Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>YEREL
18 Mart 2021 Perşembe - 13:16

Çeşme’de Çanakkale Şehitleri için Anma Töreni

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106. Yılında Çeşme’de şehitler için anma töreni düzenlendi.

Çeşme’de Çanakkale Şehitleri için Anma Töreni

Çeşme Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenlerin ilk bölümünde Çeşme Kaymakamı Ünal Çakıcı, Belediye Başkanı Ekrem Oran, Siyasi Parti temsilcileri ve Sivil Toplum Kuruluşları, Atatürk Anıtına çelenk sunumu gerçekleştirdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bayrakların göndere çekilmesi ile günün ilk töreni tamamlandı.

Çeşme Kaymakamlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törende ise Müzik Öğretmeni Seda Kabasakal yönetiminde saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Hacı Murat Hatice Özsoy Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni Gökhan Işık gerçekleştirdi.

Işık, yaptığı konuşmada şu görüşlere yer verdi;

“Bugün, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106. yıl dönümünü ve mukaddes değerlerimiz için canlarını çekinmeden feda eden aziz şehitlerimizin Şehitler Günü’nü idrak etmenin büyük onurunu ve gururunu yaşamak için geçmişte yaşanan İtilaf Devletleri ile 1. Dünya Savaşı öncesinde hasta adam dedikleri Osmanlı Devletini kendi aralarında paylaşmak için gizli antlaşmalar yapmış olduğunu Osmanlı Devleti’nin bir oldu bittiye getirilerek 1. Dünya Savaşına dahil edilmesiyle birlikte paylaşma planları için saldırıya geçtiğini bilmemiz gerekir.

Batılı Devletlerin, Haçlı Seferleri’nden bu yana Müslüman Türk varlığını Anadolu’dan ebediyen silme hırsıyla gözledikleri tarihi fırsat Çanakkale Savaşı’nda nihayet önlerine çıkmıştı. Osmanlı Devleti’ne ölümcül bir darbe indirilmeli, Türk Yurdu derhal işgal edilerek haçlı zihniyetinin tarihi amaç ve hedefi gerçekleştirilmeliydi.

İngiltere liderliğindeki müttefikler bu işin çok kolay olacağına inanıyordu. Bu sebeple Çanakkale Boğazını geçeceklerinden o kadar eminlerdi ki, beş çayı içmek ve piknik yapmak için birbirlerine İstanbul’da randevu veriyorlardı.

Ancak, onlar Bilge Kağan’ın Orhun Yazıtlarına kazıdığı ve gelecek nesillere seslendiği “Ey Türk Milleti, üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe senin  ilini ve töreni kim bozabilir?” sözünü unutmuşlardı. Bunun bir kez daha hatırlatılması gerekiyordu, hatırlatıldı. 19 Şubat 1915’te başlayan Çanakkale Deniz Savaşları, 18 Mart 1915’te düşman gemilerinin boğazdan çekilmesiyle sonuçlandı. 25 Nisan 1915 tarihinde itilaf güçlerinin Gelibolu Yarımadasına asker çıkarma girişimi ile başlayan Çanakkale Kara Savaşları da 20 Aralık 1915’de düşman kuvvetlerinin boğazı tamamen terk etmesiyle Türklerin kesin zaferi ile sonuçlanmış oldu.

Bu zafer Türkiye Cumhuriyetine uzanan ışıktır. Mustafa Kemal’in bir lider olarak ortaya çıkmasını sağlayan kahramanlık destanıdır. Çanakkale’yi Çanakkale yapan, bitmek tükenmek bilmeyen düşman mermilerinin sesi değil, yaralı düşman askerini sırtına alıp onu düşman mevzisine kadar götüren kahraman mehmetçiğin asil öyküsüdür.

Peki, Bütün bunlar ne için yapıldı? Neyin uğruna tatlı canlar kurban edildi? Candan ve canandan çok daha önemli olan neydi?  “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.” ( Mithat Cemal Kuntay),ın dizelerinde anlatılan yurt sevgisi için yapıldı. “ Tarihim, şerefim, şiirim, her şeyim; Yeryüzünde yer beğen! Nereye dikilmek istersen, söyle seni oraya dikeyim” (A. Nihat ASYA),nın dizelerinde anlatılan bayrak ve millet sevdası uğruna yapıldı.

Sevgili gençler unutmayınız ki bu vatan bizlere altın tepsi içinde sunulmadı. Binlerce yıl boyunca atalarımızın, şehitlerimizin mübarek kanı ile sulanan bu topraklar bize onların emanetidir. Sizlere düşen görev Türkiye Cumhuriyeti Devletini Atatürk’ün gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkararak atalarımıza, şehitlerimize karşı görevlerinizi yerine getirmek olmalıdır. Bu güç, damarlarınızdaki asil kanda mevcuttur. Şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad olsun.”

Tören, Çanakkale Savaşları ve Şehitlik isimli video gösteriminin ardından ‘Mustafa Kemal’in Kağnısı isim şiir okundu. ‘Mehmet Akif’, ‘ Eledim eledim, höllük eledim’ ve ‘Genç Osman Ağıdı’ türkülerinin seslendirilmesinin ardından Şehitler Günü ile ilgili resim, şiir ve mektup yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile törenler tamamlandı.    

Etiketler:
 
İzmir'de Çanakkale Şehitleri için tören
 
Kiracı KİT’ler mal sahiplerini zengin ediyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme Kadın Dayanışma’dan 18 Mart mesajı
Çeşme Kadın Dayanışma Derneği, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi yıldönümü ...
25 Yıl Hapis isteniyordu, Alaçatı’da yakalandı!
İzmir 5.Ağır Ceza Mahkemesi Tarafından Silahla Yağma Suçundan 23 Yıl 20 ...
“ Kendine güvenen denesin!”
Çeşme Narkotik ekiplerinin gerçekleştirdiği çalışmalarda ilçeye uyuşturucu ...
 
51 Düzensiz göçmen kaçamadan yakalandı
Çeşme'den yasa dışı yollardan yurt dışına çıkmaya çalışan 51 düzensiz ...
Ak Parti’den Kadın Esnafa kahve!
Ak Parti Çeşme İlçe Teşkilatı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde esnafa ...
“Yaşamak İstiyoruz!”
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Çeşme’de düzenlenen etkinliklerle, kadınların ...
 
Çeşme’de Pandemiyi fırsat bildiler, oteli soydu!
Çeşme’de pandemi nedeniyle kapalı olan oteli soyan hırsızlar, Polislerden ...
Çeşme’nin rengi nasıl mavi oldu?
Yeni normalleşme sürecinde İzmir’in rengi turuncu (Yüksek Koronavirüs ...
Çeşme TKP’den Fotoğraf sergisi
Türkiye Komünist Partisi Çeşme Şubesi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar ...
 
YAZARLAR
Okan Yüksel
Okan Yüksel
PAPİ MEHMET
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri