Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>BÖLGE
12 Ocak 2017 Perşembe - 12:35

''Kıyıya Vuran İnsanlık'' acı raporu

Halkların Köprüsü dernek gönüllüleri, "Kıyıya Vuran İnsanlık, 2015 Mülteci Ölümleri Almanağı" kitabını ve acı raporunu düzenlenen basın toplantısıyla tanıttı.

 Kıyıya Vuran İnsanlık  acı raporu

Basın toplantısında açıklama yapan Halkların Köprüsü dernek gönüllülerinden Ercan Ergiçay, Almanağın dayanışma kültürünün bir çalışması olduğunu söyledi.

Ergiçay, “Bu almanak da tam olarak bu dayanışma kültüründen doğmuş bir çalışmadır. 'İş Cinayetleri Almanağı' kitabının dağıtım görevlerinde bulunmuş arkadaşların, mülteci ölümleri için de bir almanak hazırlanması önerisi ile almanak fikri tartışılmaya başlandı. Bu fikrin olgunlaşmasında en büyük etken de saha çalışmalarında   birebir tanık olduğumuz hayatlar ve hikâyelerdir. Belki de Basmane sağlık taramalarında ve gıda yardımlarında bir gün tanıştığımız bir mülteci ailenin bir sonraki gün gazetelerde yayınlanan ölüm haberlerindeki isimsiz fotoğraflarını görmek bizi itti bu hayatları anlatmaya. Belki de gitmek için bütün varını yoğunu bir kaçakçıya teslim etmiş insanların birçok yakınını denizlerin dipsiz derinliklerinde bırakarak döndüklerini görmek bizi itti bu resmi kaydı oluşturmaya. Belki de daha 5 yaşında hayatın bütün acımasızlığını yaşamış bir çocuğun gözlerinden çıktık yola” dedi.

"Mültecilerin nasıl araçsallaştırıldığını net olarak gördük"

Ergiçay,  kitap fikrini şöyle özetledi: “Annesiz çocuklar, belki de aydınlansın diye bu uluslararası cinayetler, belki de çıkarılsın diye bütün kimliksiz cesetler deniz diplerinden. Belki de yazılmadığı için yazmak ve not bırakmak bizlere ve bizden sonra geleceklere. 5 Mayıs 2016 Pazartesi günkü dernek toplantısında karar alındıktan sonra Almanak Çalışma Grubu oluşturuldu. Ulusal ve yerel gazetelerin mülteci ölümleri hakkında yaptığı haberlerin tutarlı olmadığı tespit edildi. Bu yüzden medya takipten mülteci ölüm haberlerinin kelime bazlı taranması hizmeti satın alınması kararlaştırıldı. Medya takipten gelen bilgiler aylara bölünüp grup çalışanlarına görev dağılımı yapıldı. Geçisler sırasında gerçekleşen ölüm haberleri tarandıktan sonra bir excel dosyası oluşturulup bütün bilgiler buraya kaydedildi. Sonrasında kontrol için de tekrar gazeteler ve medya yayınları gözden geçirildi. Bulunan haberler tüm aylar için yazıldı, hazırlandı ve kontrol edildi. En uzun süreyi bu bölümün hazırlanmasına harcadık. Kitabın nasıl olması ve hangi bölümlerin yer alması gerektiğini bu aşamada belirledik. Özellikle medyanın dili hakkında bir bölümün kesinlikle yer alması gerektiğini düşündük; çünkü okuduğumuz haberler ne kadar can yakıcıysa haberlerin dili de bir o kadar can yakıcıydı. Mültecilere nasıl bakıldığını, nasıl araçsallaştırıldığını bir yıllık haber analizinde çok net bir şekilde gördük” diye bilgi verdi.

“Bölüm bölüm hazırlandı”

Almanağın bölüm bölüm hazırlandığını ifade eden Ergiçay, “Mültecilerin Hukuki Durumu bölümünü avukat bir arkadaşımız, Can Kırıkları bölümünü sahada tecrübeli arkadaşlarımız, Medyanın Mültecilerle Sınavı bölümünü gazetecilik öğrencisi bir arkadaşımız, Politikacı Söylemleri bölümünü de gazeteci bir arkadaşımız hazırladı. Mülteci meselesini olabildiğince çok yönlü incelemeye çalıştık. Mülteci meselesi nasıl ele alınıyor, mülteci olarak bile tanınmayan bu insanların gerçekte hakları nelerdir, onlar nasıl yaşıyor ve ne diyorlar tartışmak istedik. Geçişlerde yaşanan mülteci ölümlerinden sonra iş cinayetlerinde hayatını kaybeden mültecilerin de haberlerine yer vermeye karar verdik. Mülteci olarak gelmiş insanların Türkiye’deki insanlardan daha çok çalıştırılıp daha az para verildiği bir ortamda, yaşamak için çalışırken hayatlarını kaybetmelerinin geçişler sırasında hayatını kaybedenlerden farkı olmadığını düşündük, düşünüyoruz. Bu yüzden iş cinayetinde hayatını kaybeden mülteciler için İSİG meclisinden arkadaşlarla irtibat kurduk. Oradaki veriler alındı ve iş cinayetinde hayatını kaybeden mülteci işçiler bölümü oluşturuldu. Buradaki haberler de en az geçişler sırasında yaşanan ölümler kadar can yakıcıydı. En az onlar kadar sorumsuzluktan, denetimsizlikten kaynaklanıyordu... Geçişler sırasında olduğu gibi dayatılan kötü şartları kabul etmek zorunda kaldıkları için hayatlarını kaybetmişlerdi ve aynı politikaların kurbanıydılar. Son bölüm olarak Bizden bölümünü hazırladık. Bu bölümde Halkların Köprüsü Derneği’ni tanıtan, derneğin görüşlerini, çalışmalarını anlatan yazılara yer verdik. Kitabımızda saha çalışmalarını yürüten dernek gönüllüsü arkadaşlarımızın çektiği fotoğraflar kullanıldı. Kitap hazırlığı tamamlandıktan sonra, dernek gönüllüsü hocalarımız son kontrolleri gerçekleştirdi” diye devam etti.

“Doğru dili kullanmalıyız”

Halkların Köprüsü dernek gönüllülerinden gazeteci Halime Özçelik ise, medyanın kullandığı dili eleştirerek, doğru ve ortak dil kullanılması gerektiğine vurgu yaparak, “Mülteciler haberlerde hep kaçak olarak kriminalize edildi. Onlar hayatlarını kurtarmak için istemeden vatanlarını terk etti. Medya mülteci olarak tanımlamalı. Hakları olan insan olarak tanımlamalı. Medya maalesef  bu konuda eksik kaldı. Bazen  haberde konu olanlar ‘mülteci’ olarak başlayıp ‘kaçak’ olarak sonlandırıldığı oldu” dedi.

Etiketler:
 
İzmir’in hedef pazarı Polonya
 
Fırıncılar sınıfı geçti...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"İzmir, kimse su vermese dahi kendi dinamikleriyle kalkınır"
Başkan Kocaoğlu, “Belediye başkanı aklı ve bilimi kullanıyorsa, hayalperest ...
İzmir'de trafiğe kayıtlı araç sayısı artıyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2016 Kasım sonu itibarıyla ...
Tramvayda sömestr seferberliği
İzmirlileri toplu ulaşımda tramvay konforuyla tanıştıracak çalışmalar, ...
 
''''4'üncü kez bizi seçecekler''
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı olağan meclis toplantısının ikinci ...
İzmir Emniyetinde rotasyon...
İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, kurmaylarıyla hazırladığı, Vali Erol ...
İzmir'de "Hedef Pazar Polonya"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye İhracatçılar ...
 
Nazım Hikmet, doğumunun 115. yılında İzmir'de anılacak
Memleket hasreti ve vatan sevgisiyle yaşamış, büyük şair Nazım Hikmet, ...
Yerelden kalkınma modeliyle Türkiye'ye ışık tutuyor
İzmir Tarım Grubu ve Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, ...
İzmir Barosu, İzmir'e yönelik kin ve nefret söylemlerini takip ediyor
İzmir Barosu, sosyal medya üzerinden İzmir ve İzmirlilere yönelik ayrımcılık, ...
 
YAZARLAR
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Beyaz Atlı Süvariler
Sedat Kaya
Sedat Kaya
CELAL
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
“HERKESLE VE HİÇ KİMSESİZ”
Okan Yüksel
Okan Yüksel
PAPİ MEHMET
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri