Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>YEREL
30 Temmuz 2022 Cumartesi - 11:50

Çeşme'de Sakız hasatı hazırlıoğı başladı

Çeşme Belediyesi, "Çeşme'den sakız damlıyor" projesi kapsamında, sakız hasadı için hazırlıklara başladı. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen törenle, sakız ağaçlarına ilk çiziği Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran attı.

Çeşme de Sakız hasatı hazırlıoğı başladı

Çeşme'de, 50 yılın ardından, Çeşme Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda yeniden başlatılan sakız üretimi Çeşme'nin ekonomisine güç katarken, sakız ağaçlarından elde edilecek ürün için ağaçların çizilmesine törenle başlandı. Sakız ağaçlarına ilk çiziği Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran attı.

Alaçatı'da, 117 sakız ağacının bulunduğu alanda gerçekleştirilen 4. Çeşme'den Sakız Damlıyor hasat hazırlığı törenine, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Ziraat Odası Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Süleyman Özer, Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz, Belediye Başkan Yardımcısı Yıldırım Aktugan, Belediye Meclis Üyeleri, sakız üreticileri ve vatandaşların katıldı.



"117 sakız ağacının bulunduğu alan, ‘Arboretum’ olarak düzenlenecek"

Tören sırasında bir açıklama yapan Belediye Başkanı Oran, 117 sakız ağacının bulunduğu alanın "Arboretum" olarak düzenleneceğini söyledi. Başkan Oran, "Sakız Müzesi olarak düzenlenecek bu alanda bilimsel araştırmalar da yapılacak. Aynı zamanda turizm amaçlı olarak da insanlar gelip burasını gezebilecek" dedi.

Tohum merkezimizdeki tohumları, piyasanın üzerinde bir bedelle alım garantisi vererek çiftçilerimize dağıtıyoruz"

Başkan Oran, sakız ağaçlarına ilk çiziği atmadan önce törende bir konuşma yaparak, "Hepimizin bildiği gibi dünya zor bir süreçten geçiyor. İklim krizi, pandemi koşulları, Ukrayna’daki savaşın etkileri, kuraklık ve kıtlık endişesine, tedarik zincirinin bozulması gıda enflasyonuna sebep oldu. Bütün bunlar bizleri, yerel değerlerimizin korunması, atalık tohumlarımıza geri dönülmesi, yerli üreticilerimizin güçlendirilerek tarımın ciddi şekilde desteklenmesi gerektiğini gösterdi. Aslında bütün bunlar bizlere özümüze dönme, ilkokul yıllarımızda öğrettikleri gibi, yeniden yedi iklim, dört mevsim yaşayan, tarımda kendi kendine yetebilen ülke olmamız gerekliliğini hatırlatıyor. Bu anlayışla Çeşme Belediyesi olarak, kurduğumuz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz ile Çeşme’deki üreticilerimizi destekliyor. Tohum merkezimizde ürettiğimiz Karakılçık buğdayı, Çeşme Anasonu, Çeşme Kavunu, Beyaz soğan gibi yerel değerlerimizi piyasanın üzerinde bir bedelle alım garantisi vererek çiftçilerimize dağıtıyoruz" diye anlattı.

"Sakız ağaçlarımızı çoğaltmaya, dünyada sakız üretiminde söz sahibi olmak için adımlar atmaya başladık"

Çeşme'nin her biri birbirinden değerli yerel ürünlerinin yanında sakızın da ayrı bir yeri olduğunu vurgulayan Başkan Oran, "Elli yıl aradan sonra dört yıl önce yeniden başlattığımız sakız hasatı etkinliğimizle, sağlık, kozmetik ve gıda sektöründe inanılmaz bir yeri, ciddi ekonomik getirisi olan Sakız ağaçlarımızı çoğaltmaya, dünyada sakız üretiminde söz sahibi olmak için adımlar atmaya başladık. Pandemi koşulları ve ekonomik zorluklara rağmen, ülkemizin geleceği için çok önemli olduğuna inandığımız bu hamleden geri adım atmıyoruz. Geçen yıldan bugüne mevcut ağaçlarımıza ek olarak belediyeye ait ağaçlarımızdan havai köklendirme metodu ile 2000 yeni sakız fidanı çoğalttık. Çeşme’de ilk defa 5 kilogramı belediyemizin ağaçlarından olmak üzere 50 kilogram damla sakızı üretildi. Bu konuya büyük özen ve özveriyle eğilen yerli üreticilerimiz de yaklaşık iki bin yetişkin sakız ağacından on iki bin yeni fidan ürettiler" diye belirtti.

"Çeşme Damla Sakızı’nın bilimsel faydaları dünya literatüründe yerini aldı"

Çeşme Damla Sakızı ile ilgili bilimsel çalışmaların da yapıldığını anlatan Başkan Oran, " Verdiğimiz ürünler ile üniversitelerde bilimsel araştırmalar sürdürülüyor. Maltepe Üniversitesi Farmakoloji bölümü Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’de Uluslararası seminerde Çeşme Damla Sakızı’nın bilimsel  faydaları üzerine sundukları çalışma ile Çeşme Damla Sakızı’nın bilimsel faydaları dünya literatüründe yerini aldı" diye açıkladı.

"Projemiz, Çeşme’yi geleceğe taşıma projesidir"

Alaçatı Ot Festivali'nde, yerli üreticilerin sakızdan ürettikleri kozmetik ürünlerin de yer aldığını hatırlatan Oran, "İşin özü; sürdürülebilir bir anlayışla, akılla, bilimle, yerli üreticilerimizle kol kola, çok doğru bir yolda çok güçlü adımlarla yürüyoruz. Geçmiş yıllarda söylediğim gibi bu Çeşme’nin 20 yıl sonrasının, 50 yıl sonrasının, yani çocuklarımızın geleceğinin projesidir. Çeşme’yi geleceğe taşıma projesidir. Bir yandan Çeşme Sakızı’nın coğrafi işareti sürecinin sonuçlanmasını beklerken, diğer yandan her yıl on bin yeni sakız fidanı üretimi ve buna bağlı olarak yıllık yüz kilogram damla sakızı hedefimizi kısa sürede gerçekleştireceğiz. Çeşme’yi, sahip olduğu zenginlikleri koruyup çoğaltarak geleceğe taşıyacağız" diyerek sözlerini tamamladı.

Törende, yerli üreticiler İbrahim Topal ve Hasan Ege Tütüncüoğlu ile Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer de birer konuşma yaptılar.

Yapılan konuşmaların ardından Belediye Başkanı Ekrem Oran, sakızların damlaması için sakız ağaçlarına ilk çizikleri attı.

Tören, Alaçatılı bir esnafın sakızlı dondurma ikramı ile sona erdi.

Etiketler:
 
Eyyam-ı bahur sıcakları başlıyor!
 
Çeşme’deki silahlı kavganın faili yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme’de Beach Club’ta Silahlı kavga!
Çeşme’de faaliyet gösteren Monarch Beach Club’taki silahlı saldırının ...
Çeşme’de Beach Club’ta Pompalı dehşeti!
Bugün öğleden sonra Paşalimanı'nda faaliyet gösteren Monarch Beach Club’ta silahlı saldırı yaşandı.
Çeşme’de kurtarma operasyonu
Çeşme açıklarında Yunan unsurları tarafından geri itilen 36 düzensiz göçmen ...
 
Çeşme’de düzensiz göçmen operasyonu!
Çeşme Alaçatı açıklarında yasa dışı yollarla yurt dışına kaçmak isteyen ...
Çeşme’de 100 yıllık okula yıkım kararı!
Çeşme’de geçmişi 100 yıl öncesine dayanan Namık Kemal Ortaokulu için yıkım ...
Çeşme Emniyetinden şok operasyonlar!
Çeşme İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri dün ve bugün gerçekleştirdikleri ...
 
Çeşme’de düzensiz göçmen operasyonu!
Çeşme’de bugün gerçekleştirilen iki ayrı operasyonda 88 düzensiz göçmen kurtarıldı ve yakalandı.
Çeşme’de çıkan yangın söndürüldü
Bugün öğlen saatlerinde Çeşme Sanayi Sitesi yakınlarında başlayan yangın büyümeden söndürüldü.
Çeşme'nin Çevre sorunları masaya yatırıldı.
Çeşme Dayanışma Ağının düzenlediği “Çevre Sorunlarımız ve Çeşme” adlı ...
 
YAZARLAR
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri