Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








İzmir'de Eğitime Destek Kermesi
İzmir'de Eğitime Destek Kermesi
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
HABERLER>YEREL
13 Eylül 2017 Çarşamba - 14:46

"Eğitimde dinselleşme ve gericileştirme" paneli gerçekleştirildi

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi ve Aydınlanma Hareketi'nin ortaklaşa düzenlediği "Eğitimde adım adım dinselleşme ve gericileşme" konulu panel, Çakabey Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

 Eğitimde dinselleşme ve gericileştirme  paneli gerçekleştirildi

Panelde, eğitimci Selçuk Bilir "1980'den günümüze eğitimde dinselleşme", psikiyatrist Deniz Arık Binbay "Din eğitiminin çocuklar üzerindeki etkileri", Avukat Ozan Akalın "Din eğitimine karşı mücadele olanakları" başlıklı birer sunum gerçekleştirdiler.

12 Eylül Salı günü düzenlenen paneli, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Eğitim-Sen Çeşme Temsilciliği Başkanı Hasan Karakaya ve çok sayıda vatandaş izledi. 

"Toplumsal yaşamı din kurallarına göre düzenlemeye çalışıyorlar"

Panelin açılış konuşmasını yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Sedat Mutlu, 12 Eylül 1980 darbesinden bu yana ülkemizin adım adım karanlığa gömülmek istendiğini belirterek, "Türkiye bir islam devleti olma yolunda hızla ilerlemektedir. Ülkemiz dinsel kurallarla yönetilmeye, eğitimi ve hukuku din temellerine dayandırmaya, Toplumsal yaşamı din kurallarına göre düzenlemeye ve dini siyasete egemen kılmaya çalışıyorlar. Bu karanlık gidişat, din dersinin zorunlu kılınması uygulaması, 4+4+4 eğitim sistemi ile gelen yeni düzenlemelerle ilköğretim çağına kadar indirilmiştir. Çocuklarımız, gençlerimiz düşüncelerini özgürce ve bilimsel yöntemlerle belirleme hakkına sahiptir. Bu nedenle zorunlu din dersi eğitimi ile islamın bir meshebinin çocuklarımıza dayatılması, bu haklarının gasbı anlamına gelmektedir. Tarikatların, cemaatlerin, her türlü gerici vakıf ve teşkilatların asli unsur haline getirildiği eğitim sistemi, bir yandan çocuklarımızın akıllarını esir almakta, onları bilimsel ve özgür düşünce yönteminden uzaklaştırmakta, bir yandan da ülkemizin geleceğini karartmaktadır" diye konuştu.

"Gerici eğitime karşı sesimizi yükselteceğiz"

Başta eğitim sistemi olmak üzere tüm kamusal hizmetlerin dinsel kural ve referanslarla dönüştürülmeye çalışıldığını ifade eden Sedat Mutlu, "Tehlike büyük, görev acildir. İşyerlerimizde, okullarımızda, mahallelerimizde ve sokağımızda, gericiliğe karşı mücadele etmeliyiz. Aydınlanma için verdiğimiz mücadelenin bildik çevrelerce din düşmanlığı olarak sunulmasına asla sessiz ve tepkisiz kalmayacağız. Laikliği keskin bir biçimde savunurken, milliyetçi savunmalara asla izin vermeyeceğiz. Artık saldırı haline gelen ırkçı, dinci, mezhepçi kışkırtmalara karşı yaşamı savunacağız. Bugünkü toplantımız, karanlığa karşı aydınlanma mücadele kararlığımızı göstermek içindir. Ülkemizin karanlığa gömülmesine izin vermeyeceğiz.  Gerici eğitime karşı sesimizi yükselteceğiz. Başka çare yok. Yarın çok geç. Gelin canlar bir olalım" diyerek sözlerini tamamladı. 

"Müfredat değişikliği ile dinselleştirmenin yanına bireyselleştirme getiriliyor"

Panelin ilk konuşmacısı, eğitimci Selçuk Bilir, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ocak ayında, alelacele çıkardığı yeni müfredatın bu sene uygulanacağına dikkat çekerek, "Yeni müfredattan cihad konusunu çıkarmak zorunda kaldılar. Ayrıca ders kitabındaki bir karikatür yüzünden sorun çıktı. Onu da değiştirdiler. 12 Eylül'den bu yana eğtimde dinselleşme giderek artarken, AKP iktidarından bu yana da bunun daha katmerlisini yaşıyoruz. Müfredat değişikliği ile dinselleştirmenin yanına bireyselleştirme ve piyasalaştırma getiriliyor. Bu onlar için çok önemli. Asıl amaçları piyasacı bireyler yetiştirmek. Yeni müfredat, halkın egemenliğinin karşısına, 'Hakimiyet Allah'ındır' anlayışını, Anayasa'nın ve hukukun karşısına, kutsal kitapları, insan haklarının karşısına inananların haklarını, laikliğin karşısına din devletini, demokratik ve sosyal hukuk devletinin karşısına şeriatı koymaktadır. Bu anlayışla 1923'te kurulan Cumhuriyet'in sonuna gelmiş bulunuyoruz. Müfredat sorunu, sadece derslerde okutulan kitaplar değil. Aslında bir ideolojik mücadele. Bu nedenle müfredata karşı verilen her mücadelenin büyük önemi var" diye konuştu. 

"Yasakçı eğitim, utanç, suçluluk, günahkarlık duygularına yol açar"

Psikiyatrist Deniz Arık Binbay da yaptığı sunumda, dinin çocuğun büyüsel düşüncesini hem beslediğini, hem de çocukta korku yarattığını belirterek, "Onu düşünmek günah, bunu aklından geçirmek günah gibi yasaklamalar getirildiği zaman, çocuk düşündüğünün gerçek olduğunu zannediyor. Çocuklar, ruhsal ve fiziksel olarak erişkine bağımlıdırlar. Tek başına hareket edebilmeleri, hem ruhsal hem de fiziksel olarak kısıtlıdır. Dolayısıyla daha çok korkarlar, kendilerini, daha çok güçsüz ve güvensiz hissederler. Korkmaya eğilimli bir kişiye korku üzerinden bir şeyleri öğretmeye çalıştığınızda, tabi ki bu korkular bir takım yaralar açacaktır. Kız ve erkek çocuklarının yan yana oturmasının bile sakıncalı görüldüğü bir bakış açısı var. Bu yasakçı eğitim, çocuğun içindeki  dürtülerin, duyguların kötü algılanılmasına, dolayısıyla utanç, suçluluk, günahkarlık duygularına yol açar" şeklinde konuştu. 

"Din dersinde sünni mezhebi anlatılıyor"

Avukat Ozan Akalın da zorunlu din dersleri uygulaması ile ilgili yapılacak hukuki işlemler hakkında bilgi vererek, "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi, Anayasa'mızın 24. maddesinde, bütün vatandaşların din, vicdan ve kanaat özgürlüğüne sahip olduğunu belirttikten sonraki fıkrada, din ve ahlak eğitiminin devletin denetiminde ve kontrolünde verileceği ifade edilerek, Anayasal bir hak ve görev olarak karşımıza çıkıyor. Ama aynı Anayasa'nın değiştirelemeyeceği, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyeceği maddeleri arasında sayılan Türkiye'nin laik bir hukuk devleti olduğu ilkesiyle çelişmeyecek bir din dersi olması önemli. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ek protokollerinde, çocuğun din ve ahlak eğitimi alırken, anne ve babasının kaygı, istek ve arzularından tamamen bağımsız bir şekilde hiçbir zaman hareket edilemeyeceğinden bahsediliyor. Bizdeki Yüsek Mahkemeler'in de söylediği şu; 'Bizde zorunlu bir Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi var. Ama okullarda gördüğümüz ders, o ders değil. Bu dersin içeriği, din dersidir. İslam dininin, sünni mezhebinin ayrıntılı bir şekilde çocuklara anlatıldığı, belletildiği bir derstir. Bu nedenle bu dersi almak istemeyen öğrenciler, bu dersten muaf tutulmalılar. Bu konu, çeşitli mahkeme kararlarında da yer alıyor" dedikten sonra öğrenci velilerinin çocuklarının din dersinden muaf tutulması için verilecek dilekçenin şeklini anlattı. 

 
CHP’li kadınlardan müfredat tepkisi
 
Alaçatı ve Çeşme'nin Kurtuluş Günü Programı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TOKİ'de 2. Etap evlerin teslimine başlanıyor
Toplu Konut İdaresi tarafından Reisdere mahallesinde yaptırılan konutların ...
Eğitimde dinselleşme ve gericileşme paneli Çakabey'de
Çeşme Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Eğitimde Adım Adım Dinselleşme ...
İş Dünyası Büyük Balığın Peşinde
Sportif balıkçılık tutkunlarının heyecanla beklediği “Columbia PFG Alaçatı ...
 
Ilıca Plajı'nda farkındalık yarattılar
95 yıllık geçmişe sahip, Uluslararası Inner Wheel kadın örgütünün İzmir ...
Dalgıç'ın mutlu günü
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, ağabeyi Nurettin Dalgıç'ın oğlu ...
"Bayram tatili rezervasyonları için acele edin"
Kurban Bayramı tatilinin 10 gün olarak kesinleşmesi üzerine, bayram tatili ...
 
Ildır, Kültür ve Sanat Festivali ile şenlenecek
26-27 Ağustos tarihlerinde, bu yıl altıncısı düzenlenecek olan Ildır ...
Dalgıç heykelli teşekkür
Türkiye Sualtı Arkeolojisi (TİNA) Vakfı Başkanı Oğuz Aydemir, Çeşme Belediye ...
Gücücük'te site başkanı ifadeye götürüldü
Geçtiğimiz gün Gücücek Koyu'ndaki Beach Club'ın plajına konteyner konulmak ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"İSTİKLAL'İN MÜFTÜSÜ’'NÜN KONAĞI YAKILIRSA…
Okan Yüksel
Okan Yüksel
DENİZ BUGÜNE BAKIYOR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
"ANNELER GÜNÜ"NÜN KARANLIK TARİHİ...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Beyaz Atlı Süvariler
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri