Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>POLİTİKA
4 Aralık 2019 Çarşamba - 14:04

CHP’li Sındır, Karaburun’daki balık çiftliklerini Meclis gündemine taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Karaburun’da Cumhurbaşkanlığı kararıyla ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilen alanlarda kurulan balık çiftliklerini ve su ürünleri yetiştiriciliğini Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Sındır, Karaburun’daki balık çiftliklerini Meclis gündemine taşıdı

Sındır, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunduğu önergeyle; Karaburun, Ildırı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde balık yetiştiriciliği yapan firmaları ve bu firmaların hangi kurumdan yetki ve ruhsat aldığını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu.

“BÖLGEMİZİN EŞSİZ DOĞAL ZENGİNLİKLERİ YOK EDİLİYOR”

Karaburun ve Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde su ürünleri yetiştiriciliği yapılamayacağının altını çizen Sındır, “Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve Anayasa’nın 56. Maddesinde de yer aldığı üzere çevreyi korumak devletin ödevidir. 2872 sayılı Çevre kanunun 9. Maddesinde ‘Denizlerde yapılacak balık çiftlikleri, hassas alan niteliğindeki kapalı koy ve körfezler ile doğal ve arkeolojik sit alanlarında kurulamaz.’ der. Tüm bu yasal zemine rağmen bölgemizin eşsiz doğal zenginlikleri talan ediliyor, ekolojik değeri daha çok para kazanma hırsına kurban veriliyor” dedi.

“BÖLGE HALKININ VE ÇEVRECİLERİN SESLERİNE KULAK VERİN”

Bölge halkının ve çevrecilerin tüm uyarılarına rağmen Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde su ürünleri faaliyetlerinin devam ettiğini ifade eden Sındır, “Dünya mirası olan Karaburun Yarımadası’nın giderek artan çevresel sorunlarının başında kontrolsüzce kurulan ve işletilen balık çiftlikleri geliyor. Balık çiftliklerine de gereksinim olduğunu elbette kabul ediyoruz, yeter ki yasaların öngördüğü çerçevede olsun ve kıyı ekosistemini yok etmesinler. Söz konusu balık çiftlikleri bölgede doğal yaşamı da olumsuz etkiliyor, bölge halkının yerel geçim kaynağı olan kıyı balıkçılığını yapılamaz ve sürdürülemez bir noktaya getiriyor. Yarımada kıyıları ve bölgedeki küçük adalar, dünyanın en nadir memelileri arasında yer alan ve koruma altında olan Akdeniz Foku’nun  kalan son üreme ve yaşam alanları. Balık çiftlikleri nedeniyle bu alanlar da yok oluyor. Sayın bakana çağrımız bölge halkının ve çevrecilerin seslerine kulak verin. Ve kanunun emrettiği kuralları uygulayın. Bu balık çiftliklerine bu alanlarda izin vermek verimli doğal yaşama, doğal güzelliklerimize, insan sağlığına ihanet olur. Ekonomik kaygılarını ekolojik kaygıların üzerinde tutanlara karşı verdiğimiz mücadele zaferle sonuçlanacak” dedi.

Sındır, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları yöneltti:

1)      Karaburun – Ildırı Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde balık yetiştiriciliği yapan firmalar var mıdır? Varsa bu firmaların sayısı nedir? Ticari ad ve unvanları nelerdir? Hangi ilin ticaret odasına kayıtlıdır? Teknik olarak kapasite, izin aldığı alan ve yetiştirdiği su ürünleri nelerdir?

2)      Su ürünleri yetiştiriciliği yapan firma var ise hangi kurumdan yetki ve ruhsat almıştır? Ruhsat verildi ise hangi tarihte ve kaç yıllığına bu izinleri alabilmiştir? Ruhsat verilirken gerekli çevresel etki değerlendirme raporunu sunmuş mudur? Çevresel etki değerlendirmesini kim, ne zaman, hangi gerekçeler ile onay vermiştir?

3)      Karaburun -  Ildırı Özel Çevre Koruma Bölgesi denizel alanından 2005 sonrası taşınan su ürünleri firması var mıdır? Hangi alanlarda, ne kadar süre ile yetiştiricilik yapmışlardır?

4)      Taşındı ise firmaların taşınma nedenleri nedir? Taşınma sonrası çevreye etkileri araştırılmış mıdır? Deniz dibi canlıları, özellikle deniz çayırları üzerindeki etkilerine bakılmış mıdır?

5)      Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yaşayan, uluslararası sözleşmelerce koruma altında bulunan Akdeniz foklarını korumak ve gözlemlemek için Bakanlığınızın bir ekip ya da birimi var mıdır? Fokların bu bölgelerde görülme sayısı, balık çiftliklerine saldırı sayısı, tespit edilmiş ölü fok sayısı gibi foklara ait sayısal veriler ve kayıtlar tutulmakta mıdır? Kayıtları tutulan bu sayısal veriler nelerdir?

6)       Akdeniz foklarının yaşam ve üreme bölgesi olması sebebi ile Karaburun – Ildırı Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde “hassas alanın korumasına” dair tedbirler aldınız mı? Fokların neslinin devamlılığı ve korunması için uluslararası kurumlar ile işbirliğiniz ve/veya projeler var mıdır?

7)      Karaburun – Ildırı Özel Çevre Koruma Bölgesine dair Bakanlığınıza ulaşan telefon, belgegeçer, dilekçe gibi yollardan şikâyet, ihbar, izin ve talepler var mıdır? Hangi sayıda, hangi tarihte ve hangi konu başlıklarına dair başvurular yer almaktadır?

8)      Bakanlığınıza yöre halkı, Kent Konseyi ve Muhtarlıklardan dilekçeler iletilmesine ve ALO 181 hattına ihbarda bulunulmasına rağmen, tarafınıza ulaşan konulara yanıtsız kalınmasının nedeni nedir?

9)       Karaburun – Ildırı Özel Çevre Koruma Bölgesinde Bakanlığınız en son hangi konu ile ilgili, hangi tarihte ve hangi yetkililer tarafından denetlenmiş, incelemede bulunulmuş ve tutanak haline getirilmiştir?

 

Etiketler:
 
Çeşme'de Çin Kültürü semineri
 
Barbaros Köylüleri çektikleri belgeselle ödül aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li kadınlardan kırmızı kurdeleli tepki
CHP'li kadınlar yeni torba yasada yer alan 12 yaşındaki kız çocuklarının ...
Selma Artar CHP İlçe Başkanlığı'na adaylığını açıkladı
CHP Çeşme'de Mahalle Delegeleri seçimlerinin tamamlanmasıyla kongre sürecine ...
"Tarımda kullanılan zehirli kimyasalları yasaklayın"
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Tüm canlılar için #ZehirsizSofralar” ...
 
Çeşme CHP'de delege seçimleri tamamlandı
CHP Çeşme İlçe Örgütü'nde, 12 Kasım'da başlayan mahalle delegeleri seçimleri ...
Başkanlar Çeşme'de buluşuyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in CHP'li ilçe belediye ...
252 belediye İzmir’de buluştu
Türkiye'deki CHP'li belediye başkanlarının ikinci 'Yerel Yönetimler Çalıştayı' ...
 
Kılıçdaroğlu’ndan Soyer’e övgü
İzmir’de düzenlenen “Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkanları Çalıştayı” ...
Bugün İzmir’de
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, bugün saat 16.00’da İzmir’e gelecek. ...
CHP’li Başkanlar İzmir’de toplanıyor
22 ve 23 Kasım tarihlerinde düzenlenecek çalıştaya CHP Genel Başkanı Kemal ...
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri