Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
HABERLER>YEREL
4 Aralık 2018 Salı - 09:57

Önal, "Asıl engelliler onları görmeyenlerdir"

Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Çeşme'deki engellilerle konuşarak sorunlarını dinledi. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir açıklama da yapan Önal, "Asıl engelliler onları görmeyenlerdir" dedi.

Önal,  Asıl engelliler onları görmeyenlerdir

Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Engelliler Meclisi Başkanı Pınar Foral, Kadın Meclisi Başkanı Berna Güler ve Çocuk Meclisi Başkanı Suzan Çırağ ile birlikte bir araya geldiği engellilerle söyleşerek sorunlarını dinledi. 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir açıklama da yapan Önal, engellileri sadece bir gün değil her gün hatırlamak ve yaşamlarındaki engelleri kaldırmak için çaba göstermek gerektiğini vurgulayarak, "3 Aralık'ın Dünya Engelliler Günü olarak kutlanması elbette ki çok önemli. Ancak engelli vatandaşlarımızı sadece yılda bir gün hatırlamak ve sonrasında unutmak doğru bir yaklaşım değildir. Engelli vatandaşlarımız için, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kamu otoritelerince alınacak önlemlerin, tedbirlerin ve yapılacak organizasyonların, sivil toplum örgütlerini de içine alacak biçimde daha da yaygınlaştırılması ve somut adımların atılması gerekmektedir" diye konuştu. 

"Engellilerin farkına varmak, birlikte yaşadığımızı unutmamamız gerekir"

Bu önemli günün, engelli insanları anlayabilmek açısından oldukça büyük öneme sahip olduğunun altını çizen Çeşme Kent Konseyi Başkanı Önal, "Gündelik hayatta karşılaştıkları sorunlar, sadece engellilerin değil, hepimizin sorunudur. Bugün gerek sosyal yaşamda, gerekse iş yaşamında kendilerine çok zor yer bulan ve yaşamın birçok alanında çeşitli engellerle karşılaşan engelli insanlarımızın farkına varmak ve onlarla birlikte yaşadığımızı unutmamamız gerekiyor. Bu nedenle, fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan tam iyi olma hali olarak tanımlanan sağlığın korunması ve geliştirilmesi için çaba sarf edilmelidir. Adımlarınızın ne önemi var? Önemli olan yürüyüşümüzle sevgi ve dostluk köprüsünü geçmektir" diye ifade etti. 

Yürüme engelli Erdal Koç ve görme engelli Fatih Biçer ile bir araya gelerek kendileriyle konuşan Önal, Çeşme'deki engellilerin sorunlarını dinleme fırsatını bularak, ilgili yerlere iletmek üzere notlar aldı. 

Engellilerin sıkıntı ve isteklerini anlattılar

Bir kamu kurumunda çalışan yürüme engelli Erdal Koç, Çeşme'de fiziki engellerle karşı karşıya kaldıklarını dile getirerek, "En önemli fiziksel engellerimizden birisi kaldırımlar. Ayrıca bazı kamu binalarına da ulaşmak, engelliler için imkansız durumda. Biz yanlarına ulaşamayınca, görevliler yanımıza gelerek işlemlerimizi yapabiliyorlar. Alışveriş için bir dükkana bile girmekte zorlanıyoruz. Her dükkanda engelli rampası olmuyor maalesef. Bu tür fiziki engellerle karşılaşıyoruz. Benim arabam var. Yazın en fazla yaşadığım sıkıntı, arabamı park etmekte zorlanmam. Merkeze yakın yerlerde engelli otoparkları yapılmalı. Bazen de zincir marketlere gittiğimizde engelliler için ayrılmış otopark yerlerine engeli olmayanların park ettiğini görerek üzülüyoruz. Önemli bir sorunumuz da denize girememek. Çeşme gibi turizmin göz bebeği olan bir beldede plajlardan faydalanamıyoruz. Daha önce Ilıca Plajı'nda engellilerin denize girebileceği bölüm vardı. Oradan çok rahat denize girebiliyordum. Daha sonra bir problemden dolayı kaldırıldı. Belediye Başkanımıza bu sorunumuzu anlattık. Ilıca Plajı'nın belediye devredilmesini beklediğini söylemişti. Öğrendiğimiz kadarıyla devir işlemi gerçekleşmiş. Başkanımızdan ricamız, Ilıca Plajı'nda engelliler bölümü oluşturulması. Engellilerin yararlanabileceği duş ve tuvaletlerin konulması" diyerek engellilerin sıkıntılarını ve isteklerini anlattı. 

Görme engellilerin istek ve sıkıntılarını anlattı

Görme engelli Fatih Biçer de, görme engelliler için kaldırımlarda sarı şeritli yürüyüş bantlarının oluşturulması gerektiğini dile getirerek, "Bu yürüyüş bantları bizim yürüyüşümüzü kolaylaştırıyor. Umuyorum ki, bu konudaki sıkıntımız giderilir. Ben iletişim sorunumu eski model telefonla çözebiliyorum. Telefonum arayanın kim olduğunu ve mesajları sesli olarak bana söylüyor. Bu telefonlardan artık üretilmiyor. Ben daha yedek olsun birkaç tane almıştım. Bir ara 'Gören gözler' diye bir kampanyayla yeni model telefonlar dağıtılıyordu. Görme oranı yüzde 75 ve üzeri olanlara veriliyordu. Benim o zaman için görme oranım yüzde 60'tı. Ben ekrandaki yazıları okuyamıyordum. Bir de görme engelliler için özel bilgisayar programları var. İzmir'de bu programla ilgili kurslar düzenleniyor. Ama ben gidip o kurslara katılamıyorum. Böyle bir kurs Çeşme'de açılabilirse sorunumuz çözülebilir" diyerek isteklerini ve sıkıntılarını dile getirdi. 

Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, sorunları not aldığını ve Engelliler Meclisi ile birlikte, engellilerin sorunlarının çözümü için gerekli girişimlerde bulunacaklarını söyledi. 

 
Zam geliyor...
 
Akdeniz kentleri İzmir’de toplanıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Germiyan'daki taş ocağında keşif yapılacak
Germiyan Mahallesi girişindeki Niyazi Ersoy ve oğullarına ait taş ocağındaki ...
Dalgıç’tan Engelliler Günü mesajı!
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ...
Günübirlik Tur Tekneleri sıkıntıda
Yaz aylarında günübirlik tur düzenleyen teknelerin, kış aylarındaki bağlama ...
 
“Çeşme için yatırım dönemi başlıyor!”
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Kanal Avrupa Televizyonu'nun Gündem ...
Alaçatı'daki Zigana Otel satılıyor
Trabzonspor'un eski başkanı Yılmaz, Alaçatı'daki Resort Zigana Alaçatı ...
OPET Temiz Tuvalet Kampanyası Çeşme'de
Türkiye’nin en uzun soluklu sosyal sorumluluk projelerinden biri olan ...
 
Kaymakam Kara ve Dalgıç, muhtarların sorunlarını dinledi
Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara başkanlığında düzenlenen Mahalle Muhtarları ...
“Önceliğimiz insan hayatı!”
Çeşme İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev, Trafik kurallarına uymayanlara ...
İmar Affı fırsatçılığına geçit verilmiyor
İmar affından faydalanabilmek amacıyla hazine arazilerine ya da kendi ...
 
YAZARLAR
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
NAM-I DİĞER "LAZ ERCAN"
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri