Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>YEREL
25 Ağustos 2018 Cumartesi - 09:19

69 yıllık geleneksel bayramlaşma

Çeşme'nin Ilıca Mahallesi'nde, 1949 yılında ılıcalıların bir araya gelerek bayramlaşması ve ardından toplu hatıra fotoğrafı çektirme geleneği bu yıl da gerçekleştirildi.

69 yıllık geleneksel bayramlaşma

Uzun bir süre ara verildikten sonra, Dursun Santürk'ün çabalarıyla 2006 yılında yeniden başlatılan ve bu yıla kadar kesintisiz süren geleneksel bayramlaşma törenine Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran ve çok sayıda Ilıcalı katıldı. 

İlk toplu fotoğraftan sadece bir kişi sağ kaldı

Ilıcalıların dedelerinden, babalarından devir aldıkları toplu bayramlaşma törenine katılanlar arasında en yaşlı Ilıcalı, Yazar Mehmet Culum'un annesi 93 yaşındaki Rabia Culum olurken, 1949 yılında yapılan bayramlaşmanın ardından çekilen toplu fotoğraftakilerden ise sadece Bahir Uysal sağ kaldı. 

İlk toplu fotoğrafın çekildiği yıl 1,5 yaşında olduğunu söyleyen Bahri Uysal, "Çok küçük olduğum için o fotoğrafla ilgili hatırladığım hiçbir şey yok. Yıllar sonra o fotoğrafı amcamın koleksiyonunda gördüm. Hemen o fotoğrafı çoğaltarak Ilıcalılara dağıttık. Böylelikle herkesin o ilk toplu bayramlaşmadan haberi oldu. Uzun bir süre ara verildikten sonra, 2006 yılından bu yana toplu bayramlaşma geleneğini yaşatarak toplu hatıra fotoğrafımızı çektiriyoruz. Gençlere de örnek oluyoruz. Bu vesile ile yaşlısı genciyle Ilıcalılar bir araya geliyorlar" diye anlattı.

"Umarım sonsuza kadar devam eder"

Ilıcalıların geleneksel bayramlaşması ile ilgili görüşünü açıklayan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Bu güzel gelenek, umarım sonsuza kadar devam eder. Gençlerin, yaşlıların birlikte olduğu geleneksel bayramlaşma, toplu hatıra fotoğrafıyla da ölümsüzleştiriliyor. Bu toplu bayramlaşma, Ege bölgesinde pek görülmeyen bir gelenek. Çok güzel bir tablo. Tadına doyulmaz bir bayram günü yaşıyoruz" diye konuştu.

"Ilıcalılar, Mustafa Kemal'i fahri hemşehri ilan etmişti"

Geleneksel bayramlaşma törenine katılan CHP İlçe Başkanı Ekrem Oran da yaptığı açıklamada, "Bugün, Kurban Bayramı'nın son gününde, Ilıcalıların geleneksel bayramlaşma törenindeyiz. Ilıca, Çeşme'de turizmin başladığı ilk yöremiz. Günümüzde giderek azalan, hatta bitme noktasına gelen, insan ilişkilerine, komşuluk ve akrabalık ilişkilerine Ilıcalılar, her zaman olduğu gibi yine sahip çıkıyor. Bu kalabalık bayramlaşmada, hep birlikte kucaklaşarak, bayram sevinci yaşıyorlar. Ilıca'nın bir önemi de, İzmir suikastinden sonra, Gazi Mustafa Kemal, en güvenli yer olarak belirlenen Ilıca'da, Madam Kramer'in evinde kalıyor. Ilıcalılarla 8 gün geçiriyor. Rasim Palas'ta her gece Mustafa Kemal şerefine valsli geceler düzenleniyor. Ilıcalılar kendisini fahri hemşehrisi ilan ediyor. Ve Ilıcalılar Mustafa Kemal'i hiçbir zaman unutmuyor, unutmayacak" şeklinde konuştu. 

"Geleneğin gençlerimiz tarafından yaşatılmasını diliyoruz"

Dört romanı bulunan Çeşmeli Yazar Mehmet Culum da geleneksel bayramlaşma töreni hakkında bir açıklama yaparak, "Ilıcalıların toplu bayramlaşması, 13 yıldır kesintisiz devam eden ve giderek köklü bir gelenek haline gelen güzel bir uygulama oldu. Biz Ilıcalılar olarak, bu kökleşen gelenekten çok mutluyuz. Toplu bayramlaşmaya artık misafirlerimiz de katılıyorlar. Ilıca'yı sevenler, Ilıca aşıkları, Ilıca'da tatilini geçirenler de bayramlaşmamıza katılıyorlar. Bu toplu bayramlaşmaya, dedelerimiz, babalarımız 1949 yılında başlamışlar. O zaman Cumhuriyet Bayramı'nda bir araya gelmişler. O dönemde çekilmiş bir toplu fotoğraf elimizde var. O fotoğraftakilerden sadece Bahir Uysal günümüzde yaşıyor. O zaman 1,5 yaşındaymış. İlk toplu bayramlaşmadan sonra 50 küsur yıl ara verilmiş. Ilıcalı Dursun Santürk'ün girişimiyle 2006 yılında, yalnız erkeklerle, bir yaz günü kendiliğinden gelişen ve kahvelerden insanların toplanarak bir araya gelmesiyle bir toplu bayramlaşma oldu. 2006 ve 2007 yıllarında sadece erkekler katılmıştı. 2008 yılından itibaren, eşlerimiz, çocuklarımız, annelerimiz de katılarak, kadınlı erkekli toplu bayramlaşma yapıyoruz. Geçen yıl yaptığımız bayramlaşmaya 100'e yakın Ilıcalı katıldı. Bu geleneğin gençlerimizin tarafından da sürdürülmesini arzu ediyoruz" diye konuştu. 

Yapılan açıklamaların ardından Ilıcalılar geleneksel toplu fotoğraflarını çektirdiler. 

 
İZSU, derelerden 15 bin kamyon malzeme çıkardı
 
“WizmirNet” 6,5 milyon kişiye ulaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emniyet Müdürü Alev, tatilcileri baklavayla karşıladı
Uzun bayram tatili nedeniyle Çeşme'ye tatilci akını olurken, Çeşme Emniyet ...
Başkan Dalgıç işçilerle bayramlaştı
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, belediye işçileriyle bayramlaştı.
Çeşme Belediyespor'dan bayram mesajı
Çeşme Belediyespor Kulübü Başkanı Şerif Gün, sporseverlerin bayramını kutladı.
 
Şoförler Odası Başkanı Kocakara'dan bayram mesajı
Çeşme Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hakkı Kocakara herkesin ...
Esnaf Odası Başkanı Köfüncü'den bayram mesajı
Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü bir bayram mesajı ...
ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir'in bayram mesajı
ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, bir bayram mesajı yayınlayarak, omuz omuza ...
 
Kent Konseyi Başkanı Önal'dan bayram mesajı
Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, bir bayram mesajı yayınlayarak, ...
Dalgıç'tan bayram mesajı
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, bir bayram mesajı yayınlayarak, ...
Hurdacının terk ettiği hamile atı sahiplendi
Bir hurdacının bakamayarak terk ettiği hamile atı sahiplenen Mehtap Karabina, ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri