Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>YEREL
25 Nisan 2022 Pazartesi - 10:44

Çeşme Projesi'ne karşı dayanışma büyüyor

Çeşme Dayanışma Ağı’nın “Açıklanan Çeşme Projesi Nedir, Neden Karşı Çıkıyoruz?” konulu toplantısının ikincisi, dün (24 Nisan 2022 tarihinde) Çeşme Germiyan Yalısı, Anemo Butik Otel’de gerçekleştirildi.

Çeşme Projesi ne karşı dayanışma büyüyor

Selma Artar

Toplantıda TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesinden ZAFER MUTLUER ile Sosyolog, Akademisyen, Çevreci ENGİN ÖNEN konuşmacı olarak yer alırken, STK temsilcileri, bazı Siyasi parti temsilcileri ve mahalle temsilcileri de katılım sağladı.

Toplantının moderatörlüğünü SERHAT GÖKDOĞAN yaptı. GÖKDOĞAN toplantıya; “Amacımız mahalle mahalle dolaşarak bu projenin, İktidar’ın bir talan projesi olduğunu anlatmak ve tabandan gelecek olan mücadele hakkını örgütlemek. Çünkü Ekoloji mücadelesi veriyorsanız aynı zamanda düzene karşı da mücadele veriyorsunuz. İktidar Çeşme projesi önündeki engelleri teker teker yıkarak geliyor. Sit derecelerini düşürürken, kıyı kenar çizgilerini de belli alanlarda değiştiriyor. Bizler davaları kazansak bile mahkeme kararları uygulanmamakta bunu daha önce RES’lerde gördük. Türkiye’de dava kazanmak pek bir anlam ifade etmiyor.” sözleriyle başladı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesinden ZAFER MUTLUER ise; Çeşme Projesi’nin sürecini, bu süreçte neler yapıldığını ve önümüzdeki süreçte neler yapılması gerektiğini ayrıntılarıyla ortaya koyarken, “Bu proje hayata geçirilecekse yakında bizim önümüze 1/1000 ölçekli planda, tarım alanı ve orman alanı değişikliği, 1/ 5000 ölçekli planda ise yeni imar planları gelecek. Bizler bu süreçlerde itiraz edebilir, dava açabiliriz. Çünkü iktidar, alınan mahkeme kararlarını görmezden gelerek, yeni idari işlemlerle bu projeyi devam ettirmek isteyecektir. Biz bunları daha önce Çeşme’de maden ocaklarında ve RES’lerde gördük. Belediyeler de görevini yapmadı, görmezden geldi ve bu projeler devam etti. Eğer bizler toplum olarak, halk olarak tepkimizi  koyarsak Çeşme Proje’nin iptal edilmesine büyük katkı olacaktır.” dedi.

Bir diğer konuşmacı Sosyolog, Akademisyen, Çevreci ENGİN ÖNEN ise; “Kapitalizm; gölgesini satamadığı ağacı keser. Bu ideolojinin temelinde ‘değer’ olarak görülen şey ‘piyasa değeridir’, Güneşin bir değeri yoktur, enerjiye dönüşüp para getirmezse, rüzgarın bir değeri yoktur enerjiye dönüşüp para getirmezse, denizin bir değeri yoktur, caretta carettaların hiç önemi yok, leylekler lüzumsuzdur. Meralar,  koyun/keçinin otladığı yerlerdir sadece. Kapitalizm, üretimden çok tüketimi empoze ediyor. Sermaye ise kar peşinde.   Çeşme Projesi, yarımadanın hassasiyetleri bakımından düşünüldüğünde, çılgınca bir şey. Çeşme’nin su kaynakları, alt yapısı, doğal yaşam alanları bakımından sürdürülemez. Dünya üzerinde artık “sürdürülebilirlik” diye bir kavram gelişti. Bu kavram kapsamında, Uluslararası sözleşmeler imzalandı, Çevre Müdürlükleri, İklim Bakanlıkları kuruldu ve bir takım standartlar getirildi. Fakat Dünya’da en çokta Türkiye’de, Çevre Müdürlükleri pek çok davaya konu oluyor ve haklarında açılan davaların çoğunu kaybediyorlar.”

ENGİN ÖNEN sözlerine şöyle devam etti;

“Biz çevre mücadelesi verenlerin davranış ve tepkilerini, ‘istemezükçü’ gibi bir söylemle itibarsızlaştırmak istiyorlar. İstemezükçü dedikleri insanlar, İzmir’de bazı projelere karşı çıktı, kötü mü oldu? Hayır. Örn: Konakta Galleria yapılacaktı biz durdurduk.  Çeşme Projesi’ne gelince Port Alaçatı Projesi gibi ‘soylulaştırma’ için ben ‘elit gettosu’ diyorum, planlanan bir proje. Soylulaştırma yapılan alanda yerel halk dışlanır, emlak vergileri artar, bir çay 20-30 tl olur, pizza için 250 tl istenir ve halktan belli bir süre sonra orayı terk etmeleri istenir. Evet Alaçatı’da yerler değerlendi ama kaç tane yerli Alaçatılı kaldı, en başarılıları Petekler’de tutunabildi.  Ayrıca bu Port Alaçatı projesinin Çeşme’ye getirisi nedir, Çeşme Belediyesi kaç kuruş alıyor, bölgeye faydası ne? öğrenmek istiyoruz.

Bu tarz projeler, tamda sermaye açısından bakıldığında maksadına yönelik projeler, yerel kalkınmaya en ufak bir katkısı olmadığı gibi halka da en ufak bir yararı yok.

Bu iktidar (evdeki gümüş takımları satmak örneğindeki gibi) her şeyi para kazanma uğruna satıyor. Çünkü KİT’ler bitti, kalmadı. Kamu arazilerini satarak iktidarda kalmaya çalışıyor ve onun himayesinde  5’li çete, onun altında 10’lu, onun altında 50’li çıkar grupları var.

Ayrıca bizler yurtseverler, çevreciler olarak profesyonel siyasete ve siyasetçilere güvenmemeliyiz. Bunu neden söylüyorum Çeşme Projesi’nde hem CHP’li belediye başkanları hem de CHP’li partililer çok kötü bir sınav verdi. Biz Çeşme Projesi’nin, Çeşme’nin hatta İzmir’in en önemli sorunu olduğunu söylerken, mücadele verirken, onlar tam 2 yıl ölü balık taklidi yapıp ondan sonra karşıyız dediler. Nasıl Güvenelim?

Bir partinin çevre politikası olur, bu politika çerçevesinde belediye başkanı ayrı, milletvekilleri ayrı görüş bildirmez. İşte bu yüzden bizler ‘sivil sesi’ yükseltmeli ve ısrar etmeliyiz. Bunu yaparkende kollektif bir mücadele gerekir. Bu alan egoların tatmin alanı değildir aksine bu mücadeleye katkı koyan herkes çok değerlidir.” 

Katılımcılardan Emekli Öğretmen Ömer ise; “Ben bu projede Kültür ve Turizm Bakanı ile aynı masaya oturan ve destek veriyormuş gibi görünen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ve Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’nın görüşlerini net bir şekilde bilmek istiyorum, açıklasınlar. Ben bu mücadele için ne gerekiyorsa varım ve herkesi de bu mücadeleye davet ediyorum. “ dedi.

İzmir Yaşam Alanları Temsilcisi ise; “Bizim kuruluş amacımız yaşam ve yaşamdan  yana olmaktır. Bu sadece yarımadanın değil İzmir’in de sorunudur. Ekoloji, evrensel bir bütünlük içerir, Dünya sadece insanlardan ibaret değildir. Doğası, bitkisi, çiçeği, böceği ile var olan bir yapıdır. Bu yapı birileri para kazanacak diye feda edilemez. Kapitalizmin kar hırsı bitmez, onların yeşil sevgisi doların yeşilliğidir.” açıklamasında bulundu.

Bir diğer katılımcı Av. Fahri Artar ise; “ Bence sorun ayrıntıları ile ortaya çıkmış vaziyette,  burada olan herkes, sorunun ne kadar derin ve acı olduğunu görüyor. 

Şimdi mesele ne yapılmalı da?

Halk neredeyse biz oraya gitmeliyiz. Camideyse camiye, kahvedeyse kahveye, tarladaysa tarlasına ve bu projenin bir talan projesi olduğunu anlatmalıyız. Halkı bu mücadelenin içine katmalıyız, hatta katmak zorundayız. Diğer bir önerimde Çeşme Belediye’sinin önünde de bir eylem düzenlemeli ve başkana sormalıyız. Bu mücadelede senin safın  ne? Çeşme halkının yanında mısın?

Toplantı, moderatör SERHAT GÖKDOĞAN’ın “Gelecek kuşaklar için ülkemizi ve yaşadığımız alanları korumak zorundayız. Kollektif bir mücadele vermeli ve bu mücadeleyi daha da büyütmeliyiz.” açıklamasıyla, sona erdi.

Çeşme Dayanışma Ağının, belli aralıklarla farklı mahallelerde gerçekleştirmeyi düşündüğü bu toplantılar, Çeşme halkının soru, görüş ve önerileriyle yani ortak akıl ile büyümeye devam ediyor.

Etiketler:
 
Pandemi sonrası ilk Kruvaziyer Çeşme’de!
 
Aya Yorgi Planlar yargıya taşınıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme’de 23 Nisan coşkusu
Çeşme, Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı coşku içerisinde kutladı. Çeşme ...
Çeşme Kaymakamı Karadağ oldu!
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında Çeşme ...
Çeşme Jandarma'dan çocuklara eğitim!
Çeşme jandarma Komutanlığı ekipleri, Çeşme Belediyesi tarafından yapılan ...
 
Çeşme'de 23 Nisan coşkusu!
Çeşme’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşku içerisinde kutlanacak. ...
Çeşme’de hırsızlara geçit yok!
Çeşme İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri ,18 Nisaan’da çalınan 9 motorsikletin ...
"Çeşme'yi satmak istiyorlar"
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, " Bizleri yönetenler ...
 
Çeşme'de Romanlara tahliye operasyonu!
Çeşme’de kendilerine ait olmayan arazide çadır kuran roman vatandaşlar bölgeden tahliye edildi.
Nüvit Tokdemir'in anne acısı!
Yazarımız Nüvit Tokdemir'in annesi Mühibe Tokdemir, geçirdiği rahatsızlık nedeniyle vefat etti.
Polis Teşkilatı’nın Gurur Günü
Polis teşkilatının kuruluşunun 177. Yılı Çeşme’de düzenlenen törenle kutlandı. ...
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri