Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>POLİTİKA
28 Eylül 2021 Salı - 10:43

Felaketler var ama Çevre Mühendisi yok!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Onca felaket yaşanırken çoğunun iyi yönetilemeyen çevresel faktörler kaynaklı olması; neredeyse hiç çevre mühendisi ataması yapılmayan, içi boş kurumların varlığı nedeniyle maalesef tesadüf değil!” diye konuştu.

Felaketler var ama Çevre Mühendisi yok!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, çevre mühendislerinin sorunlarını Meclis’e taşıdı, ülkenin içinden çıkılmaz bir durumda felaketlerle boğuşurken bile çevre mühendislerinin istihdamının es geçilmiş olmasına isyan etti. Çevre yönetim süreçlerinin içinin boşaltılması bir yana çevre mühendislerinin istihdam edilmemesi nedeniyle yapılan çalışmaların da kalitesiz ve yetersiz  olduğunu, ülkede yaşanan yangın, sel, deprem felaketlerinin tamamında çevre mühendislerinin öneminin arttığı halde hala istihdam konusunda büyük sıkıntı olduğunu belirten CHP’li Beko, son 5 yıl içinde üniversiteden mezun olan çevre mühendisleri sayısını ve atama sayılarının istatistiklerini sordu.


2020’DE HİÇ ATAMA YAPILMADI!
2020 yılında hiçbir atama yapılmadığının vurgulandığını ve bu durumun gerekçesini soru önergesine sorgulayan Beko, şu önemli bilgileri kaydetti: “Çevre mühendisliği meslek disiplininin de var olma nedeni ve ana uzmanlık alanı olan hızlı kentleşme ve sanayileşmenin getirdiği birçok sorun ve risklerin planlanması, doğru yönetilmesi ve çevresel yüklerin bütünsel bir planlama anlayışıyla değerlendirilmesidir.  Ancak yaşanan birçok çevre sorunu ve felaket göz önünde bulundurulduğunda yeterli çevre mühendisi istihdam edilmediği ve bu alanın farklı tanımlamalara indirgendiği biliniyor. Bakanlık tarafından çevre mühendisliği diplomasının çevre görevlisi gibi tanımlar ile farklı disiplinlere birkaç günlük eğitim ve uygulamalar altında verilmesi ilgili otoriteler tarafından eleştiri konusu. Çevre mühendisliği diplomasının yok sayıldığı, çevre mühendisliği çalışma alanlarında ise çevre yönetim süreçlerinin içinin boşaltıldığı, yetersiz istihdam nedeniyle yapılan çalışmaların da kalitesi ve yetkinliğinde olumsuzlukların ortaya çıktığı biliniyor. Evrensel Gazetesi’nden Ramis Sağlam’ın haberinde yer alan demecinde Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil Kınay, şu örnekle bile durumun vahimliğini ortaya çıkarıyor: Ülke tarihinin en fazla orman yangınlarının bu yıl yaşandığı ülkemizde, Tarım Orman Bakanlığına alınan 2 bin 153 mühendis alımında hiç çevre mühendisi yok. Son dört yılda sadece 58 çevre mühendisi kadrosu açıldı ve bu kadrolar da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dışında… Bu boşluğun bir an önce farkına varılması, daha sürdürülebilir bir çevre için işi ehline teslim edilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda sorularıma samimiyetle cevap bekliyor, atama bekleyen çevre mühendislerinin sesine kulak verilmesini istiyorum.”

İşte o sorular: Ülkemizde son beş yıl içinde Çevre Mühendisliği bölümünden mezun olanların toplam sayısı ne kadardır? Bu mezunlardan kaçının ataması yapılabilmiştir ve kaçı halen mezun oldukları alanda görev yapmaktadır?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanarak 23 Mayıs 2019 tarihinde yayımlanan ‘Atıksu Arıtma Tesislerinde Çalışan Teknik Personele İlişkin Tebliğ’ ile Çevre mühendisliği diplomasının yok sayıldığı, çevre mühendisliği çalışma alanlarında başka alanlardan mezun kişilerin çalışmaya başladığı vurgulanmaktadır. Bu kapsamda, kamuda yıllık çevre mühendisi ihtiyacı ne kadardır ve var olan Çevre Mühendisi ihtiyacının yüzde kaçı ilgili alan mezunları tarafından karşılanmaktadır? Yüzde kaçı farklı alanlardan mezun kişiler tarafından karşılanmaktadır? 2020 yılında yapılan KPSS’nin ardından kamu kuruluşları tarafından hiçbir atama yapılmadığı vurgulanmaktadır. Bu durumun gerekçesi nedir? Bu alanda ortaya çıkan istihdam açığı nasıl kapatılmıştır? 2022 yılı için çevre mühendisliği alanında çalıştırılmak üzere ön görülen kadro sayısı ne kadardır ve ilgili alanda atamalar ne zaman yapılacaktır?

Etiketler:
 
Big Fish turnuva Şampiyonu Baracuda ekibi!
 
‘Psikolojik merkez’ İzmir’in hizmetinde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Türkiye'yi değiştiren siz gençler olacaksınız”
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fuar İzmir'de ...
Kaynaklar Maarif Vakıflara
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, "Öğrencileri yurtsuz bırakanlar kaynakları ...
"Türkiye'de milyonlarca engelli çözüm bekliyor!"
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, engelli sorunlarına dikkat çekti.
 
İzmir'de Balkan Festivali’nde buluşuyorlar
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti ...
Saraylara harcanan para ile 84 bin kişilik yapılabilirdi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Türkiye ...
CHP’li Sındır, “gazilerimiz için kanun teklifi verdi”
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır Gaziler Günü’nde gazilerin ...
 
CHP’li ilçe belediye başkanları Foça’da toplandı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP’li ilçe belediye başkanları ...
TKP Çeşme'den Kurtuluş Günü açıklaması
Türkiye Komünist Partisi Çeşme örgütünden yapılan açıklamada. "İşgalden ...
CHP Çeşme siyasetine Kılıçdaroğlu damgası!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nın Çeşme programı sürprizlere sahne ...
 
YAZARLAR
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri