Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>YEREL
27 Ekim 2021 Çarşamba - 16:13

Çeşme’de Rant Projesine büyük protesto!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilmesi planlanan ‘Çeşme Turizm Projesi’ için bugün bilirkişi incelemesi yapıldı.

Çeşme’de Rant Projesine büyük protesto!

Denizhan Güzel

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Turizm Projesi’ne tepkiler sürüyor.

Çeşme Adliyesi önünde toplanan STK’lar projenin iptalini isterken İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İzmir BB Başkan Yardımcısı Mustafa Özuslu’da  STK’lar arasında yer aldı.

Çeşme’den siyasi parti olarak yalnızca TKP İlçe Örgütü’nün yer aldığı, İzmir Tabip Odası, TMMOB İzmir Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu, STK’lar ve davacı vatandaşlar tepkilerini dile getirirken, Çeşme Kent Konseyi’nin bulunmaması dikkat çekti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından Çeşme Yarımadası'nda hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Projesi ile ilgili açılan davanın bilirkişi keşfi yapıldı.

Keşif öncesinde Çeşme Adliyesi önünde toplanan oda, dernek, siyasi parti, çevre örgütleri temsilcileri ve vatandaşlar projeye karşı tepkilerini dile getirdiler. 

İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, ilçe Kent Konseyleri, EGEÇEP, Emek Partisi, TKP, Sol Parti, Yeşil Sol Parti, İzmir Yaşam Alanları, Veli-Der ve çok sayıda vatandaş, keşif öncesinde Çeşme Adliyesi önünde ve ardından da keşfin başlayacağı Alaçatı Azmak bölgesinde açtıkları pankartlarla tepkilerini gösterdiler.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Çeşme Adliyesi önündeki tepki toplantısına önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı. 

Keşif öncesinde bir açıklama yapan davacı avukatlarından Şehrazat Mercan, "12 Şubat 2020 tarihinde, Cumhurbaşkanlığı'nın Resmi Gazete'deki ilanı ile Çeşme Turizmini Geliştirme Koruma 11'inci Bölge kararıyla ilgili açtığımız davanın bilirkişi keşfi için buradayız. Danıştay 6. Dairesi Tetkik Hakimi ve bilirkişi heyetince keşif yapılacak. Keşifte 5 bilirkişi görev alıyor. Burada da çok sayıda avukat, odalar ve uzmanlarımızla hazırız. Bir haftadır bu keşif için hazırlık yapıyoruz. Toplantılarımızı ve çalışmalarımızı yaptık. Biz, keşfin sağlıklı geçmesi için bu bölgedeki ve ilan edilen bölgedeki belli stratejik noktalara götürüp, yerinde görmelerini ve değerlendirmelerini sağlamak üzere hazırlığımızı yaptık" diye bilgi verdi. 

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı da bir açıklama yaparak, "Doğaya, çevreye olan talan arttı. Bu rant politikaları ne yazık ki acımasızca havamızı, suyumuzu, toprağımızı  elimizden almaya başladı. Çevre, insan sağlığının ayrılmaz bir bütünü. Çevre sağlığı olmadan insan sağlığının gerçekleşmesi mümkün değil. Burada bu yapılan, adı Çeşme Turizm Projesi denilen olayın, aslında bir doğa talanı olduğunu tüm İzmir halkı biliyor. Eko sisteme verilecek zarar sonrasında ağaçlar, canlılar, bir bütün olarak doğa gerçekten büyük bir zarara uğrayacak ve geriye dönüşümsüz bir tahribat ortaya çıkacak. Bizler İzmir Tabip Odası olarak halkımızın sağlığı, çevremizin sağlığı açısından bu projeye, başından beri karşı çıktık. Bugünkü keşifte de sağduyunun egemen olacağını, bilirkişi keşfi sonrasında projenin hiçbir kamu yararı olmayan, tamamen sermayeye peşkeş çekilmek üzere organize olmuş bir  talan projesi olduğu ortaya çıkar diye düşünüyoruz" diye konuştu. 

Alaçatı sulak alanında yapılan keşifte konuşan Avukat Ömer Erlat, “Çeşme Turizm Planı olarak sunulan proje bilimsel dayanaktan yoksun, kamu ve doğa yararına aykırıdır. Kamu kullanımına açık ve devlete ait olan kıyıların, hatta tapuda kaydı olmayan deniz alanlarının turizm amaçlı bölge ilan edilmesi ve hatta özel kullanıma tahsis edilmesi; başta Anayasa olmak üzere mevzuata aykırı olduğu gibi, bu kamusal alanların, gerçekte sahibi ve hak alacaklısı, İzmir halkı tarafından kullanılamaması sonucunu da doğuracaktır. Sosyal adalet, çevresel adalet gibi temel yaşam ilkelerine aykırı planı, bir turizm planı olarak, kamunun alanlarını ve kaynaklarını kısa vadeli rant politikalarının hizmetine sunmaktır" şeklinde konuştu. 

Bilirkişi heyetinin keşfi, davacı ve davalı tarafların avukatlarının açıklamalarının ardından proje alanının incelenmesi ile devam etti. 

 

Etiketler:
 
Sakız Adası’nda tekne battı: 7 göçmen kayıp
 
“İzmirliler ranta karşı çıkacaktır!”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme’de Cumhuriyet heyecanı!
Cumhuriyetin 98. kuruluş yıldönümü nedeniyle Çeşme Kaymakamlığı tören ...
Çeşme’de düzensiz göçmen operasyonu!
Çeşme’nin Alaçatı mahallesi Alaşar mevkiinde menfez içerisine saklanmış ...
Çeşme’nin ucubesi kaldırılıyor!
Kısa bir süre önce Gündem Çeşme’nin gündeme taşıdığı Baz İstasyonu Kaymakamlığın ...
 
Çeşme’de Muhtarlar Günü kutlaması
19 Ekim Muhtarlar Günü kutlamaları, Çeşme Kaymakamlık Toplantı Salonu'nda ...
Çeşme’de aracını uçuruma sürdü!
Çeşme Karaabdullah Domuz Çukuru mevkiinde aracını 50 metrelik uçuruma ...
ÇEKADDER 1. gurur Yılı!
Çeşme Kadın Dayanışma Derneği 1. Kuruluş yıldönümünü düzenlediği yemek ile kutladı.
 
Çeşme Belediyesi’nde olaylı meclis!
Çeşme Belediyesi meclis toplantısında bütçeyi eleştiren Ak Partili Namık ...
Taksicilerden durak talebi
İzmir Büyükşehir Belediyesi UKOME kararı ile Çeşme için ihale edilen 25 ...
Alaçatı saldırısında düğüm çözüldü.
Çeşme Alaçatı’da 25 eylülde gerçekleştirilen silahlı saldırının faili ve azmettiricisi yakalandı.
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri