdu
Ülke sınırlarını aşan müzik ve şovlarıyla Ayhan Sicimoğlu ve Latin All ...
Sezen Aksu şarkıları, çocuklara umutla şifa olacak
"İzmir'in Hanımları Söylüyor" topluluğu, "Sezen Aksu Şarkıları Çocuklarımıza ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri