Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>DUNYA
23 Eylül 2019 Pazartesi - 09:05

İklim krizi: Türkiye’nin BM zirvesindeki pozisyonu ne olacak?

23 Eylül'de New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres yönetiminde gerçekleşecek BM İklim Eylem Zirvesi öncesinde iklim değişikliğiyle mücadele konusu yeniden gündemde.

İklim krizi: Türkiye’nin BM zirvesindeki pozisyonu ne olacak?

Türkiye dahil 139 ülkede 20 Eylül günü hükümetleri iklim değişikliği konusunda harekete geçmeye davet etmek üzere küresel iklim grevi eylemleri düzenlendi. Protesto dalgasının fitilini ateşleyen ise, BM İklim Eylem Zirvesi’nde yapacağı konuşmaya İngiltere’den sıfır karbonlu yelkenlisiyle 15 günde gelen 16 yaşındaki İsveçli aktivist Greta Thunberg oldu.

Daha önce Mart ve Mayıs aylarında düzenlenen eylemlere dünya çapında milyonlarca çocuk ve genç katılmıştı. Bu kez de eyleme dünya çapında 4 milyon kişi katıldı.

2015 yılında 195 ülkenin imzaladığı ancak Donald Trump yönetiminin çekilme kararı aldığı Paris İklim Anlaşması, küresel sıcaklık artışının bu yüzyıl sonuna dek 2 derecenin altında tutulmasını ve tarafların fosil yakıt kullanımını azaltarak yenilenebilir enerjiye yönelmelerini hedefliyor.

Ancak anlaşmanın taraf ülkeler üzerinde bir bağlayıcılığı bulunmuyor; zira uygulama onların inisiyatifine bırakılmış durumda.

Son olarak yaz döneminde Kaz Dağları’ndaki ağaç kesimine ve madencilik faaliyetlerine ve “Türkiye’nin Maldivleri” olarak nitelendirilen Salda gölündeki betonlaşma tehlikesine karşı geniş çaplı bir toplumsal duyarlılığa sahne olan Türkiye, Paris Anlaşması’na henüz taraf olmayan 12 ülkeden biri.

Türkiye'nin müzakere pozisyonu ne olmalı?

Marmara Üniversitesi’nden iklim politikaları konusunda uzman Prof. Dr. Semra Cerit Mazlum, euronews Türkçe’ye yaptığı açıklamada Türkiye’nin söz konusu anlaşmaya dair müzakere pozisyonunun “gelişmekte olan ülke olarak tanınarak anlaşmayla oluşturulan mali mekanizmalara” erişmek olduğunu belirtiyor.

Türkiye'nin BM zirvesinde bu sene önemli bir rolü de bulunuyor: Türkiye, Kenya ile birlikte “altyapı şehirler ve yerel iklim eylemi” temasının eş liderliğini yapıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirvenin ilgili oturumunda bir konuşma yapacak.

Cerit, "Türkiye'nin sunacağı projelerin, büyük oranda kara ulaşımının karbonsuzlaştırılması, kentsel dönüşüm ve altyapı yatırımlarıyla ilgili olabileceğini" belirtiyor ve ekliyor:

“Ancak Türkiye’nin Zirve’de eş-liderlik rolünü üstlendiği tema dolayısıyla yerel yönetim düzeyindeki çalışmalara da bakmak gerekir. Kent ölçeğinde, özellikle büyükşehirlerde, iklim değişikliği ile mücadele konusunda yeterli ilerlemenin sağlandığı söylenemez. Bugüne kadar on civarında büyükşehir belediyesi iklim değişikliği eylem planı geliştirmiş durumda ve bu planlar gerek içerdikleri hedefler gerekse öngördükleri eylemler ve uygulama açısından iddialı sayılamaz. Türkiye’de hiçbir belediye başkanı dünyada bazı başkanların yaptığı gibi Küresel İklim Grevi'ne sahaya inerek destek vermedi”.

Çiftçiler de iklim değişikliğinden mustarip

Geçtiğimiz sene tarım alanında faaliyet gösteren bilgi ve teknoloji şirketi Doktar tarafından 81 il, 644 ilçede 3 bin 100 üretici ile yapılan görüşme sonucu yapılan “Çiftçinin Nabzı Araştırması”na göre; çiftçilerin yüzde 80’i iklim değişikliğinin etkilerini hissettiklerini belirtmişti.

Cerit, Paris Anlaşması’nın onaylanmamasından daha önemli olarak, 2015’ten bu yana ulusal politikalarda Anlaşma doğrultusunda herhangi bir değişiklik olmadığına dikkat çekiyor: “Türkiye'de yenilenebilir enerjinin yaygınlaşmasını, iklim değişikliğiyle mücadeleden çok, arzı artırmaya yönelik politikanın bir parçası olarak görüyor. 2017 yılı rakamlarına göre Türkiye'de toplam yıllık 526 milyon ton emisyon var ve bunda en büyük pay enerjiye ait.”

İklim Haber ve Konda’nın Temmuz ayında açıkladıkları ve Türkiye genelinde 2 bin 745 kişi ile yüz yüze yapılan başka bir anketin sonuçlarına göre ise, her iki katılımcıdan biri, hükümetlerin ve belediyelerin iklim değişikliği konusunda yeterli çaba göstermediğini düşünüyor; yüzde 71’i ise artan afetlerin sebebinin iklim değişikliği olduğunu belirtiyor.

Uzman Cerit, 2017 yılından beri geçen süre zarfında emisyon azaltımına ilişkin politika değişikliği olmadığı gibi, iklim değişikliğinin etkilerine uyum önlemleri yönünde de gelişme kaydedilmediğine dikkat çekerek, yaz aylarında Karadeniz'de yaşanan sel felaketlerinden sonra iklim değişikliğine uyum eylem planı açıklandığını, ama bu planın bile kentsel dönüşüm odaklı olduğunu vurguluyor.

Meclis bu konuyu çok sahiplenmedi

Cerit’e göre, iklim değişikliğiyle mücadele Türkiye’de siyasal gündemin merkezine gelemedi, seçilmiş organlar ve özellikle Meclis tarafından güçlü biçimde sahiplenilmedi, Meclis’te bu konuda ulusal bir politika tartışması açılmadı, toplumsal bir hareketlilik olamadı.

Cerit, BM Genel Sekreteri tarafından düzenlenen İklim Zirvesi’nin, devletlerin yaptırım mekanizması olmayan Paris Anlaşması çerçevesinde vaatlerini ne ölçüde gerçekleştirdiklerinin izlenmesi fırsatı vereceğini, bu yönde özendirici olacağını düşünüyor:

“Genel Sekreter Zirve’nin odağına iklim değişikliğinin kökeninde bulunan fosil yakıtları yerleştirmiş görünüyor. Üye ülkelere yaptığı çağrıda kömüre son verilmesi, fosil yakıtlara verilen sübvansiyonların kaldırılması, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefi konması, kirletenin ödemesinin sağlanması ve karbonun fiyatlandırılması talebini diye getiriyor. Bu da uluslararası alanda, özellikle BM düzeyinde, iklim politikasının dilinin değişmekte olduğunun işareti olarak görülebilir”

Zirve öncesi Türkiye’nin iklim değişikliği konusundaki eylem planı ve olası taahhütlerine dair euronews Türkçe’nin sorularını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yanıtsız bıraktı.

Türkiye'ye özel iklim paketi mi geliyor?

Ankara’daki kulis bilgilerine göre, Türkiye’nin iklim fonundan yararlanamamasını telafi etmek ve Türkiye’yi Paris Anlaşması’nı imzalamaya teşvik etmek amacıyla İngiltere, Almanya ve Fransa hibe ve kredilerden oluşan özel bir paket fikri üzerinde çalışıyor ve bu konuda Ankara’daki karar alıcılarla görüşülüyor.

Bilim çevreleri ve iklim uzmanlarının atmosferdeki karbondioksit miktarının güvenli üst sınırının milyonda 350 parçacık (ppm) olması gerektiğini ileri sürerken, şu anda 410 ppm seviyesindeyiz. İklim değişikliği konusunda uzun zamandır farkındalık çalışmaları yürüten 350.org adlı sivil toplum kuruluşunun araştırma direktörü Mahir Ilgaz, her ne kadar yetersiz bir anlaşma olsa da Türkiye’nin bu mücadeleye bir yerden başlaması gerektiğini düşünüyor.

Türkiye mali yardım konusunu çok önceliklendirmemeli

Ancak, Ilgaz’a göre Türkiye’nin müzakere pozisyonunu finansal yardım mekanizmaları üzerinden formüle etmesi gerçekçi değil. “Asıl odaklanılması gereken, kömür-bazlı büyümeyle mücadele. Dünya çapında kömüre yatırım kesilirken, kömür yatırımlarında Türkiye üçüncü sırada yer alıyor. Öte yandan, inşaatla birlikte en fazla zordaki sektör enerji; bunun sebebi de büyük ölçüde zarar eden kömür yatırımları. Kömür sevdası ne Türkiye ne de gezegen için sürdürülebilir değil,” diyor Ilgaz.

Ilgaz ayrıca Türkiye’nin Pazartesi gerçekleştirilecek İklim Zirvesi’nde müzakere pozisyonunun Pasifik ülkeleriyle benzer olması, Akdeniz havzasında iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülke olması sebebiyle canhıraş şekilde bu yönde adım atması, anlaşmanın olası kabulünden kaynaklanacak taahhütlerini de kendi gerçeklikleriyle uyumlu hale getirmesi gerektiğini düşünüyor.

Bir süredir Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'na kısa süre içerisinde taraf olabileceği iddia ediliyor. İddianın doğruluğunu ise Ankara'nın BM Zirvesi'nde takınacağı tavır belirleyecek.

Kaynak: Euronews Türkçe

Etiketler:
 
“Süslü Kadınlar” süslü bisikletleriyle Alaçatı'da farkındalık yarattılar
 
Çeşme Festivali sona erdi.
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yunanistan Ege Adaları'ndaki sığınmacıları tahliye ediyor
Atina, Türkiye’ye yakın adalarındaki sığınmacı kamplarında yaşanan aşırı ...
Ege Denizi’ndeki Göçmen Trafiği Neden Hız Kazandı?
Göçmenlerin Ege Denizi’nden Yunanistan’a yasadışı geçme teşebbüsü, 2019’un ...
İzmir Barosu'nun Kaz Dağları Mektubu Kanada'dan Ses Getirdi
Kanada Başbakanlık Ofisi, İzmir Barosu'na yolladığı yazı ile Kaz Dağları ...
 
Türkiye'den Yunanistan'a iki günde 400 sığınmacı
Türkiye’den Yunanistan’a sığınmacı akını devam ediyor. Son iki gün içinde ...
Kuzey Kutbu'na gökten karla beraber plastik yağıyor
Yeni bir çalışma, Kuzey Kutbu'nda bile karla birlikte gökten mikro plastik ...
NASA’nın Mars verileri sızdı
Dünyanın en küçük bilgisayarıyla hassas Mars verilerine ulaştılar.
 
İzmir-Avrupa işbirliği için dev adımlar
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Brüksel’de Avrupa Bölgeler ...
Her ülke bir yıldızı ve bir ötegezegeni isimlendirecek
NameExoWorlds adını taşıyan kampanyaya şimdiden Türkiye dahil neredeyse ...
Başka Pasaport’a Yurtdışından Telefon Kaydetme Dönemi Bitti
Yurt dışından getirilip pasaport kaydı ile ülkemize sokulan telefonlar ...
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri