Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>POLİTİKA
29 Nisan 2020 Çarşamba - 09:24

Beko’dan 1 Mayıs öncesi Gündem Çeşme’ye özel açıklama.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, 1 Mayıs öncesi Gündem Çeşme’ye özel açıklamalarda bulundu. Beko, turizm işçilerinin sıkıntılarına vurgu yaparak, “ Turizm ve hizmet sektöründe 100 bine yakın işyeri kapandı” açıklamasında bulundu.

Beko’dan 1 Mayıs öncesi Gündem Çeşme’ye özel açıklama.

Denizhan Güzel

CHP İzmir Milletvekili ve DİSK eski Genel Başkanı Kani Beko, Koronavirüs pandemisi nedeniyle işçi sınıfının mağduriyetine vurgu yaparak, “ Çeşme’de ve elbette yurdun dört bir köşesinde yapılacaklar bellidir; zorunlu alanlar dışında çalışanlara ücretli izin verilmeli, işten atmalar yasaklanmalı ve işsizlik fonu sadece işsiz kalan işçilere verilmelidir. Ayrıca bu süreçte fatura ve kredi borçları ertelenmelidir. İşsizlere temel geçim ödeneği verilmeli ve devlet çalışanların gelirlerini güvence altına almalıdır. Tüm bunların yanı sıra da çalışanların sağlıkları güvence altına alınarak alanda çalışan tüm işçilere test yapılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır” dedi.

Beko, Turizm sektörü işçileri de genelde 6 ay çalışıp 6 ay işsiz olduklarına da vurgu yaparak, “Dolayısıyla bu olağanüstü süreçte, ekstra önlemler devre sokulmalı işçilere, çalışanlara ödemeleri yapılmalıdır. Ayrıca Çeşme için düşünürsek küçük esnaf ve turizm sektörü çalışanları 45 gün çalışıp 10 ay geçinmenin mümkün olduğunu ya da olacağını düşünmek dahi söz konusu değildir. İşsizlik Sigortası Fonu işte bu günler için var. Eğer fon Saray tarafından bugüne kadar gereksiz ve amacı dışında kullanılmamış olsaydı, fonda birikmiş olan para ile işçilerin kaybı yıllar boyunca karşılanabilirdi. Fakat her şeye rağmen Saray bu anlamsız projelere kaynak aktarımını durdurursa kalan kaynakları işini kaybeden işçiler için kullanabilir” diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko,  yaşanan pandemi nedeniyle birçok sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de çalışan işçiler mağdur olduğunu dile getirerek, “ Koronavirüs pandemisinin ülkemizde ilk ortaya çıktığı andan itibaren yaşanacak krizi öngörmüş ve bu konuda açıklamalarda bulunmuştum. Hiç değilse bu sefer iş ve işçi korunsun, birçok adım eşzamanlı olarak atılsın ve sadece sermaye sahiplerini koruyan anlayışla hareket edilmesin uyarımı dile getirmiştim. Ancak görüyoruz ki, pek çok sektörde yaşanan ve de yaşanmaya devam edecek olan mağduriyetler hızla turizm sektöründe kendini göstermiştir. Alınan kararlarla 100 bine yakın işyeri kapanmıştır ve bunların büyük bir çoğunluğu turizm sektöründendir. Lokanta, otel, seyahat acentesi, kafe, eğlence mekanı, spor salonu, kuaför ve güzellik salonları hepsi turizm sektöründe faaliyet yürüten işyerleri ve bunların hemen hepsi kapanmıştır. 16 Mart’tan bu yana 40 günü aşkın süredir turizm sektöründe faaliyet yürüten işletmelerin yüzde 80’i kapanmıştır. Ne zaman açılacağı da belli değildir. Daha şimdiden kafe vb gibi işletmelerin %40’ının iflas ettiği görülmektedir.  Bu da bize açığa çıkan işsizlik oranlarının kalıcı olacağını göstermektedir. İşsizlik oranının yüksek olduğu sektörde şu günlerde sezon açılacaktı. Çok sayıda sezonluk çalışan arkadaşımız işe başlayacaktı. Mevsimlik işçi gibi çalışan bu arkadaşlarımız sezonda çalışır ve geri kalan zamanda bu kazançlarıyla geçinir. Şu an bu arkadaşlarımız ciddi bir mağduriyet içindedir. Sektörde ortalama 1 buçuk milyon sezonluk işçi çalışmaktadır. Bu arkadaşlarımız en az bir yıl boyunca açlığa mahkumdur. Sezonluk işçilerin birçoğu ne kısa çalışma ödeneğinden ne de işsizlik maaşından faydalanamamaktadır. Kısa çalışma ödeneğine başvuru için işçi adına son 3 yılda en az 450 gün prim yatmış olması, kısa çalışmanın başlangıcından geriye doğru 60 gün kesintisiz çalışmanın bulunması gerekir. Bu koşullar kayıtsız çalışan sezonluk işçiler için geçerli değildir. İşsizlik maaşı için ise son 3 yılda en az 600 gün prim yatmış olması, kısa çalışmanın başlangıcından geriye doğru 120 gün kesintisiz çalışmanın bulunması gerekiyor. Bu arkadaşlarımız işsizlik maaşı da alamamaktadır. Turizm işçisi birdenbire kendini ya işsiz buldu ya da ücretsiz izne ayırma ve yıllık iznin zorunlu kullandırılması dayatmasıyla karşılaştı. Sektörde çok yüksek oranda işten çıkarmalar yaşanıyor. İşçiler kıdem ve ihbar tazminatları dahi ödenmeden işten çıkarılıyorlar. Ücretsiz izne ayrılan işçiler büyük bir belirsizlik içinde. Bazı işyerlerinde ücretsiz izin iş sözleşmesinin askıya alınması şeklinde işletiliyor. Bu durumda işçinin sigorta primi yatırılmıyor ve kıdemi işletilmiyor” şeklinde konuştu.

Beko, hükümetin açıkladığı kısa çalışma ödeneğinin kullanılması sürecinin sıkıntılı olduğunu da sözlerine ekleyerek,  “ Sektörde çalışan sezonluk işçiler, göçmen işçiler, kayıtsız işçiler kısa çalışma ödeneği için gerekli şartlarda olmadığı için bu ödenekten yararlanamayacaktır. Bugün;

işçilerle, yoksullarla, işsizlerle, kadınlarla, gençlerle, dışlanmışlarla, mağdurlarla ve emeğini, alın terini harcayan bütün emekçilerle birlik olma, dayanışma ve mücadeleyi yükseltme günüdür! İşçi sınıfının birlik ve mücadele günü Kutlu olsun!” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Etiketler:
 
Sokağa çıkma kısıtlaması için yeni genelge
 
65 yaş üstü vatandaşların günleri belli oldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Huzurevlerinde durum ciddi!"
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Kani Beko, “Huzurevlerinde ...
Tarikatlara para yağıyor
Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin yardım toplamasına izin vermeyen ...
1 Mayıs'ı sanal meydana taşıyacaklar!
1 Mayıs’ın Cuma gününe dek gelmesiyle hafta sonu uygulanan sokağa çıkma ...
 
Bayır’dan Gündem Çeşme’ye özel açıklamalar
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Koronavirüs pandemisi nedeniyle ...
Sertel’den anlamlı öneri
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Türkiye ...
"Esnaf tümden perişan oldu"
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İçişleri Bakanlığı'nın, 81 ...
 
Süleyman Soylu'nun istifası kabul edilmedi
İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun istifa açıklaması hakkında Cumhurbaşkanlığı ...
Görevinden istifa etti!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, az önce görevinden istifa ettiğini açıkladı. ...
CHP’den O iddiaya sert yanıt
Ak Parti Çeşme İlçe Başkanı İlter Etke’nin sosyal medya hesabından paylaştığı ...
 
YAZARLAR
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri