Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>BÖLGE
16 Şubat 2020 Pazar - 17:49

Çeşme'ye Turizm piyangosu (mu) vurdu.. ???.

İzmir Düşünce Topluluğu üyesi ve Gündem Çeşme köşe yazarı Dr. Ahmet Güler, Çeşme Projesi ile ilgili yazsında izlenimlerini kaleme aldı.

Çeşme ye Turizm piyangosu (mu) vurdu.. ???.

 

Dr. Ahmet Güler

urizm Bakanlığı tarafından  "Ege Turizm Merkezi - Çeşme Projesi" nin açıklanması ile bir tarafta “turizm’de uçacağız, malımız mülkümüz para edecek, esnaf para kazanacak” diyenler, diğer tarafta ise  ”bu turizm projesi filan değil, emlak rant projesi, Urla-Çeşme Yarımadası betonlaşacak, doğal yaşam ve tarım yok olacak” diyenlerle karşı karşıya geliyor.



Proje için 9,56 Milyon m2 arazi Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile “Nitelikli Turizm-Koruma -Geliştirme Alanı” ilan edildi. Bu da ne demek derseniz, kısaca anlamı:  “Bu alanda Turizm Bakanlığı izni ile her şeyi yaparım, SİT, ÇED, şahıs arazisi dinlemem, istediğim yere çökerim” demek. Bu çerçevede Ocak 2020 sonunda Çeşme/Alaçatı’da 178 özel sahış arsası, Urla/Zeytineli’nde ise 40 arsa (190 Hektar) “Acele Kamulaştırma Yasası” ile kamulaştırıldı.   

Ziyafetin kokusunu alan İzmirli ekonomik kuruluşların temsilcileri hemen Ankara’ya Turizm Bakanına koşturdu ve “"İzmir'e bir piyango vurdu. İzmir'in köprüden önceki son çıkışı. İzmir büyük bir şansı yakalıyor" demeye başladılar. % 94’ü halka ait olan arazilerin emlak rant paylaşımında taraftar toplama algı operasyonuna figüranlıkta birbirleri ile yarış etmeye, ütopik algı sloganlarına destek vermeye başladılar:

“14-15 milyar dolar yatırım, 100 bin lisan bilen kişiye yeni iş imkanı, 20 golf sahası ve futbol sahaları, yat limanları, sadece 2 katlı binalar (villalar), denizden tatlı su, film stüdyoları, mağdur olmayan, mutlu mülk sahipleri, kış uykusundan uyanmış bir Yeni-Çeşme yapılıyor, Çeşme Cannes olacak”

Kanal İstanbul’a benzeyen bu vaatleri Türkiye geçmişte çok duydu ve inandı da.  Sonuç Antalya, Marmaris, Bodrum, Kuşadası. Betonlaşmış kentler. Kendileri bir yıldıza bile sahip değilken 5 yıldızlı lüks otellerde dünyanın en ucuz tatilini yapan, katma değeri en altta kitle turistleri bölgeye getirilecek. Çeşme / Alaçatı hiç olmazsa iç turizmde belirli bir üst kalite çıtası yakalamıştı. Zengin ve kaliteli turisti bölgeye çekme şansı mevcut iken bu doğayı yok etme ve betonlaşma projesi ile bu şans da kaçacak.

Kaliteli turizm sadece betonlaşma ile olmaz. Doğal güzellikleri korumak, tarihi mekanları turizm yapısına göre düzenlemek, bölgedeki halkın geleneksel yaşam tarzının korunması daha fazla kaliteli turisti çekiyor ve turizmden gelen geliri arttırıyor.

Hemen yanı başımızdaki Yunanistan’ı örnek alın. Yunanlılar adalarında hiçbir bozulmaya izin vermemişler, tarihi evlerini, kiliselerini, limanlarını, sahillerini, ağaçlarını, eski eserlerini olduğu gibi korumuşlar, buna ek olarak çok yoğun bir pansiyonculuk, gastronomi ile yerel halkın turizme katılımını sağlamışlar.

Bunun sonucu olarak yaz gelince vize alabilen Türkler akın akın Yunan Adaları’na gidip milyonlarca dolar turizm geliri bırakıyorlar. Eğer vize şartı olmasaydı, Türkiye’nin yarısı Yunan Adaları’nda tatil yapacak nerdeyse.

Neden?
Çünkü biz akıllı Türkler kendi memleketimizi beton yığınına çevirmişiz,
 Bodrum’da Kuşadası’nda, Marmaris’te, Antalya’da yüz binlerce yılda sadece 15-20 gün oturulan, ama deniz gören yerlere kalitesiz-eğrelti yazlık siteler kondurmuşuz, biçimsiz, barbar, tazı olmayan bir mimari, doğa yok edilmiş, her taraf iğrenç beton bloklar ile doldurulmuş, % 50 kapasite ile çalışan ucuz yabancı turist avcısı devasa beş yıldızlı oteller ile sahilleri kaplamışız..

Kendi memleketimizi tamamen çirkinleştirdiğimiz için akın, akın Yunan adalarına kaçıyoruz ve “ah ne güzel, vah ne güzel, aman ne de ucuz” diye hava basıp, oralarda tatil yapıyoruz.

Yine memleketimize geri dönersek, milyonlarca m2 hazine ve şahıs arazisine el koyuyoruz ve buraları atmasyon Cannes turizm cennetine çevirecek beton projelere alkış tutuyoruz.

“Yapmayın, etmeyin, doğayı çevreyi katletmeyin, eğer katledersiniz buralara turist filan gelmez, sadece rezildanslar ve yazlık villalar gelir” diyenleri de “istemezükçü” diye vatan haini ilan ediyoruz…

Etiketler:
 
Çeşme projesi için ilk dava Hukukçulardan!
 
Üzen beraberlik
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme projesi için ilk dava Hukukçulardan!
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Çeşme Kültür ve Turizm Koruma-Gelişim ...
İzmir’in başkanları Menderes’te toplandı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İzmir’in ilçe belediye ...
Çeşme Yarımadası Ranta kurban edilmemeli!
İzmir Düşünce Topluluğu’nun düzenlediği “Acele Kamulaştırma Kararı ve ...
 
Efes Selçuk'ta Slow Food hareketi Başlıyor
Efes Selçuk, “iyi, temiz, adil gıda” için Slow Food Hareketi’ne katılıyor. ...
Büyükşehir’den 30 ilçede toplumsal cinsiyet eşitliği semineri
İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplum Sağlığı Dairesi Başkanlığı Foça’da ...
Ege Denizi'nde Fırtına Uyarısı!
İzmir Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada bu ...
 
Yeni Çeşme projesi Urla’da masaya yatırıldı
İzmir Düşünce Topluluğu, Çeşme Alaçatı ve Urla’nın Zeytinler mahallelerinde ...
Karaburun’un kadın emeği MaviBahçe’de
Karaburun’a bağlı köylerde yaşayan ve ürettikleri doğal ürünleri tüketicilerle ...
Yeni Çeşme Projesi masaya yatırılıyor!
Açıklandığı günden itibaren büyük tartışma konusu olan Yeni Çeşme Projesi ...
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri