Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>BÖLGE
20 Mayıs 2021 Perşembe - 11:42

"Esnafa destekler sevindirici ancak ..."

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, ‘"Destekler sevindiricidir ancak salgın sürüyor, kalıcı önlemlerle güçlendirilmelidir’ dedi.

 Esnafa destekler sevindirici ancak ...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamaları memnuniyetle karşıladıklarını belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, ‘Cumhurbaşkanımız bir kereye mahsus olmak üzere esnaf sanatkarlara iki grup halinde, mesleklerine göre 5’er bin ve 3’er bin liralık hibe destek ödemelerinin yapılacağını açıklamıştır. Destekler sevindiricidir ancak salgın sürüyor, kalıcı önlemlerle güçlendirilmelidir’ dedi.

İzmir’de 60 bin esnaf yararlanacak

Açıklamaların salgından ağır hasar alan meslek guruplarındaki esnaf sanatkarları bir ölçüde rahatlattığını kaydeden Mutlu, ‘Yapılan açıklamalara dayanarak Esnaf Sicil kayıtlarımızdan çıkardığımız verilere göre, İzmir’de bu yardımlardan toplamda 60 bin 74 esnaf sanatkar yararlanabilecek. 5 bin lira destekten 14.232 üyemiz 71 milyon 160 bin lira, 3 bin lira destekten 45. 842 üyemiz 137 milyon 526 bin lira tutarlarında yararlanabilecek. Yani toplamda 60 bin küsur üyemizin 208 milyon 686 bin lira hibe destek alabilmesi söz konusu. Bu hiç de azımsanacak bir rakam değil. Cumhurbaşkanımıza, hükümet üyelerine, Ticaret Bakanlığı’na ve Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürlüğü’ne teşekkür ediyoruz. Bu tür desteklerin bir kereye mahsus değil, sürecin sonuna kadar düşünülmesi daha doğru olacaktır’ diye konuştu.

İyi niyet var

Desteklerin başlı başına yaraları sarmaya yetmeyeceğine de dikkat çeken Başkan Mutlu, ‘Delik büyük, imkanlar ölçüsünde düşünülen yama küçüktür. Ancak her şeyden önce ülke yöneticilerinin iyi niyeti, taleplerimize karşı sessiz kalmayarak duyarlılık göstermeleri sevindirici olmuştur. Uygulanan kapanma ve sınırlandırmalardan en fazla esnaf sanatkarlar etkilenmiştir. İşyeri kapanan veya açık da olsa iş yapamayan üyelerimiz, aldıkları kredi desteklerinin bile geri ödemelerini yapamaz, kiralarını ve borçlarını ödeyemez durumdalar. Buna rağmen toplum sağlığını ön planda tutmaya özen gösteriyoruz. Çünkü halkın çoğunluğunu oluşturan bir kesim olarak vaka ve kayıp sayısının artması bizi de endişelendiriyor ve üzüyor. Bu nedenle önlemlere büyük özveri ile uyuyor, işimizi kaybetme pahasına halk sağlığı için üzerimize düşeni yerine getirmeye devam ediyoruz.’ şeklinde konuştu.  

Rahatladık ama beklentilerimiz var (ayrı kutu)

Açıklamaların detaylarını beklediklerini söyleyen Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Bir defaya mahsus düşünülen bu desteklerin sürekli hale getirilmesi, ayrıca kalıcı diğer tedbirler ile desteklenmesi zaruridir. Bu çerçevede;

-1 Haziran’dan itibaren yiyecek içecek sektörü, kafe ve kıraathaneler başta olmak üzere kapalı veya sınırlı çalışan işletmelerin hiç olmazsa HES kodu uygulayarak, yüzde 50 kapasite ile müşteri kabul etmelerinin önü açılmalıdır.

- Zor günler geçse, salgın bitse bile üyelerimizin eski günlerine dönmesi çok zor olacaktır. Bu nedenle esnaf sanatkarların yeniden ayağa kalkabilmeleri için ikinci aşamada, yüksek limitli, bir kaç yıl geri ödemesiz, uzun vadeli, düşük faizli Toparlanma Kredileri’ne ihtiyaç duyulmaktadır.

-Küçük işletme sahipleri ile çalışanlarının SGK prim ödemeleri, ayrıca vergi başta olmak üzere devlete ve bankalara olan ödemeleri faizsiz bir yıl ertelenmelidir.

-Stopaj ve katı atık bedeli adı altında uygulanan haksızlıklara artık kesin bir çözüm getirilmelidir. Aslında yükümlü olmadığı stopaj ödemeleri esnafın belini bükmektedir. Neredeyse işyeri kirasına yakın bedellere ulaşan katı atık faturalarından da, işyeri uzun süredir kapalı olan işletmeler veya su tüketimi olmayan esnaf muaf tutulmalı ya da sembolik bir ödeme yapmalıdır.

-Aynı şekilde, kiralar nedeniyle ortaya çıkan uyuşmazlıklar, gözlerden kaçsa da toplumda büyük sıkıntılar yaratmıştır. Zorunlu olarak faaliyetleri durdurulan işletmeler ödeyemediği kiralar nedeniyle mülk sahipleri ile anlaşmazlığa düşmektedirler. 40 yıldır aynı dükkanda çalışan esnaf bugün yıllardır uyum içinde olduğu mülk sahibiyle mahkemelik olmuş durumdadır. Bu konuda bir süre önce çalışmalarına başlanan düzenlemenin hızla hayata geçirilmesi önem kazanmaktadır’

Etiketler:
 
İzmir’i Korkutan deprem:4.2
 
Fırtına Ayvalık'ı vurdu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’i Korkutan deprem:4.2
Kandilli Rasathanesi’nden yapılan göre Kuşadası Körfezi’nde 4,2 büyüklüğünde ...
102 bakkalın 1 milyon 300 bin liralık borcu kapatıldı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in başlattığı kampanyayla, ...
İzmir Valiliği’nden denetim raporu
İzmir Valiliği, sokağa çıkma kısıtlaması ve tam kapanma dönemine ilişkin ...
 
Hijyenik ve sağlıklı gıda için sıkı kontrol
İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri, Ramazan ...
Doğada ilk yürüyüş başladı
Gediz Deltası Sulak Alanı (İzmir Kuş Cenneti) sınırları içerisinde bulunan ...
DHA İzmir Büro Şefi Serdar Yılmaz oldu
İzmir basınının sevilen isimlerinden Serdar Yılmaz, Demirören Haber Ajansı İzmir Büro Şefi oldu.
 
50 bin haneye 25 milyon lira bayram desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ve Kurban bayramlarında 50 bin haneye ...
Market genelgesi esnafı rahatlattı…
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Market ...
Söz, tarımın uzmanlarında!
Tarım ve Teknoloji zirvesi, 10, 11 ve 25 Mayıs tarihlerinde İZFAŞ'in digitalizmirfair ...
 
YAZARLAR
Levent Donduran
Levent Donduran
BAŞTAN YAZMALI...
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri