Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>BÖLGE
29 Eylül 2018 Cumartesi - 14:53

“Koltuğunun altına ajandasını alan 'ben emlakçıyım' diyemeyecek”

İzmir Emlak, Gayrimenkul Ve Yatırım Fuarı programları kapsamında düzenlenen “Taşınmaz Yönetmeliğinde Profesyonel Emlakçılığın Rolü ve Önemi” konulu panelde konuşan İzmir Ticaret İl Müdürü Şahin Ersu, yeni yönetmelikle birlikte bundan böyle kimsenin kayıt dışı çalışamayacağını ifade etti.

“Koltuğunun altına ajandasını alan  ben emlakçıyım  diyemeyecek”

Elit Fuarcılık organizasyonuyla düzenlenen İzmir Emlak, Gayrimenkul Ve Yatırım Fuarı programları kapsamında İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu moderatörlüğünde “Taşınmaz Yönetmeliğinde Profesyonel Emlakçılığın Rolü ve Önemi” konulu bir panel düzenlendi. Panele Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, İzmir Ticaret İl Müdürü Şahin Ersu ve Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Ahmet Pekin konuşmacı olarak katıldı.

“Kayıt dışı çalışmayı engelleyeceğiz”

Açılış konuşmasını Elit Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Çiçekçi’nin yaptığı panelde konuşan İzmir Ticaret İl Müdürü Şahin Ersu, taşınmaz ticareti hakkındaki yönetmeliğin 5 Haziran 2018’de yürürlüğe girdiğini belirterek, yönetmelikte yapılan değişiklikle yeniden belirlenen kural ve kaidelerle artık herkesin emlak alım satımı yapamayacağını söyledi. Mesleki yeterlilik belgesinin emlak alım satımı yapan firmalar için zorunlu hale geldiğini ifade eden Ersu, “Bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren oda kaydı ve vergi dairesine kaydı olan arkadaşlarımız bu yönetmeliğe tabii olacaklar. 5 Haziran öncesinde oda ve vergi kaydı bulunan arkadaşlarımız ise bu konuyla alakalı müptesel haklardan yararlanacaklar” dedi.

Yeni yönetmeliğin tüm emlak sektörüne hayırlı olmasını dileyen Ersu, başvuruların internet üzerinden bireysel yapılabileceğini de kaydederek, şunları söyledi: “Bu alacağımız yetki belgeleri, artık olmazsa olmazdır. Belgeyi alamayan arkadaşlar kesinlikle emlakçılık yapamayacak. Yani şunu söylemek istiyorum artık eskiden olduğu gibi koltuğunun altına ajandasını alan herkes ben emlakçıyım diyemeyecek. Kayıt dışı çalışan, ayaküstü diye tabir ettiğimiz emlakçılarla alakalı da hep birlikte el ele vererek ya bunları kayıt altına alacağız ya da bunları engelleyeceğiz.”

“Yönetmelik olumlu ancak geliştirilmeli”

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan ise kendilerinin de her önüne gelenin emlakçı olmamasını istediklerine işaret ederek, "Mevcut emlakçılara çeki düzen getirilirken, temel sıkıntı olan bu işi kaçak yapanlara çözüm noktasında boşluklar olduğunu düşünüyorum. Apartman görevlisi, site yöneticisi, bakkal ve manav da bu işi yapıyor. Her lokanta camında satılık ve kiralık ilanları var. Bunlarla ilgili bir düzenleme ve cezai müeyyide getirilmiyor. Odaya kayıtlı yasal işlerini yapanların çalışma şartları belirli kriterlerle katı kurallara bağlanırken kaçak çalışanın 'ayakçı' tabir edilenlerin de önüne geçilmeli" diye konuştu.

Taylan, ilgili yönetmelikteki bazı hükümlerin değiştirilmesi için bakanlığa başvurduklarını da aktararak, sadece emlak danışmanlığına ait NACE koduyla kayıtlı işletmelerin bu işi yapmasının sağlanması gerektiğini söyledi. Her meslek kolundan kaydı olanların yetki belgesi alabileceğine dikkati çeken Taylan, bu durumun da emlak danışmanlarının sayısını artıracağına ve haksız rekabet yaratacağına işaret etti.

30 m2 zorunluluğu

Panelde ayrıca yeni yönetmelikle birlikte emlak ofislerinde olması gereken şartlar da belirtildi. Yönetmeliğe göre bundan böyle işletmelerde, bağımsız bölüm niteliğinde ve net alanının en az 30 metrekare olması, arşiv bölümünün bulunması ve teknik donatılara sahip olması şartı aranacak. İşletmede ayrıca taşınmaz ticaretine konu hizmetler dışında ticari faaliyette bulunulamayacak. İşletmenin verdiği aracılık hizmeti sonucunda alıcı-satıcı ve kiracı-kiralayan ile işletme arasında sözleşme düzenlenecek. Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin KDV hariç yüzde 4'ünden fazla olamayacak. Kiralama işlemlerinde ise hizmet bedeli, kira bedelinin KDV hariç bir aylık tutarından fazla olamayacak.

 
Meteoroloji Genel Müdürü'nden açıklama
 
Çeşme'de 'Zorba' alarmı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de Kriz Masası görevde
Pazar günü Türkiye’nin batı sahilini etkileme ihtimali bulunan fırtına ...
İzmir'de “fırtına” teyakkuzu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Pazar günü Türkiye’nin batı sahilini etkileme ...
Hoş geldin ‘Opera İzmir’
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Türkiye'nin opera sanatına özel" ilk yapısının ...
 
"81 milyona aynı nazardan bakacak siyasetçi istiyorum"
Başkan Aziz Kocaoğlu, "81 milyona aynı nazardan bakacak siyasetçi istiyorum ...
İzmir, Atatürkçülüğün Başkentidir
İzmir Barosu tarafından “Atatürk’ün Anmak ve Anlamak” başlıklı bir söyleşi düzenlendi.
Yayaların günü
İzmirliler, “Otomobilsiz Kent Günü” çerçevesinde motorlu taşıt trafiğine ...
 
"Ahilik zenginliğimiz"
İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği yöneticileri ve birliğe bağlı ...
Çatıdaki "hazine"
Geçen yıl filosuna kattığı "tam elektrikli" 20 otobüsü kendi ürettiği ...
Büyükşehir davası kitap oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik 2011 yılında gerçekleştirilen operasyonlar ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri