Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>YEREL
30 Mayıs 2022 Pazartesi - 20:25

O Kooperatif’ten Oran’a yanıt!

Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran’ın ilçedeki konut fiyatlarının yüksek olmasının nedenleri arsında gösterdiği iki isimden biri olan önceki dönem belediye başkanı Muhittin Dalgıç’ın başkanlığını yaptığı Rüzgarlı Kent Kooperatifi’nden açıklama geldi.

O Kooperatif’ten Oran’a yanıt!

Selma Artar

Seçim öncesi ve sonrası basına verdiği beyanatlarla 850’den 1150 ye kadar sosyal konut sözü veren Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, geçtiğimiz hafta gerçekleştirmiş olduğu bir toplantıda, Çeşme’deki yüksek ev kiraları ve sosyal konutlarla ilgili Muhittin Dalgıç ve Rüzgarlı Kent Konut Yapı Kooperatifi’ni  hedef göstermişti. Rüzgârlı Kent Konut Yapı Kooperatif’i Başkan Yardımcısı Erol Ferit Ergüler’den, o iddialara belgeleriyle yanıt gecikmedi.

Ergüler, Rüzgârlı Kent Konut Yapı Kooperatifi; olarak 7 kurucu ortakla birlikte, gereken yasal belgelerle başvurularını yaptıklarını dile getirerek, “27.02.2019 tarihli İzmir Ticaret Odası’na kayıtlı “sicil tasdiknamesini”  alarak meşrûiyetimizi kazanmış olduk. 

01.03.2019 da Çeşme Belediye Başkanlığına bu yerlerin tahsisi için başvuruda bulunduk. 05. 03. 2019’da  Çeşme Belediye Meclisi de; Meclis Başkan Vekili Asuman Sağıroğlu, Meclis Katibi Güneş Barbaros, Meclis Katibi Abdullah Aküzüm, H. Şerif Gün, Banu Ayhan, Şakir Karadede, Namık Kemal Aydoğdu, Levent Halit Baykal, Yüksel Topal, Emin Yüce ve Yüksel Kızılateş’in imza ve olurlarıyla bu yerler bize (Rüzgârlı Kent Konut Yapı Kooperatif’ine) tahsis edildi. Belediye meclisi bu tahsise oy birliği ile karar verdi. Burada bahsi geçen 206 TL’lik M2 birim fiyatı ise o dönemki belediye meclis üyeleri tarafından Ankara’da Sayıştay Denetçileri aranarak belirlenmiştir. Sayıştay, o bölgedeki o günkü rayiç bedel üzerinden verilmesinin uygun olacağını söylediğinden 206 TL’lik bedel bu şekilde belirlenmiştir. 412 Konutun, 206 m2’ lik birim fiyatıyla, önce arsalar 51 bin 500 tl, toplamda da 21 milyon 218 bin tl belediyeye ödemek kaydıyla Rüzgârlı Kent Konut Yapı Kooperatifi’ne geçmiştir. Söylenildiği gibi bila bedel (ücretsiz) bir tahsis olmadığı gibi Rüzgârlı Kent Konut Yapı Kooperatifi olarak, belediyeye 21 milyon 218 TL’yi de, 3 yıl içinde ödemeyi, karşılığında tapularımızı almayı planlamıştık” açıklamasında bulundu.

Rüzgarlı Kent Yapı Konut Kooperatif Başkan Yardımcısı Erol Ferit Ergüler sözlerini şöyle tamamladı;

“17.03.2019 tarihinde Divan Başkanlığını Mustafa Çeliktaş’ın, Katip Üyeliğini Sedat Mutlu’nun ve Bakanlık Temsilciliğini Tarık Yağız’ın yaptığı ilk genel kurulumuzu gerçekleştirdik.

Gerçekleştirmiş olduğumuz genel kurulda, Madde:3’de yönetim kurulu asil üyeliklerine; Muhittin Dalgıç, Mustafa Öztürk ve ben Erol Ferit Ergüler önerildi, yedek üyeliklere ise İsmail Porsuk, Sedat Mutlu ve Çeşme Belediye Başkanlığı önerildi ve oy birliği ile kabul edildi. Sonrasında ise üye sayısının en fazla 420 ile sınırlanması önerildi, (çünkü yapılacak olan 412 konut için herhangi bir aksama olmaması ve çıkanların da olabileceği düşüncesiyle) yine oy birliği ile kabul edildi.

Madde:4’de ise; 05.03.2019’da kooperatife tahsis edilmiş olan ada ve parsellerde yapılacak olan alt yapı veya üst yapı işlemlerinin kanuna uygun şekilde, pazarlık usulü veya ihale yoluyla yapılması konusunda yönetim kuruluna yetki verilmesi önerildi ve oy birliği ile kabul edildi. 

Madde:5’de ise; üye girişi kişi başına bir sefere mahsus 25 bin tl, üye aidatı ise 750 tl olarak belirlendi ve oy birliği ile kabul edildi. 

Madde:6’da ise; Yönetim ve Denetim Kurulu üyeliklerine huzur hakkı verilmemesine, yönetim ve denetim kurulundaki üyelerin hiç bir şekilde huzur hakkı almaması yani gönüllülük esasına dayanarak çalışmaları yine oy birliği ile kabul edildi.

Biz kooperatif olarak, genel kuruldan sonra tahsis işini yapmadık, yerel seçimlere çok az kaldığı için, tahsis işini bir sonraki gelecek olan yönetime bıraktık. Seçimlerden sonra yönetime Ekrem Oran geldi.  Ekrem Oran yani yeni yönetim, Rüzgârlı Kent Konut Yapı Kooperatif’ini tanımadı ve Muhittin Dalgıç’ın başkanlığından rahatsız oldu. O dönemki kurucu yönetim kuruluna baskı yaparak “olağanüstü seçimli genel kurul” kararı aldırdı. 

Ben dahil beş kurucu yönetim kurulu üyesinin talebiyle (Mustafa Çeliktaş, Erol Ferit Ergüler, İsmail Porsuk, Sedat Mutlu ve Gökçe Tunar) noterden ihtarname çekerek genel kurul yapılmasını istedik. 

28.07.2019’da gerçekleştirilen olağanüstü seçimli genel kurul öncesinde Ekrem Oran, Muhittin Dalgıç’ı başkan olarak istemediği için bizler, asil üye olarak 

1-Belediye Tüzel Kişiliği

2-Erol Ferit Ergüler

3-Sedat Mutlu’yu önerdik.

Bu liste genel kurul esnasında Sedat Mutlu, tarafından watsappla ve telefon görüşme yapılarak Ekrem Oran’a bildirilmiş, sonrasında Sedat Mutlu’nun beni (Erol Ferit Ergüler’i) de istemediğini söylemesi üzerine, benim olmadığım ikinci bir  liste yapılarak kendisine iletildi.

Asil üye adayı olarak 

1-Belediye Tüzel Kişiliği

2- Sedat Mutlu

3- Gökçe Tunar

Fakat her ne hikmetse Ekrem Oran tarafından, bu liste de  istenmedi ve şimdiki belediye başkan yardımcısı Yıldırım Aktugan, Av. Esra Şen ve mali müşavir Erkan Erdoğan genel kurulun yapıldığı yere gelerek Çeşme Belediye Başkanlığı’nın, Rüzgârlı Kent Konut Yapı Kooperatif’inden çıkma kararını bildiren bir belge getirdi.

Yani kısaca, TAHSİS ALAN ESKİ KOOPERATİF YÖNETİMİ, YÖNETİMDEN ÇEKİLME KARARI ALMASINA RAĞMEN, BELEDİYE BU GÖREVİ ÜSTLENMEYİP, AYRILMA YOLUNU SEÇEREK, 412 KONUTUN YAPILMASININ ÖNÜNÜ KAPATMIŞ OLDU.

Belediye başkan yardımcısı Yıldırım Aktugan; “Biz burada tekrar bir imar planı çalışması yapacağız, 412 konutu iki katına çıkararak 824 konut yapacaklarını söylemesi üzerine biz de Çeşme Rüzgârlı Kent Konut Yapı Kooperatifi, olarak tecrübelerimize dayanarak, böyle bir şeyin yapılmasının mümkün olmadığını, neredeyse 10 yıl süren hazırlık ve planlama çalışmalarından sonra tekrar başa dönülmemesi gerektiğini belirttik ve bu yolun yanlış olduğunu söyledik.

Hem Rüzgârlı Kent Konut Yapı Kooperatif’inin hem de Çeşme’de toplu konut ihtiyacı olanların aleyhine, sürecin tekrar başa dönmemesi için dava açtık ve bize tahsis edilen arsalar Belediye’ye geçti.

Bir kere hiç bir tüzel kişilik kendisine uygun müteahhit arayamaz. T.C. Devleti yasalarında “ihale şartnamesi” vardır. O ihale şartlarına uygun olarak tüzel kişilik dosyayı hazırlar. Bu işi almak isteyen müteahhit ya da firmalar bu dosyada istenenleri temin ederek, kendisinin de işi hangi şartlarda yapabileceği ile ilgili teklif sunarlar. Bu teklif sonucunda yine ihale yasasına ve şartlarına uygun bir müteahhit ya da firma seçilir. Ayrıca son zamanlarda M. Ekrem Oran’ın dillendirdiği arsaları şerefiyelendirme çalışmaları ve arsa olarak dağıtılması olayını dehşetle izlemekteyim. Sosyal konut yapılacak alanda şerefiyelendirme söz konusu olamaz, ayrıca arsaların bir tip proje üzerinden seçilecek hak sahiplerine dağıtılması da hukuki ve sahada anormal anarşi yaratacaktır. Asla ve asla bu yola girmemesini öneriyorum. 

Biz Rüzgârlı Kent Konut Yapı Kooperatifi olarak 2018’den beri yaptığımız saha çalışmalarıyla bu 412 sosyal konutu yapacak bilgi ve birikime sahibiz. Bu arazi üzerinde yapılacak olan 412 konutun tek kat olmak şartıyla, çekme mesafeleri de göz önünde bulundurularak Toplam 72 m2 tek konut = 37 adet

Toplam 78 m2 tek konut = 49 adetToplam 72 m2 ikiz konut = 158 adetToplam 78 m2 ikiz konut =168 adet

Yani 412 adet konutu  180 bin TL’ye üç sene içinde bitirip, belediyeye olan borcu (21 milyon 218 TL’yi) ödeyerek, bu konutları tapu belgeleriyle birlikte hak etmiş ortaklara(üyelere) 3 yıl içinde teslim edecektik.

Ancak 28.07.2019 tarihinde Çeşme Belediye Başkanlığı, kooperatiften çıkma kararı alınca, bütün hayaller suya düştü. Bu sosyal konutların yapılamama sebebi biz değil bizzat Ekrem Oran’ın kendisidir.

Bugün için artık bu rakamlarla sosyal konut olayını gerçekleştirmek mümkün değildir. Ucuza mal edilebilecek konut olayı, piyasanın bir süre yatışmasından sonra belki mümkün!

Şu anda Çeşme’de sosyal konut üretmek çok ama çok zor bunu da buradan halkımıza söylüyorum.

Bu fiyatlarla sosyal konut yapacağım diyen yalan söyler, insanları kandırmaya gerek yok. Dediğim gibi ucuz konut belki, bunu da bu işi bilen insanlara danışırsa ancak yapabilirler.  Yanlış atılacak bir adımın da ağır vebali olacağını unutmamak gerekiyor.”

 

Etiketler:
 
Elektrik arızası gemi çıkışını engelledi!
 
Çeşme’nin Pırlantası sezona hazır!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme'de düzensiz göçmen operasyonu!
Çeşme'nin Alaçatı'dan yasadışı yollarla yurt dışına kaçmak isteyen 105 ...
Oran’dan Kabadayı ve Dalgıç için sert açıklamalar!
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Turizm sektörü temsilcileri ile yaptığı ...
Yarımada oyunlarına coşkulu açılış
16 yıl aradan sonra Çeşme’de gerçekleştirilecek oyunlarda, 900 sporcu 11 branşta mücadele verecek.
 
Çeşme Projesi'ne karşı 3. toplantı gerçekleştirildi.
Çeşme Dayanışma Ağı’nın “Açıklanan Çeşme Projesi Nedir, Neden Karşı Çıkıyoruz?” ...
Çeşme'de üzücü Motorsiklet kazası!
Çeşme Musalla mahallesinde akşam saatlerin yaşanan kazada iki motorsiklet ...
BARIŞ’LAR ÇEŞME’DE
Eğitim İş İzmir 1 Nolu Şube Çeşme Temsilciliği’nin düzenlediği panele ...
 
HAYAT’tan Kaymakam Ünal Çakıcı’ya Plaket
Hayvanlara Yaşam Hakkı Topluluğu (HAYAT), Çeşme’de ilk hayvansever derneklerin ...
Atatürkçü Düşünce Derneği 33 yaşında!
Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kuruluş yıldönümü ve 19 Mayıs Atatürk’ü ...
Çeşme’de tören krizi!
Çeşme’de bugün yapılan 19 Mayıs Atatürk’ü anma Gençlik ve Spor Bayramı töreninde büyük kriz çıktı.
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri