Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>YEREL
26 Ekim 2018 Cuma - 11:41

Ovacık JES Meclis gündeminde

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Çeşme’de kurulmak istenen jeotermal enerji santrali ile proje için verilen “ÇED gerekli değildir” kararını TBMM gündemine taşıdı.

Ovacık JES Meclis gündeminde

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat,  Çeşme’nin Ovacık Mahallesi’nde kurulacak JES için açılması planlanan 9 sondaj kuyusu ile proje için verilen “ÇED gerekli değildir” kararını Çevre Bakanı Murat Kurum’a sordu. Turizm kenti olan Çeşme’de, tarım arazilerinde açılacak kuyular için verilen kararın kabul edilemeyeceğini belirten Polat, “Aydın’da kurulan JES’ler nedeniyle yaşanan sıkıntılar ortadayken, Çeşme’de hayata geçirilmek istenen JES’le bölgedeki yerleşim alanları, tarım arazileri ve doğanın tahrip edileceği gerçeği göz önüne alınmış mıdır?” diye sordu.

“ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” KARARINI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Polat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sitesinden 09.01.2018 tarihinde yapılan duyuruda, İzmir ili Çeşme ilçesi Ovacık Mahallesi (197 Ada 17 Parsel, 198 Ada 10 ve 14 Parseller, 203 Ada 8 Parsel, 222 Ada 4, 7, 20, 38 ve 66 Parseller) mevkiinde,  Geoid Mühendislik İnşaat Jeotermal Enerji Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan Sondaj Yöntemiyle Jeotermal Kaynak Arama Faaliyeti (9 Adet Sondaj Kuyusu) projesi ile ilgili olarak sunulan dosyanın, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 17. maddesi doğrultusunda incelendiği ve uygun bulunduğu belirtilerek, projeye ilişkin ÇED sürecinin başlatıldığının ifade edildiğini vurguladı. Daha sonraki süreçte Valilik tarafından projeyle ilgili “ÇED gerekli değildir” kararı verildiğini anımsatan Polat, “Bölge halkıjeotermal sondaj kuyuları ile ilgili verilen bu kararın iptali için İzmir 5. İdare Mahkemesi’nde dava açmıştır. Son olarak 11 Ekim 2018 tarihinde bilirkişiler ve mahkeme heyeti tarafından keşif yapılmıştır. Söz konusu bölgede enginar, kavun ve üzüm yetişen tarım alanları içinde 9 jeotermal kuyu açılmak istenmesi ve bunun için “ÇED gerekli değildir” kararı verilmesini anlamak mümkün değildir” dedi.

“ÇEŞME’Yİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK”

En önemli turizm beldelerinden biri olan Çeşme’de, MTA raporlarına göre termal su sıcaklığının 54-57 derece civarında olduğunu belirten Polat, “Bu kadar soğuk bir termal su ile enerji üretilemeyeceği konusunda bilim insanları hemfikirdir. Su kaynaklarının çok kısıtlı olduğu Çeşme’de, arama ruhsatı sahası içerisinde Azmak Deresi, Büyükdere ve İnlice Deresi bulunmaktadır. Suya karışacak olan ağır metaller sonucunda Çeşme halkının susuz kalacağı ifade edilmektedir. Bunun yanı sıra tarım arazileri ile “1. ve 3. derece doğal SİT alanı” olarak nitelendirilen alanlar ve turizm büyük ölçüde olumsuz etkilenecektir” diye konuştu.

“AYDIN’DAKİ JESLER TEDİRGİN EDİYOR

CHP’li Polat, İzmir’in sınır komşusu Aydın’da kurulan Jeotermal Enerji Santralleri (JES) nedeniyle büyük sorunlar yaşandığının ortada olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“JES’lerden havaya karışan gazlar, toprağa ve suya karışan akışkanlar nedeniyle çevre kirliliği oranlarının son yılların en yüksek seviyesine ulaştığı belirlenmiştir. Çevre kirliğine ve iklim değişimine bağlı sağlık sorunlarında da önemli artışlar yaşanmış, bu artışlar TÜİK verileriyle de ortaya konulmuştur. Ayrıca, Aydın’da incir ve zeytin üretiminde yaşanan büyük sıkıntılar da Çeşme’deki halkı tedirgin etmektedir.”

“KAÇ JES İÇİN ‘ÇED OLUMLU’ RAPORU VERİLDİ?”

JES’lerin çevreye ve insan sağlığına etkileri ve yaratacağı olumsuz sonuçlarla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı çalışma olup olmadığını soran Polat, “Varsa bunun içeriği nedir? Yoksa olacak mıdır?” diye sordu.  Polat, JES’lerden kaynaklanan sorunlar ile ilgili bakanlığa ulaşan şikayetler olup olmadığının, bunlarla ilgili hangi çalışmalar yapıldığının açıklanmasını isteyerek, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Son 5 yılda JES’lerle ilgili verilen ‘ÇED olumlu’ raporu sayısı kaçtır?

-Son 5 yılda yasalara ve mevzuatlara aykırı olduğu gerekçesiyle yapımına izin verilmeyen JES sayısı kaçtır? Halen hakkında açılan davaların sürdüğü JES projesi sayısı kaçtır?

-İzmir’in Çeşme ilçesi Ovacık Mahallesi’nde hayata geçirilmek istenen JES için MTA raporlarına göre termal su sıcaklığı 54-57 derece olmasına rağmen neden halen jeotermal istenmektedir? Bunun özel bir nedeni var mıdır?

-Söz konusu proje için neden “ÇED gerekli değildir” kararı verilmiştir?

-Aydın’da yaşanan sıkıntılar ortadayken, Çeşme’de hayata geçirilmek istenen JES’le bölgedeki yerleşim alanları, tarım arazileri ve doğanın tahrip edileceği gerçeği göz önüne alınmış mıdır?”

Etiketler:
 
8,5 aydır atama bekleyenlere kötü haber
 
Çeşme CHP'de Aday Adayları belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fenerbahçelilerden “Sakız ağaçlandırmasına” katkı
Fenerbahçe Spor Kulübü İzmir Şubesi, sakız ormanı oluşturmak üzere Ege ...
Bu giysiler alım gücü olmayanlar için
CHP Çeşme İlçe Kadın Kolları'nın açtığı kampanyada toplanan giysileri, ...
Çeşme açıklarında 90 sığınmacı yakalandı
İzmir'in Çeşme ilçesinden Yunanistan'ın Sakız adasına 2 ayrı lastik ...
 
Çeşme Cumhuriyet Bayramı'nı coşkuyla kutlayacak
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın Çeşme'de coşkuyla kutlanması için hazırlanan program açıklandı.
Çeşmeli Boran sakız fidanlarında yaşayacak…
Geçtiğimiz yaz, havuzda nefes denemesi yaparken boğularak yaşamını yitiren, ...
Suriyeli 3 insan taciri zanlısı tutuklandı
KOM Çeşme Grup Amirliği'nin yaptığı operasyonda yakalanan Suriye uyruklu ...
 
Başkan Dalgıç, eski ve yeni muhtarları buluşturdu
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Çeşme'nin eski ve yeni muhtarlarını, ...
Jandarma Trafik öğrencilere ders verdi
İlçe Jandarma Komutanlığı Trafik ekipleri, ilkokul öğrencilerine trafik dersi verdi.
Çeşmeli STK’lardan Dalgıç’a tam destek!
Çeşme’de yerel seçim heyecanı her gün biraz daha artarken, ilçede bulunan ...
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri