Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>BÖLGE
31 Ocak 2019 Perşembe - 10:05

İcat çıkarıyorlar

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geçen yıl kente hediye ettiği Fabrikasyon Laboratuvarı (FabLab), teknolojik araştırmalara gönül veren gençlerin buluşma noktası haline geldi.

İcat çıkarıyorlar

Büyük şirketlerin milyon dolarlık ARGE laboratuvarlarındaki imkanları yenilikçi fikirlerin hizmetine sunan Büyükşehir Belediyesi, sadece 1 yılda 2 binin üzerindeki araştırmacıya kapılarını açtı. İzmir FabLab'ın en önemli özelliği ise Türkiye’de halka açık ücretsiz hizmet sunan ve yerel yönetimler tarafından kurulan tek FabLab olması.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin istihdamın artırılması ve nitelikli insan kaynağının çeşitlendirilmesine yönelik projelerinden biri olan Meslek Fabrikası, kentteki önemli bir ihtiyacı karşılarken, onun bünyesinde kurulan Fabrikasyon Laboratuvarı (FabLab) da 1 yaşına girdi. 30 Ocak 2018 tarihinde faaliyete giren Fablab, bugüne kadar 2 binin üzerinde kişiye laboratuvar ve atölyelerini açarak hayallerini gerçekleştirmesi için olanak sundu. 32 farklı başlıkta, toplam 42 adet etkinliğin gerçekleştirildiği laboratuvarlarda robot kol yapımından insansız hava taşıtlarına, mobilya tasarımından üç boyutlu yazıcılara kadar birçok alanda eğitim gerçekleştirildi.

Fikrini üretime dönüştürmek isteyen herkes için ekipman, cihaz ve özgür mekan desteği sağlayarak ortak çalışmaya ve üretime teknolojik bir ortam sağlayan FabLab İzmir, bireysel girişimciler, öğrenciler, üretim alanlarında çalışanlar, tasarımcılar, KOBİ’ler ve kurumsal firmalara da kapılarını açtı. FabLab İzmir, 300 m²’lik atölye kullanım alanı ile Türkiye’de halka açık ücretsiz hizmet sunan ve yerel yönetimler tarafından kurulan tek FabLab olma özelliğini de taşıyor.

Birlikte üretiyorlar

Fikri olan ve fikrini üretime dönüştürmek isteyen herkes için ekipman, cihaz ve özgür mekan desteği sunan, ortak çalışmaya ve üretime teknolojik bir ortam sağlayan FabLab İzmir, İzmir Büyükşehir Belediyesi trafından yaklaşık 1,5 milyon lira maliyetle hayata geçirildi. Dünyada ve Türkiye’deki uygulamalar incelenerek, proje ortağı Yaşar Üniversitesi AR-GE ve Uygulama Merkezi'nin de (YAGEM) uzman görüşleriyle kurulan FabLab İzmir bünyesinde Lazer Kesici, CNC Router, Robotik Kol, 3 farklı Fused Deposition Modeling (FDM) teknolojisi ile çalışan 3 Boyutlu Yazıcı, Stereolithography (SLA) teknolojisi ile çalışan 3 Boyutlu Yazıcı, 3 Boyutlu Tarayıcı, Vinil Kesici, Bilgisayar D estekli Dijital Dikiş Makineleri, Elektronik Geliştirme Kartları, mekanik ekipmanlar, Robot Tasarım ve Eğitim Kitleri ile Elektronik Programlanabilir Ekipman Üniteleri bulunuyor.  

FabrikaLab ekibi ise Mekanik Atölye Koordinatörü, Robotik Atölye Koordinatörü, Tasarım ve Etkinlik Koordinatörü, Proje Koordinatörü ve Teknik Uzman’dan oluşuyor.

Uluslararası ağa da üye oldu

Fikirlerin projeye, hayallerin buluşlara dönüşmesi için imkan sağlayan FabrikaLab İzmir, henüz çok yeni bir kuruluş olmasına karşın daha ilk yılında “The Fab Foundation” (Uluslararası FabLab Ağı) üyesi oldu. Her sene farklı bir kıtada Fab konferanslarını düzenleyen bu uluslararası organizasyon, farklı alanlardaki işbirliğinin de önünü açıyor.

ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki bir programdan ortaya çıkan FabLab fikri, 2001 yılında ete-kemiğe büründü. 2009 yılında ise dünyadaki FabLab’leri bir araya getirmek ve FabLab ağını kuvvetlendirmek amacıyla “The Fab Foundation” hayata geçirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu FabrikaLab İzmir de bu uluslararası ağa dahil edildi.

 

 
Çeşme Kaymakamlığı uyardı!
 
Oran, ittifak ortağını ziyaret etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme Kaymakamlığı uyardı!
Çeşme Kaymakamlığı’ndan Meteoroloji’ye dayanarak yapılan uyarı açıklamasında ...
İzmir’de alt yapı devrimi
Son 15 yılda 3.4 milyar liralık yatırım gerçekleştiren İzmir Büyükşehir ...
Kırsala destek milyar sınırını aştı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kırsaldaki üreticiye 2007’den bu yana ...
 
Tüketici hakları için "güçbirliği" yaptılar
İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, tüketici hakları ...
İzmir'e yeni kardeş: Lefkoşa
İzmir'in 29. kardeş kenti, Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa oldu. İki kent arasındaki ...
İGC, "Uğur Mumcu'yu saygı ve özlemle anıyoruz"
İGC, "Özgürlük, laiklik ve bağımsızlık mücadelesinde önemli bir yere sahip ...
 
Bornova’da ‘Akıl ve Zeka Oyunları Yarışması’ başlıyor
Bornova Belediyesi’nin düzenlediği Akıl ve Zeka Oyunları Yarışması başvuruları ...
"Ya çok seviyorum sizi.."
Vatandaşlardan gelecek soruların daha hızlı yanıtlanması, problem ve şikayetlerin ...
Bornova’da yeşil rekor
Bornova Belediyesi çocukların özgürce koşup oynayabilmesi, Bornovalıların ...
 
YAZARLAR
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
BU DÜNYADAN BİR "ÇİÇEK ARİF" GEÇTİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÜNEŞ HERGÜN DOĞAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
İŞTE TÜRKİYE İTTİFAKI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Çeşme’de yerel seçim yarışı kıran kırana devam ediyor.
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri