Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>SAĞLIK
21 Mayıs 2022 Cumartesi - 11:22

Sağlıkta Krizin yeni adı: Maymun Çiçeği

Maymun çiçeği olarak da bilinen Monkeypox virüsünün yıllar sonra Afrika’nın dışına çıkması, koronodan sonra yeni bir salgın mı geliyor, endişesini körükledi.

Sağlıkta Krizin yeni adı: Maymun Çiçeği

ki yıldan fazla süredir mücadele ettiğimiz covid-19 salgınının ardından, bu kez Orta Afrika kaynaklı yeni bir virüsün Avrupa ülkelerinde, ABD’de ve Kanada’da görülmüş olması, “Acaba dünya yeni bir virüs tehlikesiyle karşı karşıya mı?” sorusunu akıllara getirdi. Covid salgını boyunca Bilim Kurulu’nda görev yapan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener’in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım, dikkatlerden kaçmadı. Prof. Şener, “Maymun çiçeği” olarak da bilinen “Monkeypox” virüsünün yol açtığı tehlikenin boyutunu, Egedesonsöz’e anlattı.

O ÜLKELERE SEYAHATLERİMİZ VAR, RİSK ALTINDAYIZ
Monkeypox’ın çok bulaşıcı, damlacık veya ciltte sıyrıklarla bulaştığı, üç gün içinde şikayetlerin ortaya çıktığı ve hastalığın 4-5 hafta sürdüğü bilgisini aktaran Prof. Dr. Alper Şener, ciltte meydana gelen kabarcıklardan sonra deri döküntülerinin başladığını bildirdi. Monkeypox’ın bir çiçek hastalığı, diğer adının maymun çiçeği olduğunu hatırlatan Prof. Şener, “Bu virüs, şu anda Avrupa ülkelerinde, ABD’de, Kanada’da görüldüğü için Türkiye açısından da risk söz konusu. Bu ülkelerde görülen vakalarda hastaların, Nijerya seyahati, Güney Afrika seyahati dönüşü bu hastalığı getirdikleri ortaya çıkmış durumda. Türkiye’den de bu ülkelere sıkça seyahat olduğunu biliyoruz. Tüm dünya için risk söz konusu.

Çok hızlı yayılıyor. Birkaç gün içerisinde doğrulanmış hastalık sayısı arttı. Seyahat ilişkili ortaya çıktığı için ülkemiz de risk altında. Covid 19 salgını çerçevesinde önlemlerin kalktığı, dünya da önlemlerin iyice gevşetildiği ortamda, yeni bir virüs tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliriz” uyarısında bulundu.

İNSANDAN İNSANA BULAŞMA ÖZELLİĞİ KAZANDIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR
Monkeypox’ın koronayla bağlantılı bir hastalık olmadığını, koronadan farklı bir çiçek virüsü olarak görüldüğünü anlatan Prof. Dr. Şener, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sadece maymunlardan, doğadaki kemirgenlerden insana geçen bir virüs. İnsandan insana bulaşı çok düşük ama özellikle son salgında insandan insana bulaşın görülmesi, genetik değişikliklerle, transformasyonlarla insandan insana hızlı bulaşma özelliği kazandığı düşünülüyor. 2014 yılında da bununla ilgili çok sayıda araştırma yapılmış Afrika’da. Böyle bir uyarı yayınlandığını görüyoruz. Özellikle Nijerya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki saha çalışmalarında, bu Monkeypox dediğimiz, maymundan ve kemirgenlerden insanlara bulaşan bir virüsün, genetik bir değişimle insandan insana bulaş olduğu ortaya konmuş. Afrika’ya seyahat eden, Nijerya, Demokratik Kongo’ya yolu düşmüş olanların çok dikkatli olmaları gerekiyor. Hastalık teşhisi konulan insanların, maymunlarla, kemirgenlerle temaslarının olmadıkları, otellerde kalan kişiler olduğu anlaşılıyor. Yıkanmamış, havlu, çarşaf kullanımı, farkına varmadan cansız birine temas gibi hipotezler düşünülüyor. O yüzden dikkat etmek lazım.”

NİJERYA’NIN DIŞINA ÇIKMASI ENDİŞE YARATIYOR
Ülke olarak önlem almak gerekip gerekmediği yönündeki soruya, “Şu anda bir olgu olmadığı için herhangi bir önleme gerek yok. Nijerya’dan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden, Afrika ülkelerinden gelenlerle, bu ülkelere çeşitli nedenlerle gitmiş, ülkeye dönmüş kişilerin takip edilmesi lazım” yanıtını verdi. Gizemli hepatit virüsünün de takip edildiğini, Monkeypox konusunda da bir olgu karşımıza çıktığında, elbette gerekli önlemlerin alınacağını belirten Prof. Şener, “Monkeypox, gizemli hepatitten biraz daha farklı. Gizemli hepatitte gizemli çok şey var ancak Monkeypox son derece net. 1960’lı yıllarda Afrika’da salgın halinde görülmüş bir hastalık. Yaklaşık 40 yıldır hiç ülke dışına çıkmamış bir hastalık. Şimdi Nijerya’nın dışına çıkmış olması, endişe yaratıyor tabii ki” ifadelerini kullandı.

ÇİÇEK AŞISI, O VİRÜSTEN KORUYOR MU?
Çiçek aşısının koruyucu olduğu yönündeki iddiaları da değerlendiren Prof. Dr. Alper Şener, bu konuda şunları söyledi:

“Sonuçta bu hastalık, bir çiçek hastalığı. Bu hastalıkla yakın temasta bulunan sağlık çalışanlarına tek doz çiçek aşısı uygulanmış ve bu aşının koruyucu olduğu görülmüş. O yüzden, dolaylı yorum yapmak mümkün. Fakat çiçek aşısı olanların, monkeypox virüsüne yakalanmayacaklarını iddia etmek doğru değil. Bunu söylemek mümkün değil.” (Egede Sonsöz)

 

Etiketler:
 
BARIŞ’LAR ÇEŞME’DE
 
Çeşme'de 16 plaj ve 2 marinaya Mavi Bayrak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yunanistan sınırlarda PCR testini kaldırdı
Bugünden itibaren hayata geçirilecek uygulama ile Yunanistan’a girecek ...
Doktorlar Sakız Adası’nda buluşuyor!
Yunanistan’ın Sakız Adası’nda gerçekleştirilecek 1. Uluslararası Tıp Semineri’nde ...
CHP'li Beko'dan ilaç zamlarına tepki
Kanser, diyabet, hormon, tüp bebek tedavisi ilaçları ile bazı antibiyotiklerin ...
 
Kapalı alanlarda maske zorunluluğu kalktı
Bilim Kurulu bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın katılımıyla son toplantısını ...
Yaz Ayında Cilt Lekelerine Dikkat !
Hiperpigmentasyon, cilt lekeleri özellikle akneye meyilli ciltler için ...
Çeşme TKP'den Tıp Bayramı kutlaması
Çeşme TKP (Türkiye Komünist Partisi), Kadın Dayanışma Komitesi, Çeşme ...
 
Hekimler İş Bıraktı!
Sağlık çalışanları sağlıkta şiddete karşı gereken önlemlerin alınmaması ...
Açık alanlarda maske zorunluluğu sona erdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Açık alanlarda maske zorunluluğu sona erdi. ...
Korona ilacı haftaya Türkiye’de...
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca COVID-19’a karşı ruhsat alan ilk ilaç olan ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri