Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>YEREL
8 Kasım 2019 Cuma - 16:27

Germiyan'da taş ocağında 6. raund!

Çeşme Kutlu Aktaş Barajı yanındaki taş ocağı ve kırma eleme tesisi için verilen "ÇED gerekli değildir" kararı 5 kez mahkeme tarafından iptal edilmesine karşın 6. kez yeniden "ÇED olumlu" kararı verilmesi üzerine yeniden açılan davanın keşfi yapıldı.

Germiyan da taş ocağında 6. raund!

İzmir 4. İdare Mahkemesi heyetinin ve Ege Üniversitesi'den Ziraat Yüksek Mühendisi, Flora Uzmanı, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Çevre Mühendisi, Jeoloji Mühendisi ile emekli Maden Mühendisi'nden oluşan 5 kişilik bilirkişi heyetinden oluşan keşif heyeti, davalı taraf avukatı ve davacı tarafın avukatı Şehrazat Mercan ve üç avukat ile davacı olan Çeşmeli çevreciler, taş ocağının bulunduğu bölgede inceleme yaptılar. 

Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer, CHP Çeşme İlçe Başkanı Sait Kavasoğulları, CHP Kadın Kolları Başkanı Şeniz İridere, Çeşme-Yarımada Çevre Platformu temsilcisi Ahmet Güler, Germiyan Mahallesi Muhtarı Işık Kaya, Reisdere Mahallesi Muhtarı Zeliha Canbolat ve çok sayıdaki çevre duyarlısı vatandaş da taş ocağına giden yolun başına kadar gidebildiler. Keşfin yapılacağı taş ocağına sadece mahkeme heyeti, avukatlar ve davacılar alındı. İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri de çevrede güvenlik önlemi aldı. 

"Biz buralarda taş ocakları istemiyoruz"

6. kez "ÇED olumlu" kararı verilen ve yeniden iptal davası açılan taş ocağı ile ilgili açıklama yapan Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, "Taş ocağının çevresi, koyunlarımızın, keçilerimizin otlak yerleri. Buraya çok yakın mesafede zeytin ağaçları var. Çeşme'nin keskin kokulu kekikleri var. Birçok endemik bitki var. Artık Valimizin de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün de bunları görmesini istiyoruz. Biz buralarda taş ocakları istemiyoruz. Biraz ilerimizde Çeşme'ye su verilen Kutlu Aktaş Barajımız var. Taş ocağından çıkan tozlar, barajımızı etkileyecek. Biz Çeşme halkı olarak kesinlikle buralarda taş ocağı istemiyoruz" diye konuştu. 

"Elimizdeki tek barajı yok edecek"

Çeşme-Yarımada Çevre Platformu Temsilcisi Ahmet Güler de bir açıklama yaparak, "Aslında firmaya karşı değil, Bakanlığa karşı bir mücadele gibi görünüyor. Çünkü 5 defa mahkeme kararıyla iptal olunan bir taş ocağına, altıncı defa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 'ÇED olumlu' kararı veriliyor. ÇED süreci doğru bir şekilde yapılmıyor. Burada yaşayan insanlara, buradaki çiftçiye, Çeşmeliler'e sorulmadan, illa burada taş ocağı olacak diyerek, 5 defa mahkeme kararı olmasına rağmen yine müsaade ediyorlar. Çeşme'nin zaten suyu az ve bir tane barajı var. Eğer bu taş ocağı çalışmaya devam ederse barajımız negatif bir şekilde etkilenecek. Çeşme, yağmur yağsın diye göğe bakıyor. Neredeyse yağmur duasına çıkacağız. Elimizdeki tek barajı yok edecek ve devletin hiçbir geliri olmayan bir taş ocağına izin veriliyor. Çeşme halkı olarak buna karşıyız" diye vurguladı. 

"Germiyanlıların ve Çeşmelilerin direnişi sayesinde engelleyeceğimize inanıyorum"

Germiyan Mahallesi Muhtarı Işık Kaya da, Germiyan'ın mera alanında kalan taş ocağının kendilerine zarar verdiğini belirterek, "Germiyan, yıllardır taş ocakları ile mücadele ediyor. Defalarca mahkemelere başvurduk. Alınan iptal kararlarına rağmen, bir şekilde bu taş ocaklarının yeniden açılması sağlanıyor. Ama Germiyanlıların ve Çeşmelilerin direnişi sayesinde, bu taş ocağını da engelleyeceğimize inanıyorum" diye konuştu. 

"Daha önceki davada Tarım ve Orman Bakanlığı da yanımızda yer almıştı"

Taş ocağında keşfin tamamlanmasının ardından bir açıklama yapan çevreci avukat Şehrazat Mercan, "Bu son açtığımız dava, daha önce 5 defa keşfe gelip, asfalt şantiyesi, kırma ve eleme tesisi gibi tesislerin, 'ÇED gerekli değildir' kararlarını iptal ettirmiştik. Yine aynı tesisin, kapasitesi genişletildi, alan genişletildi ve bu defa Bakanlıktan 'ÇED olumlu' kararı aldılar. Biz, Bakanlığa kadar gittik. İnceleme Değerlendirme Komisyon toplantılarına katıldık. İtirazlarımızı dile getirdik. Dosyalarımızı hazırladık. Mahkeme kararlarımızı ekledik. Emsal Danıştay kararlarını, zeytinlik bölgelerde 3 kilometrelik mesafede zeytinlikler varsa, toz çıkaran, kimyevi atık bırakan tesislerin yapılamayacağına dair yerleşik kararları da koyduk. Buna rağmen Bakanlık bu kararı verdi. Daha da ilginç olanı, bundan önceki davada Tarım ve Orman Bakanlığı bizzat avukatıyla keşfe ve duruşmaya gelip, bizim yanımızda davaya müdahil oldu. 'Burası mera alanıdır, burada zeytinlikler vardır. Bu tesise burada 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmesi hukuka aykırıdır' demişti. Şimdi, 'Tarım ve Orman Bakanlığı olumlu görüş verdi' diyorlar" diye anlattı.

"Umarım iyi bir rapor alırız"

Mahkeme keşfine 4 avukatla katıldıklarını söyleyen çevreci avukat Şehrazat Mercan, "Barolar Birliği'nin Çevre Komisyonu üyeleri de vardı. Bana destek verdiler. Birlikte görev yaptık. Ziraat Odası Başkanım, Çeşme Kent Konseyi Başkanım, Muhtarım ve çevreye duyarlı olan, burada üreten, buradan geçinen, Çeşmeli, Germiyanlı, Reisdereli yurttaşlarımızla birlikte keşfi tamamladık. Detaylı ve bizim istediğimize yakın bir keşif oldu. Biz, Mahkeme heyetinin ve bilirkişi heyetinin, Kocagöl tepesinden hem köyün, hem çevresindeki bütün taş ocaklarının ve bu taş ocağının birlikte görülmesini talep ediyorduk. O da tamamlandı. Umarım iyi bir rapor alırız. Ama bu raporu aldıktan sonra, davayı da kazandığımızda, buradaki arkadaşlarımla birlikte, kararın uygulanması için ısrarcı olmamız gerekiyor. Sahip çıkmamız gerekiyor' diyerek açıklamasını tamamladı.

 

Etiketler:
 
Çeşme sallandı
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden trafik çizgileri yenilemede örnek uygulama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme Kent Konseyi'nden JES tepkisi
Çeşme Kent Konseyi, İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ...
“Çeşme’yi seven herkes gelsin”
Kutlu Aktaş Barajı yanındaki taş ocağı ve kırma eleme tesisi için verilen ...
Germiyan'da yine taş ocağı keşfi
Kutlu Aktaş Barajı yanındaki taş ocağı ve kırma eleme tesisi için verilen ...
 
Çeşme'de ''Model Uçak'' kursları açılacak
Türk Hava Kurumu ile Çeşme Milli Eğitim Müdürlüğü'nün işbirliğiyle Çeşme'de ...
Organizatör zanlısı 6 Afganlı tutuklandı
Çeşme'de geçtiğimiz Cumartesi günü yapılan operasyonda yakalanan 1'i Türk ...
Çeşme CHP'de delege seçimi tarihleri belli oldu
CHP'de kongre süreci devam ederken, CHP Çeşme İlçe Örgütü de mahalle delegelerinin ...
 
Kim kapatıyor bunları?
Çeşme’de sokak hayvanları için yaptırılan mama kaplarının ters çevrilip ...
Çetinkaya Alaçatı'da alkışlarla uğurlandı
KKTC'de eğitim uçağının düşmesi sonucu hayatını kaybeden Gyrocopter pilotu ...
Milli Emlak Müdürlüğü Çeşme'de 5 arsayı satışa çıkardı
Çeşme Milli Emlak Müdürlüğü Çeşme'de 5 adet arsanın satış ihalesini gerçekleştireceğini duyurdu.
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri