Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>BÖLGE
4 Eylül 2021 Cumartesi - 14:53

Soyer Tıbbiyeli Hikmet heykelini açtı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İstanbul’un işgaline karşı 14 Mart 1919’da başlatılan ‘Tıbbiyeli Hareketi’nin önderi olarak bilinen Tabip Yarbay Hikmet Boran'ın heykelinin açılış törenine katıldı.

Soyer Tıbbiyeli Hikmet heykelini açtı

Başkan Soyer, “Tıbbiyeli Hikmet'in bugün bize bıraktığı miras, bir ilham kaynağı. Torunlarımızın, çocuklarımızın geleceğine dair umutlarımızı büyüten bir sembol. Onların uğruna ölmeyi göze aldığı bu güzel memleketi çok daha iyi yere hep birlikte getireceğiz” dedi.



İzmir Büyükşehir Belediyesi tarihteki önemli isimlerin anısını yaşatmak için hayata geçirdiği çalışmalarına bir yenisini ekledi. Tıbbiyeli Hikmet olarak bilinen Tabip Yarbay Hikmet Boran'ın anısına sanatçı Pınar Doğan tarafından yapılan ve İzmir Ticaret Odası binası önüne konulan heykelin açılış töreni, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Prof. Dr. Suat Çağlayan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, Hikmet Boran'ın torunu Doç. Dr. Burak Boran ile eşi Perran Boran'ın yanı sıra hekimler ve yurttaşların katılımıyla yapıldı.

“Bir halk kahramanı”
Sivas Kongresi'nin 102. yıldönümünde düzenlenen açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Tıbbiyeli Hikmet'in bir sembol olduğunu söyledi. Başkan Soyer, “Öylesine bir hız çağındayız ki, arkamızda o muazzam hazine, kadim kültür yokmuş gibi yaşamaya devam ediyoruz. Yakın tarihten hatırladığımız Uğur Mumcu ya da Deniz Gezmiş nasıl sembol isimlerse, Tıbbiyeli Hikmet de bir sembol. Hem de öyle bir sembol ki 19 yaşında memleketi kurtarmaya soyunmuş ve bunun için canını vermeye razı olmuş bir halk kahramanı” dedi.

“Bu sembol isimleri unutmamalıyız”
Ülke adına önemli çalışmalar yapanların asla unutulmaması gerektiğini de ifade eden Başkan Soyer, şunları söyledi: “Geçmişin sembollerini, değerlerini unutursanız işte o zaman geleceğe dair umutlarınızı da kaybediyorsunuz. Oysa onlar bizim atalarımız. Onlar var olduğu için bugün enseyi karartmaya hakkımız yok. Bütün bunların altından kalkabileceğimizi biliyorum. Bu sembol isimleri asla unutmamalıyız. Tıbbiyeli Hikmet'in bugün bize bıraktığı miras bir ilham kaynağı. Geleceğe dair, torunlarımızın, çocuklarımızın geleceğine dair umutlarımızı büyüten bir sembol. O nedenle çok değerli. Onların yaratmaya çalıştığı, onların uğruna ölmeyi göze aldığı bu güzel memleketi çok daha iyi yere hep birlikte getireceğiz.”

“Son derece duygulu anlar yaşıyorum”
Prof. Dr. Suat Çağlayan da Hikmet Boran'ın tıp ve ulusal kurtuluş tarihi açısından çok önemli bir isim olduğunu belirtti. Çağlayan, “Tifüs aşısı imal edilirken hem imalatında bulunuyor hem de kendi üzerinde denenmesini istiyor. Denendikten sonra etkin olduğu belirlenen aşının dağıtımında görev alıyor. Daha öğrenci. Kurtuluş Savaşı’nda birliklere aşı dağıtıyor. Savaşta yaralanan askerlerimizin canını kurtarıyor” diye konuştu. Hikmet Boran'ın torunu Doç. Dr. Burak Boran da kendisi için duygusal bir gün olduğunu ifade ederek, “Hem bir hekim hem bir vatanperver hem de bir evlat olarak son derece duygulu anlar yaşıyorum. Dedemin heykeli ama aynı zamanda bir simge. Bu sembol bugün Cumhuriyet’in kalesi olan İzmir'in kalbine dikildi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Mücadeleden vazgeçmedi”
İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı ise Sivas Kongresi'nin yıldönümü olduğunu anımsatarak, “Sivas Kongresi'nin akışını değiştiren Tıbbiyeli Hikmet'in 'Hiç bir şekilde manda ve himaye kabul edilemez' çıkışıyla Kurtuluş Savaşı şiarının 'Ya İstiklal Ya Ölüm'e döndüğü tarihin yıldönümü. Bizler için Tıbbiyeli Hikmet her zaman için onur duyduğumuz, gurur duyduğumuz, her türlü olumsuz şartlara rağmen mücadeleden vazgeçmeyen, bağımsızlık ve özgürlük için hayatını feda etmeye hazır tıbbiyeli ruhunu anımsatıyor. Vazgeçmeyen, direnen, biat etmeyenler sonunda kazanıyor” diye konuştu.

Eski Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner ve Askeri Tıbbiyeliler Dernek Başkanı Faruk Atilla ise Başkan Tunç Soyer’e Tıbbiyeli Hikmet heykelinden dolayı birer teşekkür plaketi verdi. Konuşmaların ardından Tıbbiyeli Hikmet'in heykelinin açılışı yapıldı.

Etiketler:
 
''İEF ülkemizi ve dünyayı İzmir'de birbirine bağlıyor''
 
Yeter Ki Teslim Olma
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
''İEF ülkemizi ve dünyayı İzmir'de birbirine bağlıyor''
Bu yıl 90'ıncısı "90 Yıldır Birlikte Kutluyoruz" ve "Geleceği İzmir'de ...
İ.E.F Kapılarını açıyor!
Cumhuriyet’in en eski değerlerinden biri olan İzmir Enternasyonal Fuarı ...
Selim Yaşar korona kurbanı!
Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Selim Yaşar, tatil için gittiği ...
 
Güney Ege’de Fırtına Bekleniyor!
İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Hava Tahmin ve Uyarı Merkezi’nden yapılan ...
Çeşme’ye geliyor!
CHP İzmir İl Başkanlığı yönetim kurulu toplantısının bu haftaki gündemi, ...
Çeşme ve Urla'da sığınmacı yoğunluğu
Urla ve Çeşme açıklarında 191 sığınmacı yakalandı, 23 sığınmacı kurtarıldı.
 
Büyükşehir'den 50 yangın söndürme tankeri daha
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in başlattığı orman seferberliği ...
Çeşme ve Urla'da 122 düzensiz göçmen yakalandı
İzmir'in Urla ve Çeşme ilçelerinde yasa dışı yollarla yurt dışına çıkma ...
Vali Köşger’den sıcak hava uyarısı
Meteoroloji Uzmanı Mikdat Kadıoğlu, Ege bölgesi'nin yeni bir sıcak hava ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri