Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>YEREL
1 Temmuz 2020 Çarşamba - 12:03

Çeşme’de Kabotaj Bayramı töreni

1 Temmuz 2020, Kabotaj hakkının 94. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende konuşan Çeşme Liman Başkan V. Eray Aykanat, “Mavi Vatan doktrini de denizlerdeki gücümüzün ve ülkümüzün bir göstergesi olmuştur” dedi.

Çeşme’de Kabotaj Bayramı töreni

Törene, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Çeşme Belediye Başkan Yardımcıları Yıldırım Aktuğan ve Faika Tütüncüoğlu Öner, İlçe Emniyet Müdürü Vekili Başkomiser Erdem Bekem, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Emin Yılmaz, Çeşme Liman Başkanı Eray Aykanat, Çeşme Ulusoy Liman İşletme Müdürü Celal Ulaş, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Yardımcısı Cemil Derici, Belediye Meclis Üyeleri, Siyasi Parti ve STK temsilcileri katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Çeşme Liman Başkan V. Eray Aykanat gerçekleştirdi.

Aykanat, konuşmasında şu görüşlere yer verdi;

“Kurtuluş Savaşımızı takiben Büyük Atatürk’ün önderliğinde devletimizin kurum ve kuruluşlarıyla çağdaş bir yapıya kavuşturulması yolunda adımlar hızla ve kararlılıkla atılmaya başlanmıştır. Bu süreçte başka ülke vatandaşları tarafından kullanılan imkân ve zenginliklerimizin sadece kendi vatandaşlarımıza ait kılınması hedefine yönelik tedbirler hayata geçirilmiştir.

1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren 815 Sayılı “Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye ve Limanlarla Karasuları Dahilinde İcrayi Sanat ve Ticaret Hakkında Kanun”, bu kapsamda alınan en önemli tedbirlerden biridir. Bu kanun, Türk limanları arasında devam eden deniz ticaretinin, Türk vatandaşlarının ve Türk bayrağı taşıyan gemilerin tekelinde bulunmasını zorunlu kılmaktadır.

Bugün, 1 Temmuz 2020, Kabotaj hakkının 94. Yıldönümü olup deniz gücünün donanma ile birlikte ticaret filosu, gemi inşa sanayisi ve limancılık faaliyetleriyle bir bütün olduğunun ilk kez kanun düzeyinde bir devlet stratejisiyle teşvik edilmesinin de yıldönümüdür.

Ülkemiz, Asya ile Avrupa arasında köprü vazifesi gören, Karadeniz, Ege, Akdeniz gibi önemli denizlerle çevrili ve bu denizleri birleştiren iki önemli suyoluna sahip ekonomik ve stratejik açıdan çok önemli bir konumda yer almaktadır. Bu konumun sunduğu fırsatları değerlendirerek dünya denizciliğinde hak ettiğimiz yeri almamız hepimizin ortak dileğidir.

Bu çerçevede; son yıllarda yapılan uygulama ve kazanımlara bakıldığında;

 

  • Yurtdışındaki denetimler yönünden kara listede olan Türk Bayraklı gemilerimiz beyaz listeye geçmiş ve halen beyaz listedeki yerini korumaktadır.

 

  • Ege denizinde mavi turlar, yıllar önce yabancı bayraklı tekneler ile düzenlenirken, bugün sadece Akdeniz’de değil, dünyada en büyük mavi tur filosuna sahip olunmuştur.

 

  • Ülkemizdeki denizcilik eğitimleri, uluslararası düzeyde kabul görmüş gelişmiş ülkelerle yarışır hale gelmiştir. Bugün aktif gemiadamı sayımız 133 bin olup Çin’den sonra dünyada 2.sıradadır.

 

  • Gemi İnşası sektöründe, dünya denizci ülkeleri ile rekabete girilmiş ve büyük gelişmeler sağlanmıştır. İnşa ettiğimiz gemilerde yerli katkı oranı % 50 oranını geçmiş, yat üretiminde ise dünyada 3. sıraya yükselinmiş olup, bir marka haline gelinmiştir.

 

 

  • Koylarımız ve marinalarımız yabancı bayraklı tekneler ile dolu iken, yapılan çalışmalar sonucu yedi binin üzerinde yabancı bayraklı teknenin Türk Bayrağına geçiş işlemi gerçekleştirilmiş, denizlerimizde daha çok Türk Bayrağının dalgalanması sağlanmıştır.

 

  • Amatör denizciliğin geliştirilmesi amacıyla, Liman Başkanlıklarınca yapılan eğitim ve sınav sonucunda Türkiye çapında amatör denizci belgesi olan kişi sayısı 220.000 kişiden 780 bin kişiye çıkmış, sadece Çeşme Liman Başkanlığında 5 bin kişiye söz konusu belge düzenlenmiştir. Malumunuz, pandemi nedeniyle ara vermiş olduğumuz Amatör Denizci sınav kayıtlarımıza da bugün itibari ile tekrar başlamış bulunmaktayız.

 

Görüldüğü üzere; Kabotaj hakkı, ülkemiz denizcilik sektörünün gelişiminde bir lokomotif görevi üstlenmiş, bu yasanın getirdiği güvenceler denizciliğimize canlılık ve dinamizm getirmiştir. Bu dinamizm sadece sektörel anlamda da değildir. Bugün Türkiye Cumhuriyetinin denizdeki bekası Mavi Vatan doktrini de denizlerdeki gücümüzün ve ülkümüzün bir göstergesi olmuştur.

Büyük önder Atatürk’ ün “Denizciliği Türk’ün Milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.” sözleri doğrultusunda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı şevk ve azimle çalışacağımızı belirterek, tüm denizcilerin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutlar, Ülkemize ve Türk Denizcilerine hayırlı olmasını diler, saygılar sunarım.”        

Etiketler:
 
Anlamlı günde Emekli-Sen’den çelenk
 
Çeşme bir yazar daha kazandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anlamlı günde Emekli-Sen’den çelenk
Emekliler Haftası ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün emekli olduğu ...
Çeşme Marina’dan İki Acil Durum Tatbikatı
Çeşme Marina deniz yangını ve çevre kirliliği önleme tatbikatını başarı ...
Çeşme'de Roman Çadırları için mutabakat
İzmir’in Çeşme ilçesinde Roman Çadırlarına yönelik çalışmalar yeni bir ...
 
İzmir Barosu'ndan Çeşme Raporu
Çeşme’de Roman vatandaşların yerleşim alanlarının yıkılması ile ile bir ...
Çeşme Sakızına Coğrafi işaret!
Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü tarafından 2015 yılında başlatılan Çeşme ...
Sahil Güvenlik 38 yaşında.
Bugün 38. Kuruluş yıldönümünü kutlayan Sahil Güvelik Komutanlığı için ...
 
Koronavirüs Savaşçılarına Başarı Belgesi
Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Koronavirüs pandemisi sürecinde başarılı ...
Çeşme Marina’da Yangın Eğitimi
Yaz sezonunun gelmesi ile birlikte hareketlenen yat trafiğinde herhangi ...
Purçu’dan Ekrem Oran’a sert tepki!
Çeşme Belediyesi'nin Roman yurttaşların yaklaşık 10 yıldır yaşamını sürdürdükleri ...
 
YAZARLAR
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri