Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>YEREL
30 Eylül 2021 Perşembe - 14:25

Bilirkişi incelemesi 27 ekimde!

Danıştay Altıncı Dairesi, Çeşme’de 16 bin 624 hektar alanı kapsayan bölgedeki Turizm Planlarının iptali için yapılan başvuruyu gündemine aldı.

Bilirkişi incelemesi 27 ekimde!

Bilirkişi incelemesinin 27 Ekim saat 11.00’de yapılacağı açıklandı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Ersoy, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Can Bilgin, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Necibe Aydan Sat, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Kamil Yılmaz bilirkişi olarak atandı.

Resmi Gazete’de 12 Şubat 2020’de yayınlanan Çeşme kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi planlarına Danıştay 6. Dairesi’nde Avukat Senih Özay’ın yaptığı başvuru kabul edilerek bilirkişi atandı. Çeşme’de 16 bin 624 hektar alana kapsayan Turizm Planlar için 27 Ekim Çarşamba günü saat 11.00’de bilirkişi incelemesi yapılacağı açıklandı. Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi planları uygulandığında 30 bin hektarlık Çeşme Yarımadası’nın yüzde 55’inin imarı değişecek. Eşsiz doğal güzelliğe sahip ilçenin çehresi tamamen değişecek.

Senih Özay

Bilirkişilerin tamamı Ankara’dan

Mahkeme bilirkişi olarak; Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Ersoy, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Can Bilgin, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Necibe Aydan Sat, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Kamil Yılmaz’ı atadı.

Deniz yüzeyini bile kapsıyor

İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi 30 bin hektarlık Çeşme Yarımadası’nın yüzde 55’inin imarı değişecek. Çeşme Gelişim Bölgesi 5250 hektarı orman alanları üzerinde. Üstelik bu orman alanları; içinde nadir ve endemik türler barındıran, kendine has yaban hayatı ve habitatlar oluşmuş uluslararası öneme haiz doğal ve bakir, korunması gereken alanlar.2 bin hektarı deniz yüzeyinde.600 hektarı mera alanı.783 bin metrekaresi tarım alanı ve zeytinlik.3400 dekarı dikili tarım arazisi, yaklaşık 4400 dekarı mutlak tarım arazisi, 7900 dekarı da marjinal tarım arazisi.2157 hektarı nitelikli doğa koruma alanı, 1432 hektarı sürdürülebilir koruma alanı. Üstelik bu alanlar bir yıl önce birinci derece sit iken, yapılan değişiklikle dereceleri düşürüldü.

Planlara dahil edilen kıyı uzunluğu da tam 47 kilometre. Kamu kullanımına açık ve devlete ait olan kıyıların ve hatta tapuda kaydı olmayan deniz alanlarının turizm amaçlı bölge ilan edilmesi ve hatta özel kullanıma tahsis edilmesi söz konusu.

Sit, orman alanı, mera ve tarım arazisi

TMMOB’a bağlı Çevre Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Orman Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubelerinin meydana getirdiği çalışma grubu tarafından Çeşme Turizm Bölgesi planları iççin oluşturulan ön değerlendirme raporunda tüm kent için oluşacak ciddi zararlara dikkat çekildi.

Raporda; “Çeşme Turizm Projesi” alanında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 16.11.2015 tarihinde onaylanan İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ağırlıklı olarak “Orman Alanı, Tarım Arazisi, Çayır-Mera, Ağaçlandırılacak Alan” gibi yeşil kuşak alanlarının yanı sıra “Doğal Sit Alanı, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı” gibi korunması gerekli kültür ve tabiat varlıkları bulunduğuna dikkat çekildi.

Yarımada’nın yaklaşık yüzde 55’ini kapsayan “Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi”ndeki ormanlık alanlar, içinde nadir ve endemik türler barındıran, kendine has yaban hayatı ve habitatlar oluşmuş uluslararası öneme haiz doğal ve bakir, korunması gereken alanlar olduğunun ifade edildiği raporda, bu alanlarda turizm vb. amaçlı tesislerin yapılmasına izin verilmesinin bölgenin büyük çapta zarar görmesini kaçınılmaz hale getirecek olup taraf olduğumuz Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’ne ve Anayasa’ya aykırı bir uygulama olacağı belirtildi.

Şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırı

Raporun sonuç bölümünde de, “Sadece mesleki açıdan değerlendirdiğimizde bilimsel dayanaktan yoksun olarak gördüğümüz söz konusu proje, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve yürürlükteki yasal mevzuata aykırı olması nedeniyle uygulanabilir olmadığı gibi Kamu ve Doğa yararına da aykırıdır. TMMOB’ye bağlı meslek odaları olarak bilgi birikimimizi kentimizin kalıcı çıkarları için kullanmak, sermayenin saldırılarına karşı kentimizi ve doğamızı korumak toplumsal sorumluluğumuzdur. Sürece ilişkin yaşanacak gelişmelere bağlı olarak kamuoyuna gerekli bilgilendirmeler yapılacak olup başta üyelerimiz olmak üzere, tüm İzmir halkını ve ilgili bütün kurumları bu sorumluluğa ortak olmaya davet ediyoruz” ifadeleri yer aldı. (Egeli Gazete)

 

 

Etiketler:
 
Çeşme Emniyeti’nde ‘Özel’ dönem!
 
Balıklıova’da yangın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme Emniyeti’nde ‘Özel’ dönem!
İzmir’in Menemen ilçesine aranan Çeşme İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev, ...
Çeşme’de Altınkum-Çiftlik ‘Hassas Alan’ oldu!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla İzmir’in Çeşme ve Dikili ...
Big Fish turnuva Şampiyonu Baracuda ekibi!
Çeşme Marina'dan bugün sabah denize "Sürdürülebilir yaşam için bilinçli ...
 
Big Fish Turkey’de heyecan dorukta!
Sportif balıkçıların buluşma adresi Big Fish Turkey’de en büyük balık ...
Big Fish Türkiye’de heyecan yarın başlıyor!
Sportif balıkçıların buluşma adresi Big Fish Turkey’de en büyük balık ...
Çeşme’de üzücü kaza
İzmir’in Çeşme ilçesinde üniversite öğrencesi gencin kullandığı otomobil ...
 
ÇEKADDER’den ‘Yalnız Değilsiniz’ mesajı
Çeşme Kadın Dayanışma Derneği, İlçenin göç alan her mahallesinde gerçekleştirmeyi ...
Çeşme’de elektrik kesintisi
TEİAŞ tarafından yapılan açıklamada Çeşme’de bakım ve onarım çalışmaları ...
Çeşme Emniyet Müdürü Tolga Özel oldu.
İzmir’de 19 ilçenin emniyet müdürlerinin ataması yapıldı. Bu karar doğrultusunda ...
 
YAZARLAR
Levent Donduran
Levent Donduran
BAŞTAN YAZMALI...
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri