Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>BÖLGE
26 Ocak 2019 Cumartesi - 08:35

Tüketici hakları için "güçbirliği" yaptılar

İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, tüketici hakları konusunda “İyi Uygulama Örnekleri Çalıştayı” düzenledi.

Tüketici hakları için  güçbirliği  yaptılar

İzmir, Aydın ve Manisa bölgesindeki zabıtalar ile  Ticaret Bakanlığı yetkililerinin katıldığı çalıştayda, zabıta bünyesinde "Tüketici Hakları Koruma Amirliği" oluşturulması gündeme geldi.  

Ticaret Bakanlığı’nın “Tüketici Haklarının Yerel Yönetimlere Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, “İyi Uygulama Örnekleri Çalıştayı” düzenledi.

31 Ağustos 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile tüketici haklarının korunması için Ticaret Bakanlığı, Emniyet ve yerel yönetimlerin birlikte hareket etmesi kararı alınmıştı. Ticari faaliyetlerin kontrolünde de görev üstelenen zabıtaların yeni mevzuata ilişkin bilgilendirilmesi zorunluluğu doğrultusunda çalışma başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, düzenlediği “İyi Uygulama Örnekleri Çalıştayı”na Manisa ve Aydın büyükşehir belediyelerinde görevli zabıta birimlerini de davet etti.

Bakanlık, Emniyet, Zabıta el ele

Çalıştayın açılışında konuşan Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Avni Dilber, tüketicinin zayıf olduğu için korunması gerektiğini belirterek, “Eskiden Ahilik kültüründe esnaf kendi kendini kontrol eder, vatandaşı aldatmaz, ayıplı mal satmaz, yapan olursa da kendi teşkilatı içinde cezalandırılırdı. Bakanlığımız, hem yerel yönetimler hem de sivil toplum kuruluşları ile birlikte tüketicinin korunması için büyük efor harcıyor” dedi. 2014 yılında Tüketici Hakem Heyetlerine 5.5 milyon kişinin başvurduğunu, günümüzde bu sayının 500 bine düştüğünü kaydeden Dilber, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tüketicinin korunması konusunda, düzenleme anlamında iyi durumdayız. Hep birlikte çok kutsal bir görev yürütüyoruz. Yaptığımız işi küçümsemeyerek, keyifle yapacağız çünkü sonuçları çok önemli. 2018 yılında 500 milyon liralık ceza kesmişiz. Vatandaşları yanıltacak reklamları da denetliyoruz. 2011 yılında kırtasiyelerde iki üründen biri kanserojen idi; yaptığımız denetimler sayesine şimdi yüzde 1’in altına düştük. Ülkede enflasyon var. Bu gemi hepimizin. Bu yangını söndürmemiz gerekiyorsa Ticaret Bakanlığı, zabıta, emniyet hep birlikte  bu işin bir yerinden tutmak zorundayız. Amacımız belediye bünyesindeki zabıta birimlerine tüketici hakları amirliği oluşturmak”.

Denetimler artıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Şemi Albat, zabıta teşkilatının kentlilerin esenliğini, huzurunu ve refahını korumak için canla başla çalıştığını belirterek Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hakkında bilgi verdi. Albat, “Ticari faaliyet yapan işletmeler,  girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişikliğinden etkilenmemesine rağmen, bu durumdan etkilenmiş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal ve hizmetlerin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın fiyat artışı yapabiliyor. Kararnameden sonra  Emniyet, Ticaret İl Müdürlükleri ve zabıta işbirliği ile ilimizdeki ticari faaliyetleri de kontrol etmeye başladık” dedi.

Vatandaşın yanındayız

İzmir Ticaret İl Müdürü Şahin Ersu ise tüketicilerin koruması için 1995 yılında Tüketici Kanunu çıktığını, ancak tavsiye niteliğinde olduğu için bu kanunun tüketicilerin derdine ilaç olamadığını belirterek şunları söyledi:

“2014 yılında çıkan kanunla tüketici hakem heyeti kararları bağlayıcı oldu ve milyonlarca insan bankaların dosya masrafını iade almak için tüketici hakem heyetlerine başvurdu. 2018 yılı Ağustos aylarının sonlarında ülkemizin yaşadığı ekonomik durumlar nedeniyle haksız fiyat uygulamalarının ortaya çıktığına şahit olduk. Emniyet ve zabıta birimlerimizin de desteğiyle sahaya inerek denetimlere başladık. Bu denetimlerin sonucunda geri adım atmaların başladığını gördük. Biz devlet erki olarak her zaman vatandaşlarımızın yanındayız."

 

 
Çeşme’ye çok yakışacak
 
Kırsala destek milyar sınırını aştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'e yeni kardeş: Lefkoşa
İzmir'in 29. kardeş kenti, Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa oldu. İki kent arasındaki ...
İGC, "Uğur Mumcu'yu saygı ve özlemle anıyoruz"
İGC, "Özgürlük, laiklik ve bağımsızlık mücadelesinde önemli bir yere sahip ...
Bornova’da ‘Akıl ve Zeka Oyunları Yarışması’ başlıyor
Bornova Belediyesi’nin düzenlediği Akıl ve Zeka Oyunları Yarışması başvuruları ...
 
"Ya çok seviyorum sizi.."
Vatandaşlardan gelecek soruların daha hızlı yanıtlanması, problem ve şikayetlerin ...
Bornova’da yeşil rekor
Bornova Belediyesi çocukların özgürce koşup oynayabilmesi, Bornovalıların ...
Kemeraltı tarihi burada anlatılacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, "İzmir Tarih Projesi" kapsamında İzmirlilerin ...
 
“Gazeteci Şairler” Bornova’daki söyleşide anlatıldı
Gazeteci, şair Okan Yüksel, Bornova Belediyesi’nin düzenlediği söyleşi ...
İtfaiyecilerin "akciğeri" olacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, büyük yangınlarda görevli itfaiye personelinin ...
Hobi Kurslarından binlerce kişi yararlanıyor
Bornova Belediyesi tarafından düzenlenen ve vatandaşların yoğun ilgisini ...
 
YAZARLAR
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
BU DÜNYADAN BİR "ÇİÇEK ARİF" GEÇTİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÜNEŞ HERGÜN DOĞAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
İŞTE TÜRKİYE İTTİFAKI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Çeşme’de yerel seçim yarışı kıran kırana devam ediyor.
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri