Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>BÖLGE
5 Eylül 2020 Cumartesi - 00:55

İzmir Enternasyonal Fuarı 89’uncu kez açıldı

Bu yıl 89’uncusu “Akdeniz” temasıyla Kültürpark’ta düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını açtı.

İzmir Enternasyonal Fuarı 89’uncu kez açıldı

Başkan Soyer, “Bu zor günlerde moral bulmak, dayanışma duygularımızı güçlendirmek ve her hanenin yaşadığı ekonomik sıkıntılara bir nebze çözüm bulmak adına İzmir Enternasyonal Fuarı’nın İzmir'e ve ülkemize iyi geleceğine inanıyoruz” dedi. Maske, mesafe ve temizliğin ön planda olduğu Fuar 8 Eylül’e kadar konserler, tiyatro, sinema gösterimleri ve eğlenceli etkinlikleriyle ziyaretçilerini ağırlayacak.



İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) 89’uncu kez Kültürpark Lozan Kapısı’nda düzenlenen törenle açıldı. Açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve eşi Hasan Pekcan, Ticaret Bakanı Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, CHP Parti Meclisi Üyesi (PM) Rıfat Nalbantoğlu, İzmir milletvekilleri Murat Bakan, Kamil Okyay Sındır, Kani Beko, ilçe belediye başkanları, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ve davetliler katıldı. Yoğun pandemi önlemleri altında yapılacak İEF, tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgınının ardından İzmir’de açılan ilk fuar olma &oum l;zelliği taşıyor.

Gururluyuz
Açılış konuşmasında İzmir Enternasyonal Fuarı’nın Türkiye’nin en eski, en kapsamlı ve en görkemli ticari organizasyonu olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘tam bağımsızlık’ idealinin ancak ekonomik bağımsızlıkla temellendirileceğinin düşüncesini ilk olarak hayata geçirdiği İktisat Kongresi’nin ev sahibi şehridir. İzmir Enternasyonal Fuarı öylesine bir fuar değil fikriyatı İzmir İktisat Kongresi’nde atılan büyük bir mirasın taşıyıcısıdır. İzmir Enternasyonal Fuarı İkinci Dünya Savaşı esnasında dünyada yer yerinden oynarken 1943’te bile kapılarını açarak birbirleriyle savaş halinde olan ülkeleri bir araya getirdi. Soğuk Savaş yıllarında bir taraftan ABD’yi öte taraftan kızıl yıldızı Kültürpark’ta ağırladı. B u sene pandemi nedeniyle katılım sayısı ve bazı etkinliklerimizde kısıtlamalar olsa da İzmir Enternasyonal Fuarı’nı gerekli tedbirleri alarak yeniden açmanın gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.



İzmir Fuar, Fuar da İzmir demek
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ekonomik ve siyasi ilişkilere katkısının yanında İzmirliler için büyük anıların ve ilklerin ana öğesi olduğunu dile getiren Başkan Soyer, sözlerine şöyle devam etti: “İzmirliler ve ülkemizdeki herkes Neil Armstrong’u Ay’a indiren kapsülü ve Ay’dan getirilen kaya parçasını ilk kez Fuar’da gördü. Fuar, uzaya ilk giden Gagarin’in fotoğrafı altında kozmonot kıyafetinin ilk kez sergilendiği yer oldu. Kot pantolonu, yürüyen merdiveni ilk kez Fuar’da tanıdık. İlk Milli Piyango 1940’da, ilk sayısal loto 1989’da Fuar’da çekildi. Ülkemizin sanat güneşi Zeki Müren’i ve daha nice kıymetli sanatçımızı ilk kez Fuar’da görme şansı yakaladık. Her sene Nejat Uygur gibi usta oyuncuların oyunları ile tiyatro sevgisini Fuar’da kazandık. Fuar dondurması, horoz şekerleri, u&cced il;an balonlarıyla çocukların mutlulukla koştuğu, ailelerin felekten bir gün geçirdiği, sevdaların yeşerdiği, tarifsiz duyguların hayat bulduğu bir yer oldu. Her İzmirli fuar zamanı çocuksu bir heyecan ile koşar Kültürpark’a. Bu nedenle İzmir Fuar, Fuar da İzmir demektir.”

Akdeniz kentleri ile işbirliğimiz artacak
Bu yıl Akdeniz temasıyla düzenlenen Fuar’da pandemi nedeniyle büyüyen ekonomik sıkıntıları, uluslararası işbirlikleri ve ticari ilişkilerle yeniden canlandırmak istediklerine dikkat çeken Soyer, “Biz ilk günden itibaren Akdeniz ülkeleri ile tıpkı paylaştığımız iklim gibi sıcak ilişkiler kurmayı önceliklerimizden biri olarak belirledik. Çünkü İzmir tarihte Akdeniz’in en büyük ve en gelişmiş liman kentlerinden biri olmuş. Göreve geldiğimde ilk yaptığım şey Barselona, Beyrut, İskenderiye, Marsilya, Selanik ve Venedik gibi altı Akdeniz kentinin Belediye Başkanlarına bir mektup yazmak oldu. Ekonomik ve kültürel açıdan Akdeniz kentlerinin çok yönlü işbirliğinin kentlerimiz açısından önemli fırsatlar yaratacağına inanıyorum. Medeniyetlerin kalbinde yer alan İzmir’in kadim mirasından hareketle Akdeniz Birliği ile hep birlikte kalkınmanın ön& uuml;ne açacağız. Akdeniz umut demek, eğlence, coşku ve renk demek. Tüm bu değerler, İzmir demek. Umudun ateşini, İzmir Enternasyonal Fuarı’ndan yakıp yeniden daha iyi günlerin varlığına ikna edeceğimize inanıyorum” diye konuştu.

Soyer'den teşekkür
Bu zor günlerde moral bulmak, dayanışma duygularımızı güçlendirmek ve her hanenin yaşadığı ekonomik sıkıntılara bir nebze çözüm bulmak adına İzmir Enternasyonal Fuarı’nın İzmir'e ve ülkemize iyi geleceğine inandığını belirten Başkan Soyer, “Pandeminin yarattığı tüm zorluklara rağmen Fuarımızın kapılarını açmamızı sağlayan Ticaret Bakanlığımıza, katkı sunan ulusal ve uluslararası kurum ve sektör temsilcilerine, destekçi kuruluşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Kurulduğu 1990 yılından itibaren İzmir’in ‘Fuarlar Kenti’ olma hedefini her geçen gün daha da güçlendiren, büyük bir emek ve ciddiyetle her sene bugüne hazırlanan İZFAŞ’a ve değerli çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Fuar’ın Kültürpark, Kültürpark’ın Fuar ile anılmasını mümkün kılan başta Dr. Behçet Uz ol mak üzere İzmir Enternasyonal Fuarı’nı her yıl daha da büyüten ve bugünlere getiren İzmir’in değerli belediye başkanlarına şükranlarımı sunuyorum. Son teşekkürüm de her sene büyük bir heyecan ve coşku ile Fuar’a koşan İzmir halkına. İzmir Enternasyonal Fuarımız bir ‘barış ve kültür festivali’, bir ‘kardeşlik şöleni’, bir ‘demokrasi meydanı’, Akdeniz gibi ‘umutlu ve coşkulu’, Akdeniz gibi ‘yaşam dolu ve renkli’, Akdeniz gibi ‘sıcak ve eğlenceli’”.

Özgener: “Fuar bir ilke imza atıyor”
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, bir İzmirli olarak 89 yıldır süren Fuar’ın açılması yönünde karar alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teşekkür etti. Özgener, İEF’nin pandemi sürecinde yapılan ilk fuar olma özelliğini taşıdığını vurgulayarak Atatürk’ün talimatıyla temeli 1. İktisat Kongresi’nde atılan bu fuarın manevi ağırlığının pandeminin yarattığı olumsuzluğu omuzlayacak güçte olduğunu söyledi.

Gülle: “Bu ruhu kaybetmeyelim”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Fuar’ın 89 yıldır ülkemize vermiş olduğu heyecanın, kültürel ve ekonomik katkının devam etmesinin çok anlamlı olduğunu söyledi. Gülle, “Bu ruhu kaybetmememiz gerekiyor. 98’inci yılını kutladığımız Zafer Bayramı’nın ardından İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılması son derece önemli. Askeri sahada kazanılan zaferlerin ticaretle taçlandırılması dünyanın geleneğidir. İEF bu açıdan büyük önem taşıyor” dedi.

Köşger: “İEF İzmir ve Ege’nin can damarıdır”
Vali Yavuz Selim Köşger, İzmir’in sosyoekonomik gelişmişliğinin temel dinamiklerinden biri olan İEF’nin açılmasının önemine değinerek “İletişim ve tanıtımın bir arada yapılabildiği İEF, İzmir ve Ege’nin can damarıdır. İEF, kentimiz ve ülkemizin sosyoekonomik gelişmesine ve kültürel aktivite çeşitliliğine önemli katkılar sağlıyor” dedi. Bu yıl Fuar’ın Akdeniz temasıyla yapılmasının da oldukça isabetli olduğunu vurgulayan Köşger, şöyle konuştu: “Fuar’da çeşitli etkinliklerle ele alınacak Akdeniz teması denizlerin önemine dikkat çekecek ve ülkenin bu konudaki potansiyelini, imkânlarını öne çıkartacak. Akdeniz havzası, ticari ilişki ve kültürel etkileşimin olduğu bir bağlantı denizidir. Akdeniz ülkelerinin jeostratejik avantajlarını ekonomik avantaja çevirmeleri önemli bir kazanç olacaktır.”

Böke: “İEF geleceği temsil ediyor”
CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun selam, sevgi ve başarı dileklerini ileterek konuşmasına başladı. İEF’nin büyük bir tarihi, aydınlık bir geleceği simgelediğini belirten Böke, “Fuarın İzmir’de gerçekleşmiş olması elbette bir rastlantı değil. İzmir tarihi boyunca bir ticaret merkezi, bir dünya limanı, demokrasi kültürünün merkezi, barış ve birlikte yaşama kültürünün öncüsü olmuştur. Dünyanın ve Türkiye’nin yaşadığı bu kriz dönemlerinde demokrasi ve birlikte yaşama kültürü her zamankinden daha önem kazanıyor. Daha güçlü bir kalkınma için güçlü bir sosyal devlet kurmaya ihtiyacımız var. İçinde doğduğumuz ailenin, coğrafyanın kaderini belirlediği bir kaderden bahsetmiyorum. İEF ve İzmir bu ilkelerin tarihini en önemlisi ge leceği temsil ediyor. Başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Pekcan: “Bu köklü geleneğe ara vermeyi gönlümüz el vermedi”
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, küresal pandemi nedeniyle yaşanan bu olumsuz şartlara rağmen köklü geleneğe bakanlık olarak ara vermeye gönüllerinin razı gelmediğini vurgulayarak, “İEF’nin mirasına büyük önem veriyor, bu mirası gelecek kuşaklara taşımak için özel gayretle çalışıyoruz. COVİD-19 salgını nedeniyle uluslar arası misafirlerimize ev sahipliği yapamadık ancak bu sanal ortamda ‘Uluslararası İzmir İş Günleri’ programlarını gerçekleştirmemize engel olmadı. Pandemi sürecinde bölgedeki koşulları, lojistik ve ticaret boyutu ile değerlendirdik. Tarih boyunca ticaretin merkezi olan Akdeniz bölgesinde ticaretin artırılması yoluyla dünya ticaretinde merkez konumunu canlandırmaya yönelik fikir alışverişinde bulunduk” dedi.

Hedefimiz İzmir’i Akdeniz’in en önemli ticaret ve iş merkezi yapmak
İzmir’in dünya ticaretinin ana çekim ve cazibe merkezi olmasını güçlendirmek için tüm aktörlerle Ticaret Bakanlığı olarak çalışmalarını sürdüreceklerini açıklayan Pekcan, şunları kaydetti: “Türkiye bugünden sonra da Akdeniz’deki ticaretin adil, hakkaniyetli, bölgesel ve küresel barışa katkı sağlayacak şekilde gelişmesi için çalışmaya devam edecek. Bu yılki İEF’nin ‘Akdenizlilik’ ve ‘Mavi Kıta’ vurguları ile Akdeniz’in tüm bölge ülkeleri açısından bir refah, istikrar ve barış denizi olma özelliğine katkı sağlamasını umuyoruz. İEF sosyal ve kültürel etkinlikleri ile ben de dahil olmak üzere tüm Egeliler için bir anıdır, renktir. Bu köklü geleceği devam ettirmek, çocuklarımıza yaşatmak, her yıl fuar programının zenginleştiğini görmek çok sevi ndirici. Bu fuar uzun yıllar ülkemizin ihracatına ve tanıtımına büyük hizmetlerde bulunmuş ve bu özelliğini sürdürüyor. Hedefimiz İzmir’in potansiyelini dünyaya göstermektir. İzmir’i Akdeniz’in en önemli ticaret ve iş merkezlerinden biri haline getirmek istiyoruz.”

Akdeniz müzikleri büyüledi
Kurdele kesim töreninden ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuklarla birlikte fuarı gezdi. Fuar süresince Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda düzenlenecek konserler İzmir Senfoni Orkestrası eşliğinde Akdeniz Kentleri Müziği konseri ile başladı. Konser öncesinde Lizbon Belediye Başkanı Fernando Medina, Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau, Napoli Belediye Başkanı Luigi de Magistris ve Valencia Belediye Başkanı Turizm Danışmanı Emilio Garcia çevirimiçi bağlanıp İzmirlileri selamladı. Açılış konserinde ayrıca rock müziğin sevilen grubu Mor ve Ötesi de sahne aldı.

89. İEF’den notlar
8 Eylül’e kadar devam edecek fuarda giriş ücretleri 5 TL olarak belirlendi. 89. İEF’de Lozan Kapısı girişinden itibaren sınırlı sayıda stant kuruldu. Belediye hizmetleri, eğitim, gıda, hediyelik eşya gibi ürün çeşitliliğinin olacağı fuarın tamamında yoğunluk oluşmaması için sık sık uyarılar yapılıyor. Ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, kurduğu stantla birlikte hizmetlerini fuar misafirlerine aktarıyor.

Fuardaki tüm etkinlikler ise ücretsiz olacak. Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda 6 Eylül Pazar akşamı Anadolu Ateşi sahneye çıkacak. 7 Eylül akşamı Ufuk Beydemir ve Buray sevilen şarkılarını seslendirecek. Kapanışı ise 8 Eylül’de klarnet sanatçısı Hüsnü Şenlendirici ile Halil Sezai yapacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat sitesinden konserler için QR kod ile bilet alınabilecek.

İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde 6-7 Eylül tarihlerinde Nazım Hikmet Ran’ın “Kuvayi Milliye Destanı” adlı oyunu sahnelenecek. Uzun havuzda kurulan alanda 5-8 Eylül tarihleri arasında ziyaretçiler sinema keyfi yaşayacak. Fuar süresince her gün “Barış ve Özgürlük” temalı graffiti çalışmaları yapılacak. Kaskatlı Havuz Sahnesi’nde pandomim ve sokak performansları gösterilecek. Lozan Kapı Sahnesi’nde palyaço gösterisi, animatörlerin gösterileri ile Bubble Show olacak. Ahşap Sahne’de ise “Kuruluştan Kurtuluşa İzmir’de Medya ve Sanat” adlı kültür söyleşisi düzenlenecek. İEF’nin sokak sahnelerinde Akdeniz esintileri taşıyacak müzik dinletileri olacak. Çim alanda yer alacak Survivor Parkuru’nda katılımcılar isterlerse tek başlarına, isterlerse takımlar halinde birbirinden zorlu parkurlarda finale ulaşmak için yarışacak. Çocuklar ise ebeveynleri eşliğinde alana giriş yapabilecek.

89. İzmir Enternasyonal Fuarı, 12.00-23.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Fuarda ayrıca Resim Heykel Müzesi önünde Akdeniz lezzetleri bölümü de yer alıyor.

Etiketler:
 
Çeşme’nin içme suyu problemi tarih oluyor
 
Tabip Odası'ndan 'İEF' çağrısı: “Vazgeçin!”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme’nin içme suyu problemi tarih oluyor
Yıllardır içme suyu sıkıntısı yaşayan Çeşme’nin su problemi sona eriyor. ...
Başkan Soyer: Salgına karşı tüm tedbirleri aldık
89. İzmir Enternasyonal Fuarı koronavirüs salgınına karşı alınan tüm sağlık ...
CHP İzmir İl Başkanı Yücel'den özür ziyareti
29 Ağustos 2020 Cumartesi günü düzenlenen CHP İzmir İl Gençlik Kolları ...
 
Balık sezonu törenle açıldı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, balıkçılık av sezonunun ...
GAZETECİLER SAHİPSİZ DEĞİLDİR
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), 29 Ağustos 2020 Cumartesi günü düzenlenen ...
Zafer coşkusu engel tanımadı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Valiliği’nin 30 Ağustos ...
 
Gazetecilere yapılan saldırıya TGS’den açıklama.
TGS İzmir Şubesi Başkanı Hüner: ''Saldırganların biran önce yakalanıp, ...
Ses hızını aştı, vatandaş panik yaptı!
Çeşme bölgesinde devriye uçuşu yapan bir savaş uçağının ses hızını aşması ...
Meteoroloji'den Sıcak Hava Uyarısı!
İzmir Meteoroloji 2.Bölge Müdürlüğü Hava Tahmin Uyarı Merkezi'nden yapılan ...
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri