Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>BÖLGE
1 Aralık 2017 Cuma - 09:41

Dönüşümde İzmir modeli

Başkan Kocaoğlu, inşaat sektörüne "Birleşin, kazanın" çağrısında bulundu.

Dönüşümde İzmir modeli

İzmir Büyükşehir Belediyesi, inşaat sektörünün önde gelen isimlerine, 21 Aralık'ta yapım ihalesine çıkılacak Uzundere 2. Etap ve Ege Mahallesi 1. Etap ile Meclis'ten ihale yetkisi alınan Örnekköy kentsel dönüşüm projelerini tanıttı. İzmirli müteahhitlere "Biz vatandaşlarımıza uzlaşarak, kentimizin dokusuna uygun bir model oluşturduk. Siz de birleşerek ihalelere girin, hem riski hem de kazancı paylaşın” çağrısı yapan Başkan Kocaoğlu, İzmir’in 2050 yılında nüfusunun 8 milyona yaklaşacağını ve toprak sıkıntısı çekilen kent merkezinde dönüşüm alanlarının bulunmaz bir fırsat olduğunu söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü kentsel dönüşüm projeleri, inşaat sektörünün önde gelen isimlerine tanıtıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıda Uzundere, Ege Mahallesi, Gaziemir Aktepe-Emrez, Bayraklı, Örnekköy, Ballıkuyu ve Güzeltepe’de yapılan çalışmalar anlatıldı. 21 Aralık'ta çıkılacak Uzundere 2. Etap ve Ege Mahallesi 1. Etap ihaleleri öncesinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, inşaat sektörünün öncü isimlerine ihalelere "birleşerek katılma" çağrısında bulundu. Başkan Kocaoğlu, “İnşaat sektöründe oyuncu olan, bu sektörden ekmeğini kazanan arkadaşlarımın aktif olmalarını öneririm. Biz ada ada ihaleye çıkıyoruz. Buradaki amaç, çok sayıda müttehittin ihaleye girmesi. Bölünebilecek kadar küçük adalara bölüyor, öyle ihaleye çıkıyoruz. Siz de birleşin ve riski de, kazancı da paylaşın" dedi.

Kentsel dönüşümde kooperatiflerin de büyük portföyü bulunduğunu hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu'nun çağrısı üzerine söz alan Ege Koop Başkanı Hüseyin Aslan, “Biz İzmir’in en zor yerlerinde, en zor projeleri gerçekleştirdik. İzmirli müttehitler bu işi örgütlenerek yapmak istiyorsa biz her zaman buradayız. Ege Koop'la işbirliği yapmak isterlerse, bu görevi üstleniriz. Biz bu iş için hazırız” şeklinde konuştu.

Ulvi bir görev

Bir belediye başkanının yaptığı işler arasında, vatandaşını sağlıksız yapıdan kurtarmak kadar güzel bir şeyin olmadığını söyleyen Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim kentsel dönüşümde beklediğimiz tek şey var; hemşehrilerimizi sağlıksız, depreme dayanıksız yapılardan çıkartıp sağlıklı konutlara götürmek, ortamını ve kenti güzelleştirmek..  Başka hiç bir beklentimiz, başka hiç bir kazancımız yoktur. Bundan ulvi bir görev olamaz. O yüzden yaptığımız projelerde ne kalıyorsa, orada yaşayan insanlarımıza veriyoruz. Biz bu model için uzun süre çalıştık. İstanbul’daki, Ankara’daki örnekleri inceledik. Vatandaşla yükleniciyi karşı karşıya getirdiğimizde işin çözülemediğini gördük. Ve kendi düşünce yapımıza göre, kendi hazinemize göre, İzmir dokusuna uygun bir model oluşturduk. Bu modelde şimdilik 7 bölge var. Burada esas olan,  yüzde 100 uzlaşma ile tapuların belediyeye alınması. Vatandaşın belediye ile muhatap olması. Belediyenin onun hakkını koruması..  İhaleye belediyenin çıkması ve yüklenicinin de sadece belediye ile muhatap olması.”

TOKİ projeleri kentsel dönüşüm değil!

Kentsel dönüşümde "çevresiyle beraber dönüştürülecek" alanların söz konusu olduğunu kaydeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, "Maalesef bizde bu işin tarifi henüz oturmadı. Herkes kendi kafasına göre kentsel dönüşüm yaptığını söylüyor. 6306 sayılı yasayla bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti’nde bir kentsel dönüşüm yapılmamıştır. Bina yenilemesi yapılmıştır, bu kentsel dönüşüm değildir. Yine Çevre Bakanlığımızın sık sık uyguladığı bir model vardır; TOKİ ile birlikte bir araziye imar hakkı verip, bunu ihaleye çıkartıp, müteahhitte vererek yapılan konutlar.. Şu anda Uzundere’nin yanında 540 hektarlık alandaki  101 hektarda başlayan çalışmalar buna bir örnek..  Ama  onun da kentsel dönüşümle uzaktan yakından alakası yok. Uzundere konutlarının arkasındaki 900 dönüm imarıyla TOKİ’ye devredilen alanda yapılanın da kentsel dönüşümle alakası yoktur. Kentsel dönüşüm, çarpık yapılaşmanın olduğu, sosyal donatı alanlarının bulunmadığı, insanların sağlıksız konutlarda yaşadığı yerlerde; o bölgenin bütüncül planlamasını yaparak, yeni yollarıyla, bulvarıyla, yeşil alanlarıyla, eğitim alanlarıyla, ibadet alanlarıyla, otoparklarıyla bir kent yaratmak için yapılan çalışmalardır. Gerisi, inşaat yapmak bina yenilemektir" dedi.

Bu projelerin geleceği var

İzmir’in 2050 yılında nüfusunun 8 milyona yaklaşacağını ve bu nüfusa sağlıklı konut üretilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir’in topografyasına da dikkat çekerek kentsel dönüşüm alanlarının bu iş için bulunmaz bir fırsat olduğunu söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“İzmir kent merkezinde bu nüfusa konut üretilecek, dönüşüm alanlarının dışında başka arazi yok. İzmir’de toprak sıkıntısı var. Dönüşüm bölgeleri şu anda daha düşük değerde. Buraya girecek arkadaşların uzun dönemli düşünmesi gerekir. Birinci etaplar bittiğinde, ikinci etaptan itibaren mutlaka konutlar değerini bulacak. Yerin yaşanabilir olması ve değerin artmasıyla yüklenicinin kazancı da giderek artacak. Bugün Alsancak, Karşıyaka, Bornova, Güzelyalı ve Yeşilyurt gibi sıkışık alanlarda oturan arkadaşlar, sosyal alanı yüksek bu yerlere taşınacak; bu da kısa zamanda gerçekleşecek. O yüzden inşaat sektöründe oyuncu olan, bu sektörden ekmeğini kazanan arkadaşlarımın kentsel dönüşüm projelerimizde aktif olmalarını öneririm.”

Uzundere, Ege Mahallesi ve Örnekköy

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 21 Aralık'ta Uzundere 2. Etap ile Ege Mahallesi 1. Etap yapım ihalelerine çıkacak.

Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ikinci etabı için, 2 imar adasında 67.353.10 metrekare inşaat alanlı 12 blokta, 422 konut ve 40 iş yeri olmak üzere toplam 462 bağımsız birim bulunuyor.

Ege Mahallesi'nde ise 1. Etap ihale kapsamında firmalar, toplam 9 bin 319 metrekarealandaki adada ticaret, ofis, konut bloğu ile 2 adet konut B bloğu için teklif verecek. Bölgede 572 yapıda toplam 809 birim dönüştürülecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tıpkı Uzundere'de ve Ege Mahallesi’nde olduğu gibi, Karşıyaka Örnekköy Mahallesi’nde de hak sahipleriyle anlaşma sağlayarak “Anahtar Teslimi İnşaat Yapım İhalesi” için Meclis'ten yetki aldı. Toplam 18 hektarlık alanın dönüşümünün ilk ayağı için bölgedeki uzlaşmalar tamamlandı. 2 yıl gibi kısa bir süre içinde alan genelinde yüzde 93 oranında uzlaşma sağlayan Büyükşehir Belediyesi, kısa süre içinde duyurulması planlanan ihale sürecinin ardından hızlı bir şekilde konutları yaparak sahiplerine teslim edecek. Örnekköy proje alanında toplam 3520 konut ve 338 adet işyeri inşa edilecek.

 
ÇEŞFOT İzmir'de sergi açıyor
 
Pedallar mesafeleri kısaltmak için çevrilecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZMİR KENT KONSEYLERİ BİRLİĞİ FOÇA’DA TOPLANDI
İzmir Kent Konseyleri Birliği’nin 2017 Yılı Kasım ayı toplantısı, Foça ...
Ege Denizi’nde kuvvetli fırtına uyarısı
Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Ege Denizi’nde ...
“Kültürpark’ı satacak delikanlı yok”
İzmir Ticaret Odası kasım ayı meclisine konuk olan İzmir Büyükşehir Belediye ...
 
İzmir'e 8,5 milyarlık dev bütçe
Meclis'teki üç günlük maratonun ardından kabul edilen İZSU ve ESHOT bütçeleriyle ...
Tek tek değil “Toptan Çözüm”
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılından 2013'e kadar sürdürüp sonra ...
"Urla Sakız Enginarı" tescillendi
Kestelli, "Urla Sakız Enginarı coğrafi işaretinin borsamız adına tescili ...
 
90 dakikaya devam
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kent ulaşımında omurga ...
Tarihi çarşıya “hayat öpücüğü”
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin en eski ve en önemli ticaret merkezi ...
İzmir'de turist sayısı 2015 yılının 400 bin gerisinde
EGE Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye ...
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri