Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>ULUSAL
12 Temmuz 2021 Pazartesi - 10:25

“Orman yangınlarının yüzde 99’u insan kaynaklı”

Yaz mevsiminde Ege, Akdeniz ve Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde orman yangınlarındaki artış dikkat çekiyor.

“Orman yangınlarının yüzde 99’u insan kaynaklı”

Ekosistem başta olmak üzere geleceğimizi tehdit eden yangınların çıkış sebepleri, alınacak önlemler ve yangın sonrası yapılması gereken rehabilitasyon çalışmaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ayaz, “Ormanlar yalnızca ciğerimiz değil, aynı zamanda üreten aklımız ve ellerimizdir” dedi.

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz,  “Ormanlar dünyadaki hayatın denge ve uyumu açısından en önemli karasal ekosistemlerdir. Kapladıkları alanlar yalnızca şehirleşmenin getirdiği çevresel bozulmayı onarmakla kalmaz, kendi içinde biyolojik çeşitliliğin devamlılığını da sağlar. Ancak ormanlar dünya genelinde birçok tehlikeyle karşı karşıyadır. Seller, erozyon, toprak kaybı, madencilik faaliyetleri, kereste ticareti gibi etkilerin yanında, ormanları en hızlı yok eden afet yangınlardır” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın orman yangınları ile ilgili tanımına değinen Prof. Dr. Ayaz, “Afetler başlığı altında bilgilendirmesini yaptığı orman yangınlarının tanımı şöyle verilmektedir. ‘Yanan toplam orman, çalılık ve otlak araziler olarak tanımlanır. Yanan alan yangından etkilenen toplam alandır. Ayrıca, kaybedilen alanların yangın nedenlerine (ihmal, kasıt, doğal, faili meçhul) göre dağılımını ifade eder’. Ancak bu etkilenen toplam alan canlı ve cansız tüm varlıklarıyla bir ekosistemi işaret etmektedir. Bundan kasıt, ormanların yalnızca şehirlerin ciğerleri olmadığı, aynı zamanda pek çok canlının çevresi ile etkileşim, uyum ve denge halinde bulunduğu önemli yaşam alanları olmasıdır. Dolayısıyla orman yangınları ekosistem dengesini çok hızlı bir şekilde bozan afetlerden biridir” diye konuştu.

Orman yangınlarının sebeplerinden bahseden Prof. Dr. Ayaz, “Orman yangınları ihmal ve tedbirsizlik, kasıt, doğal olaylar ve bilinmeyen sebepler dolayısı ile başlayabilir. Bu sebepler yüzde 99 oranında insanı işaret etmektedir. Çünkü yıldırım gibi doğal olaylar haricinde önlem alınmaması; piknik sonrası söndürülmeyen ateş, izmarit,  kasıtlı olarak yangın başlatılması ya da çevreye atılan cam kırıklarının mercek etkisi, tren raylarından kıvılcım sıçraması gibi çıkış noktaları olan bilinmeyen sebepler insan kaynaklıdır” dedi.

“Akdeniz iklim kuşağındaki ormanlarımız tehdit altında”

Prof. Dr. Ayaz, “Türkiye’de yangın tehdidi altında olan ormanlarımızdan en hassas olanları Akdeniz iklim kuşağında yer almaktadır. Özellikle hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıktığı yaz aylarında, bölgedeki yangınlar artmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü’nün anlık yayınlamakta olduğu Türkiye’nin orman yangınları haritasında da yangınların Ege, Akdeniz ve Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yoğunlaştığı görülmektedir” dedi.

Yangınların birer orman felaketi olmaktan çıkarılmasının tedbir ve bilgilendirmeyle mümkün olacağını belirten Prof. Dr. Ayaz, “Bir orman ekosisteminin yapıtaşlarını oluşturan cansız varlıklar ile flora ve faunasının tanınması, korunmayı da beraberinde getirir. Ayrıca ormanlık alanlardaki insan faaliyetlerinin kontrollü ve tedbirli olması için de eğitsel çalışmalar yürütülmelidir. Yangın geçirmiş ve ekolojisi bozulmuş ormanlık alanların rehabilitasyonu ise yeniden ağaçlandırma yolu ile ve bu işlem esnasında yangını önleyebilecek olan ağaçlar öncelenerek yapılmalıdır. Orman yalnızca ciğerimiz değil, aynı zamanda üreten aklımız ve ellerimizdir. Orman varlığı azalmış ya da yok olmuş bölgelerde yaşam, iklim değişimine ve azalan türlere maruz kalır ve bu daima insan yaşamını da tehdit eder. Bu sebeple mavi gezegenin yeşil adalarını sürdürülebilir planlarla korumalı ve bunun için insanları teşvik etmeliyiz” dedi.

 

Etiketler:
 
"Güzel bir Türkiye'yi hep beraber kuracağız"
 
Hem de ihtiyaç sahiplerine destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege Denizi’nde korkutan deprem!
AFAD'dan gelen son dakika bilgisine göre İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında ...
Haberden tasarruf olmaz
6 ilde eşzamanlı olarak düzenlenen basın açıklaması için İzmir’de Konak ...
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği güven tazeledi
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) 17. Olağan Genel Kurulu, Türkiye ...
 
GastroShow’da İzmir-İstanbul buluşması
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu, ...
Soyer: Dirençli bir turizm inşa ediyoruz
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in “Başka Bir Tarım Mümkün” ...
“Cenazeme dahi gelmeyeceksin”
Gazeteci-Yazar Uğur Dündar, attığı tweet ile kendisini ima eden Yılmaz ...
 
31 saat sürecek kısıtlama başladı
1 Haziran'da geçilen corona virüs kademeli normalleşme kapsamında 21 Haziran ...
İzmir'in Sualtı Kültür Mirası için çalışıyor.
Türkiye’nin batık envanterinin tespit edilmesi amacı ile Dokuz Eylül Üniversitesi ...
Asla dokunmayın!
Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) ...
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri