Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>ULUSAL
8 Temmuz 2021 Perşembe - 23:06

Haberden tasarruf olmaz

6 ilde eşzamanlı olarak düzenlenen basın açıklaması için İzmir’de Konak Hasan Tahsin Anıtı önünde toplanan çok sayıda yerel basın temsilcisi kamu kurumlarına gazete alımını sınırlandıran düzenlemenin iptalini isteyerek “Haberden tasarruf olmaz” sözleriyle Ankara’ya çağrıda bulundu.

Haberden tasarruf olmaz

Basın açıklamasına, İzmir 68'liler Platformu Başkanı gazeteci yazar Okan Yüksel, Emep İzmir il başkanı Emine Uyar, İGC yönetim kurulu üyeleri Erdal Erek, Mehlika Gökmen, Türk İş'e bağlı sendikaların başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile gazeteciler katıldı

Tartışmalara yol açan genelgenin geri çekilmesi için çağrıda bulunan TGS İzmir Şubesi Başkanı Halil Hüner, “Bu tasarruf düzenlemesi yerel gazetelere çok büyük sıkıntı çıkaracak. Yerel gazeteler halkın, işçinin, köylünün, yerel yönetimlerinin sesidir. Yerel basının sesini kesmek demokrasiye indirilecek en büyük darbedir. Özellikle pandemi döneminde basın emekçileri İzmirlinin haber alma özgürlüğü için sokaklara indiler. Biz bu pandemi sürecinde hükümetten destek beklerken ilan ve reklam vermeyin diyen bu tasarruf genelgesi çıktı. Biz acilen bu genelgenin geri çekilmesini istiyoruz. Daha önce İçişleri Bakanlığı’nın bir genelgesi vardı. Kahvehanelerde gazete dağıtılmasını öngören bu genelgede yetki daha sonra Ticaret Bakanlığı’na geçti. Türkiye’de günlük 1 milyon 200 bin gazete satılıyor. 700 bin kadar da kıraathane ve kahvehane var. Biz bu genelgenin kapsamının genişleterek yeniden yayınlanmasını istiyoruz. Bunun için de esnaf odaları başkanlarına, yerel yönetimler ve merkezi idareye çağrıda bulunuyoruz” dedi.

Düzenlemeye dair hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan TGS İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Esra Kapar şunları ifade etti: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan “tasarruf genelgesi” ile kamu kurum ve kuruluşlarına gazete alınmaması, zorunlu ilânlar dışında ilân yayımlatılmaması yönünde talimat verildi. Tasarruf tedbiri adı altında alınan bu karar işçisiyle işvereniyle tüm basın camiasını derinden üzmüştür. Tasarruf edilecek alan burası mıdır? Haberden, bilgiden tasarruf olur mu? Gerçeğe, doğru bilgiye daha fazla ihtiyaç duyulan bu günlerde alınan bu karar tüm toplumun zararınadır. Öte yandan bu karar, pandemi, ekonomik kriz ve dijitalleşme ile zaten büyük zorluklar yaşayan yazılı medyaya ölümcül bir darbe vuracaktır. Kamu kuruluşlarının abonelikleri ve ilânlardan başka bir geliri olmayan yerel gazetelere uygulanacak bu ambargo onların tek tek kapanmasına, yerel basında çalışan binlerce meslektaşımızın işsiz kalmasına neden olacaktır. Yerel gazeteler devletten destek beklerken bu genelge ile nefes alamaz hâle gelecektir. Gazeteler bir kamu faaliyeti yürütmektedir. Haber hepimize ekmek ve su gibi lazımdır. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının tesis edilmesi demokrasilerin gereğidir. Gazetecilerin işlevini yerine getirebilecekleri koşulların yaratılması hükümet edenlerin görevidir. Toplumun kültürel gelişimi ve doğru bilgiye ulaşması için çalışan gazetelerin bir tasarruf aracı olarak görülmesi doğru değildir. Kamu kuruluşlarına gazete aldırmayarak yapılacak tasarruf devede kulak bile olmayacaktır. Eğer tasarruf ile ekonomik sorunların çözüleceği düşünülüyorsa tasarruf yapılacak kalemlerin yeniden belirlenmesine ihtiyaç vardır. Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak bu genelgenin iptalini istiyoruz. Başta yerel gazeteler olmak üzere medya kuruluşlarına daha fazla destek verilmesinin ülke demokrasisine katkı sunacağına inanıyoruz.”

Etiketler:
 
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği güven tazeledi
 
Boyalık Beach Otel’in 8. yıl gururu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği güven tazeledi
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) 17. Olağan Genel Kurulu, Türkiye ...
GastroShow’da İzmir-İstanbul buluşması
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu, ...
Soyer: Dirençli bir turizm inşa ediyoruz
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in “Başka Bir Tarım Mümkün” ...
 
“Cenazeme dahi gelmeyeceksin”
Gazeteci-Yazar Uğur Dündar, attığı tweet ile kendisini ima eden Yılmaz ...
31 saat sürecek kısıtlama başladı
1 Haziran'da geçilen corona virüs kademeli normalleşme kapsamında 21 Haziran ...
İzmir'in Sualtı Kültür Mirası için çalışıyor.
Türkiye’nin batık envanterinin tespit edilmesi amacı ile Dokuz Eylül Üniversitesi ...
 
Asla dokunmayın!
Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) ...
Yeni normalleşmede ilk kısıtlama başladı
1 Haziran'da geçilen corona virüs kademeli normalleşme kapsamında 7 Haziran ...
Haziran ayı normalleşme süreci açıklandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, haziran ayı süresince uygulanacak normalleşme sürecini açıkladı.
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri