Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>YEREL
28 Kasım 2023 Salı - 18:41

Anıt Zeytin Ağaçları’nın Gölgesinde Buluştular

Çeşme’de kurulduğundan bu yana ulusal ve uluslararası pek çok alanda Çeşme'ye has ürünlerin ve Çeşme’nin tanıtımına katkı sağlayan, Çeşme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yine bir ilke imza attı.

Anıt Zeytin Ağaçları’nın Gölgesinde Buluştular

Çeşme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin talebiyle, Çeşme Kaymakamlığı tarafından, Fahrettin Paşa Mahallesi Nuri Ertan zeytin tarlasındaki anıt zeytin ağacının ve yörede bulunan diğer anıt zeytin ağaçlarının, yaşlarının tespiti için çalışma başlatıldı.

Çeşme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin öncülüğünde ve Çeşme Kaymakamlığı himayelerinde  "Çeşme Ata Yadigarı Anıt Zeytin Ağaçları Gölgesinde Buluşma" etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinliğin düzenlenmesine Çeşme’nin eski belediye başkanı  Nuri Ertan, Ege Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Çeşme Turizm ve Gastronomi Derneği, Ege Üniversitesi Çeşme Turizm Fakültesi ve Çeşme Ulusoy Denizcilik Teknolojisi Anadolu Meslek ve Teknik Lisesi büyük katkı sağladı.

Çeşme Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Yeşim Yüksel etkinlik ile ilgili yapmış olduğu basın açıklamasında;

“26 Kasım Dünya Zeytin Günü" vesilesiyle kooperatif olarak "Çeşme Ata Yadigarı Anıt Zeytin Ağaçları Gölgesinde Buluşma" etkinliği kapsamında 1. Zeytin Hasat Festivalinin de bu vesileyle başlaması hedefiyle; yöremizin

yaşlı anıt ağaçlarını ekoturizmle buluşturma fikri biraraya geldi. Anıt ağacının gölgesinde geleneksel zeytin festivalinin de bu yıl başlangıcı olsun diyerek 7 metre genişliğinde 1800 yaşında olduğu öngörülen anıt zeytin ağacında "1.Zeytin Hasat Şenliği" yapıldı.

Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, projeden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Zeytin Anıt Ağacıyla ilgili, Ege Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisi Murat Özaltaş, yöremizdeki zeytin hasadının ve  zeytin verimliliğinin bolluk ve bereketle geçmesini diledi. 

Özaltaş ayrıca Çeşme’de bulunan hurma zeytininin ekonomik ve besin değeri yönünden tanıtılması ve coğrafi işarete başvurulmasına yönelik işlemlerinin yapılmasına destek olacağını belirtti.

Bilindiği üzere, Çeşme'mizin sevilen ve lezzetli ürünü hurma zeytininin lezzeti ve değeri çok büyük. Diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının öğünlerinde yer verebilecekleri hurma zeytin, dalında olgunlaşan ve tuzla salamura edilmediğinden gönül rahatlığıyla tüketebilecekleri bir zeytin çeşididir.

Çeşme’mizde yaşayan müze küratörü ve deniz tarihçisi Ali Rıza İşipek, "Ülkemizdeki gastronomi müzelerinin büyük çoğunluğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır. Ege Bölgesi'nde bir gastronomi müzesi yok. Zeytin müzesi var ama gastronomi müzesi hiç kurulmamış." dedi.

Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, bu konuda çalışmalarının ve görüşmelerinin devam etmekte olduğunu, Çeşme bölgesi için 2024 yılının  müzecilik yılı olmasını  temenni ettiğini belirtti. 

Kooperatif Başkan Yardımcısı Sıdıka Topal ise, 2019 yılında Çeşme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin kurulması gayesi ile yedi kadının biraraya gelmelerindeki esas birleştirici gücün temiz ve güvenilir gıdaya ulaşmanın imkanlarını kolaylaştırmak ve arttımaktı.  Çocukluğumuzdaki lezzetlerin, genç nesillere bozulmadan aktarılması gerekmektedir. Yöremizde ekonomik girişimlerin odağında turizm ve ticaret önde gelmektedir. Aileler turizm ve ticaret ile ilgilenmeyi tercih ederek tarımdan uzaklaşmıştır. Ancak 2019 yılı pandemi sonrasında da hepimizin tercihi temiz ve güvenilir gıda oldu. Yöremizdeki gençlerimizin tarımı da tercih eder duruma gelmeleri konusunda öncülük yapmak kooperatifimizin hedefleri arasındadır." dedi.     

Çeşme Turizm ve Gastronomi Derneği Başkanı Süleyman Zemin, Çeşme Kaymakamlığı öncülüğünde Çeşme yöresinde yetişen tarım ürünlerine ait coğrafi işaretli ürünlerin 6 adet başvurusunun yapıldığı ve sonuçlanma aşamasında olduğundan bahsederek; dünya turizminde tatil anlayışının deniz, kum, güneşin dışında  ‘gastronomi’ turizminin de önemli bir yeri olduğuna değindi. Dernek faaliyetlerinin de, Çeşme ve Alaçatı’nın pazar payının artırılması,  bölgenin gastronomi turizmine yönelik projeler ve programlar geliştirmek yönünde olduğunu ifade etti.”

Ata Yadigarı Anıt Zeytin Ağacı'nın ilk hasadı Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı ve katılımcılarla birlikte gerçekleştirildi.

Buradaki ilk hurma zeytin hasadının ardından, Ege Üniversitesi Çe?me Turizm Fakültesi Shipley-Altındağ Gastronomi Akademisi'nde hazırlanan eğitim  programına geçildi. Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Özaltaş, Gıda Mühendisi Dr. Cem Toker ve  Ziraat Mühendisi Dr. Mehmet Ulaş tarafından zeytinle ilgili eğitim verildi.

Eğitimde, Çeşme'nin ekşi mayalı ev ekmeği üzerine zeytin ve zeytinyağından yapılan kanepeler ve hurma zeytin ikram edildi.

 
Çeşme'de Onur Saatli Başkanlık için yola çıktı!
 
Olgun Atilla Büyükşehir için yola çıkıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme’de Aranan 35 Kişi Yakalandı!
Çeşme’de aranan şahıslara yönelik son bir hafta içerisinde polis ve jandarma ...
Çeşme'de buruk tören!
Çeşme’de 24 Kasım Öğretmenler Günü Çeşme’de Töreni, Çeşme Milli Eğitim ...
Çeşme'de fırtına etkili oldu, deniz taştı.
Çeşme etkili olan fırtına sebebiyle yer yer denizde taşmalar meydana geldi.
 
Çeşme Jandarma’dan operasyon!
Çeşme İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı ekiplerin gerçekleştirdikleri ...
Çeşme için sağanak uyarısı!
Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü bu gece başlaması beklenen gök gürültülü ...
Çeşme'de hüzünlü tören!
Çeşme Alaçatı Atatürk İlkokulu öğretmeni Süleyman Beytaş’ın sabaha karşı ...
 
Öğretmenler Gününde kahreden ölüm!
Çeşme Belediyesi’nin Öğretmenler Günü nedeniyle düzenlediği yemeğe katılan ...
Oran'dan Özgür Özel'e proje sunumu!
Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i ziyaret ...
Çeşme’de Robotik Kodlama eğitimi.
Çeşme Belediyesi Bilişim Akademisi çatısı altında çocukların zihinsel ...
 
YAZARLAR
Okan Yüksel
Okan Yüksel
PAPİ MEHMET
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri