Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>TURİZM
2 Ekim 2019 Çarşamba - 17:58

Hacı Bektaş Veli ve Pir Sultan Abdal Ege Denizi ile buluştu

Hacı Bektaş Veli ve Pir Sultan Abdal heykelleri, Pir Sultan Abdal Kültür ve Sanat Derneği Çeşme şubesi tarafından düzenlenen, Çeşme Belediyesi ve STK'lar tarafından desteklenen etkinlikle, dalış turizmine katkı sağlamak amacıyla Çeşme'de denize batırıldı.

Hacı Bektaş Veli ve Pir Sultan Abdal Ege Denizi ile buluştu

Maliyeti, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi'nce karşılanan Pir Sultan Abdal heykeli ile maliyeti Çeşme Belediyesi tarafından karşılanan Hacı Bektaş Veli heykelleri, Ege Denizi'nde "Hoşgörü Merası" oluşturmak ve Çeşme'de dalış turizmine katkıda bulunmak üzere, Makri Adası yanında denize batırıldı. Heykellerin alt bölümünde açıklık bırakılarak, balıkların yuva yapmasına da olanak sağlandı. 

Çok sayıda STK temsilcisi katıldı

Derin Doğa Dalış Merkezi'nin önerisiyle, Çeşme Belediyesi ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi'nin girişimleriyle gerçekleşen etkinliğe, Grand Star gezi teknesi de katkı sağlarken, çok sayıda sivil toplum kuruluşu da destek verdi. Etkinliğe; Çeşme Liman Başkanı Eray Aykanat, Hacı Bektaş Belediye Başkanı Yoldaş Altıok, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Buca Şubesi Başkanı Yıldız Yılmaz, PSAKD Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu, PSAKD Çiğli Şubesi Başkanı Cevat Okur, PSAKD Gümüldür Şubesi Başkanı Murat Dündar, PSAKD Helvacı Şubesi Başkanı Hüseyin Alca, PSAKD Menemen Şubesi Başkanı Ali Ekber Onay, Alevi Dedesi Özdoğan Sağlam, Çeşme Belediye Meclis Üyesi Ali Can, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Yardımcısı Cemil Derici, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Derin Doğa Dalış Merkezi sahibi Erdinç Ergün, Çeşme Denizciler Derneği Başkanı İsmail Porsuk, Çeşme Çorumlular Derneği Başkanı Selahattin Uysal, Çeşme Manisalılar Derneği Başkanı İsa Ercan, ADD Çeşme Şubesi Başkanı Mehmet Bilgiç, Çeşme Marina Genel Müdürü Can Akaltan, CHP İlçe Başkanı Sait Kavasoğulları, CHP Çeşme Kadın Kolları Başkanı Şeniz İridere, Fahrettinpaşa Mahallesi Muhtarı Rasim Özgül ve vatandaşlar katıldı. 

Çeşme sahiline kamyonetle getirilen heykeller, vatandaşların büyük ilgisi ile karşılaşırken, çok sayıda vatandaş hatıra fotoğrafı çektirdi. Heykeller, sahildeki tekneye vinçle taşındı.

Heykellerin batırılması cep telefonları ile görüntülendi

Eşek Adası'nın yanında bulunan Makri Adası'na kadar tekneyle getirilen iki heykel, vinçle ve dalgıçların yardımıyla suya batırılırken, Grand Star gezi teknesinde bulunan STK temsilcileri ve vatandaşlar da heykellerin batırılışını cep telefonları ile görüntülediler. 

"Hoşgörü merası yaratmak için bir araya geldik"

Heykellerin denize batırılması öncesinde bir açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu, "Çeşme denizinde bir hoşgörü merası yaratmak için tüm canlarla bir araya geldik. İki büyük pirimizin anıtlarını su altına indireceğiz. Bu etkinlikle, Çeşme'de dalış turizmine destek olmayı ve heykellerin alt bölümündeki yapay resiflere açılan deliklerle balıklara yuva olmasını, aynı zamanda doğaya can vermeyi ve Alevi Bektaşi felsefesinin doğayla iç içe olmasını göstermeyi hedefledik. Mutluyuz. Bize destek veren tüm canlara, bizimle birlikte olan ve gelemeyen bütün canlara çok teşekkür ediyoruz. Hizmetleri hak katına yazılsın" diye konuştu. 

"Hem Alevilik için, hem de Çeşme için çok önemli"

Heykellerin suya batırılması sırasında ise Alevi dedesi Özdoğan Sağlam da kısa bir açıklama yaparak, dua okudu. Alevi dedesi Sağlam yaptığı kısa açıklamada, "Bugün ben de bu güzel olaya tanık oldum. Hem Alevilik için, hem de Çeşme için çok önemli bir olay. Burasının hoşgörü merasına dönüşmesini çok önemsiyoruz. Pirimiz;; 'İlimden gidilmeyen yolu sonu karanlıktır, karanlığa ışık tutanlara ne mutlu' diye söylerken, aslında nefsini ve aklını dengeli olarak bir arada tutar ve karanlık zihinlere ışık tutabilir" diye ifade etti. Alevi dedesi Özdoğan, açıklamasının ardından, heykellerin batırılması sırasında dua okudu.

"Dalış yapmak için de geleceğim" 

Konuk olarak gelen Hacı Bektaş Belediye Başkanı Yoldaş Altıok  da heykellerini batırılması sırasında bir açıklama yaparak, "Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu'nun davetiyle buradayız. Pirimiz Hünkar Hacı Bektaş Veli ve Pir Sultan Abdal'ın heykellerini denizle buluşturuyoruz. Çok farkındalık yaratan bir proje. Böyle bir düşünceyi hayata geçirdiği için Sedat Mutlu'ya teşekkür ediyorum. Her zaman söylüyoruz; yüzyıllardır Hacı Bektaş'a gelen, Hacı Bektaş'a gönül veren dostlarımızın, bu tür etkinliklerde, Türkiye'nin her yerinde, gücümüz yettiğince biz de onlarla birlikte olmak istiyoruz. Bugün de Çeşme'deyiz. Emeği geçenlerin emeklerine, yüreklerine sağlık. İnşallah yer altında da pirimizle buluşmak nasip olur. En kısa zamanda dalış yapmak için geleceğiz. Biz de denizin altında fotoğraflarını çekeceğiz" diye konuştu.

"Çeşme turizmine büyük bir katkı sağlayacak"

Etkinliğe destek veren sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Çeşme Denizciler Derneği'nin Başkanı İsmail Porsuk da bir açıklama yaparak, "Bu etkinlik, çok sayıda STK'nın bir araya gelerek gerçekleştirdiği bir etkinlik. Bundan Çeşme'de yapacağımız her etkinliği, tek bir dernek olarak değil de, birkaç dernek bir araya gelerek yapmayı planlıyoruz. Bugün yapılan sadece denize heykel atmak değil, Çeşme'nin dalış turizmine ve Çeşme turizmine büyük bir katkı sağlayacak. Çeşme'nin uluslararası tanıtımına katkısı olacak. Bugün denize bırakılan iki heykel, halk ozanlarımızın ilk etabı. Daha başka heykeller de yapılacak. Önümüzdeki süreçte yeni heykelleri de suya batırıp, deniz dibinde sergileyeceğiz" diye anlattı.

 

Etiketler:
 
Elektronik sigaraya yasak geliyor
 
Ramazan Çınar, Çeşme Atatürk Anadolu Lisesi Müdürü oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Vize ofisleri Kış Döneminde de çalışacak”
Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia, Çeşme, Ayvalık ve Kuşadası ...
Hacı Bektaş Veli ve Pir Sultan Abdal denizle buluşuyor!
Çeşme Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Derin Doğa Dalış Okulu’nun ortak ...
Travel Turkey'de 13. yıl heyecanı
Travel Turkey İzmir Fuarı her yıl büyüyerek turizm sektörüne fırsatlar ...
 
Çeşme-Alaçatı Havalimanı’nda ne oluyor?
Alaçatı Havalimanı inşaatı durdu. İYİ Partili Lütfü Türkkan, “Çeşme’ye ...
İzmir'e geri dönüyorlar!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası’nın ortak çabalarıyla ...
Alman Dalgıçlar Çeşme'yi keşfetti!
Türkiye, son yıllarda uluslararası dalış turizminde önemli merkez haline ...
 
Tüm zamanların en iyi rakamı!
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği'nin (ETİK) özel yönetim ...
Kültür ve Turizm Bakan Yardımıcısı hayatını kaybetti
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Van'ın ...
"Firmaya ulaşamıyoruz, mağduruz"
Çeşme ile Atina arasını 7 saate düşüren feribot seferlerine "teknik nedenlerle" ...
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri