Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>ULUSAL
17 Temmuz 2018 Salı - 15:41

Araç sahiplerini etkileyecek olumsuz düzenlemeye iptal davası

İzmir Barosu, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası uygulamasını doğrudan belirlemeye yönelik olarak, bilirkişi yerine danışman atanmasına dair değişiklik yapan “Sigortacılıkta Tahkime ilişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in iptali için dava açtı.

Araç sahiplerini etkileyecek olumsuz düzenlemeye iptal davası

Konuya ilişkin görüşlerini açıklayan İzmir Barosu Başkan Vekili Av. Mustafa Çetin, “yapılan düzenleme aracı olan herkesi hak arama hürriyetinden ve hakim teminatından yoksun bırakmaktadır” dedi. Anılı yönetmelik ile getirilen düzenlemelerin Anayasa’da yer alan ilkeler ve bu doğrultuda yasa yapıcı tarafından çıkarılmış bulunan kanunlara açık aykırılıklar taşıdığını söyleyen Av. Mustafa Çetin yasa ile getirtilen düzenlemelerin; yönetmelik ile ortadan kaldırılması ve/veya idarelere yasa ile verilen hak ve yetkilerin, yönetmelikler ile genişletilmesinin, normlar hiyerarşisi ilkesine açıkça aykırılık taşıdığını dile getirdi.

DÜZENLEME HUKUKA AYKIRI

Yönetmelik hükümlerinin genel nitelikteki Hukuk Muhakemeleri ve Sigortacılık Kanunu’na aykırı hükümler içerdiğini dile getiren Av. Mustafa Çetin, yasada yer almayan hükümlerin yönetmelik ile getirilmesinin hukuka aykırı olduğunu söyledi. Av. Mustafa Çetin, yönetmelik ile yapılan hakem yerine raportörlerin atanması ve yine bilirkişi yerine danışman atanması şeklindeki düzenlemenin Sigorta Tahkim Komisyonu'nun kurulmasını sağlayan ve hakemlerin çalışma usul ve esaslarını düzenleyen 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 30. maddesinde ifadesini bulan müesseseye aykırılık teşkil ettiğini dile getirerek “Hakem veya arabulucu sıfatı olmayan raportörlere Kanuna aykırı olarak ‘danışman’ sıfatı adı altında hakem gibi karar verme yetkisi ve görevi verilmesi mümkün değildir. Hakemlerin dahi hukukçular dışında atanması esasında yargısal faaliyete vurulmuş bir darbe iken şimdi de yargılama faaliyetini raportörlere verilmesi ve yine bilirkişilik müessesesine aykırı olarak ne olduğu belli olmayan ‘danışmana’ başvurulması yine karara itiraz edilmesi durumunda hakeme, bilirkişi atama yetkisi verilmeksizin inceleyerek karara bağlamaya zorlamasına yönelik bu düzenleme hukuka aykırıdır” dedi.

Yasalarımızda yargısal faaliyetlerin nasıl yapılacağının kanunla düzenlendiğini belirten Av. Mustafa Çetin, danışman olarak belirtilen bilirkişi listesi hakkında Danıştay İdari Dava Dairleri Kurulu’nca yürütmenin durdurulmasına karar verildiğini hatırlatarak “bu durumda liste yok iken atamanın keyfi olarak yapılma olasılığı ortaya çıkmıştır. Bu durum adil yargılama hakkına açıkça aykırılık teşkil ettiği gibi Anayasa’ya da aykırıdır” dedi.

SİGORTA ŞİRKETLERİ LEHİNE DÜZENLEMELER GETİRİYOR

Yönetmeliğin bu şekli ile yürürlükte olması halinde, destekten yoksun kalma tazminatı alabilecek olan sürücünün yakınlarının, yargı organları önünde hak arama hürriyetlerinin kısıtlanacağını ifade eden Av. Mustafa Çetin “açılacak davaların davacılar aleyhine sonuçlanacağı, destekten yoksun kalma tazminatlarının hak sahipleri lehine tazmininin önünde bir engel oluşacağı açıktır” dedi. İzmir Barosu Başkan Vekili Av. Mustafa Çetin yapılan düzenlemenin Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası uygulamasını doğrudan belirlemeye yönelik olduğunu ifade ederek, “zorunlu sigorta uygulamasının, sigorta ettirenleri koruyucu ve kollayıcı düzenlemeler getirmesi gerekirken, sigorta şirketleri lehine hükümler getirmiş olması, kamu hizmeti ilkelerinden tarafsızlık ve eşitlik ilkeleri ile bağdaşmamaktadır” dedi.

 
Kemeraltı'nda yeni dönem başladı
 
Çeşme Belediyespor Satranç Takımı Konya'da
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme’de can pazarı!
Yunanistan'a ait diye Çiftlik Mahallesi açıklarındaki Boğaz adasına çıkmaya ...
İzmir suikastinin ayrıntıları ve Atatürk'ün Ilıca'ya gelişi
Çeşmeli yazar Mehmet Culum, Gazi Mustafa Kemal'e İzmir'de yapılmak istenen ...
TGS 66 Yaşında
10 Temmuz 1952’de gazetecilerin ekonomik ve sosyal haklarını ilerletmek ...
 
Oyumuzu nasıl kullanacağız?
24 Haziran'da Cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem Milletvekili seçimlerinde ...
"İmar barışı" yürürlüğe girdi
Kamuoyunda "İmar Barışı" olarak bilinen ve 13 milyon konutun imar ve iskan ...
Türkiye'de 6 yılda doğan Suriyeli bebek sayısı belli oldu
Suriyelilerin Türkiye’ye ilk giriş tarihi olan 29 Nisan 2011’den bu yana, ...
 
Zekeriya Mutlu güven tazeledi
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 25. Olağan Genel Kurulu’nu ...
İskenderiye Patriği Teodoros İzmir’de
İstanbul Patriği I. Bartholomeos’un sağlık nedenlerinden dolayı katılım ...
24 Saatte 303 Kaçak Göçmen
Sahil Güvenlik ekiplerince Ege kıyılarında gerçekleştirilen operasyonlarda ...
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri