Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








İzmir'de Eğitime Destek Kermesi
İzmir'de Eğitime Destek Kermesi
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
HABERLER>ULUSAL
3 Mayıs 2024 Cuma - 11:30

Özgür Özel'den anlamlı mesaj!

Basının demokrasiyi korumaktaki rolünü vurgulamak, etik gazeteciliği ön plana çıkarmak ve dünyada basının sansür edildiği ülkelere mesaj göndermek için her yıl 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanıyor.

Özgür Özel den anlamlı mesaj!

Bu bağlamda, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yayınladığı mesajında basın özgürlüğüne vurgu yaparak, " Basını özgür bir Türkiye, demokrasimiz için şarttır. Sansürün, otosansürün ve siyasi baskının olmadığı koşulların yaratılmasının, gazetecilerin haberleri nedeniyle cezaevinde olmayacakları bir ülkeyi sağlamak için mücadelemizi sürdüreceğiz." açıklamasında bulundu.

Bugün Dünya Basın Özgürlüğü Günü. Her yıl 3 Mayıs'ta kutlanan Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde Türkiye'deki basın özgürlüğü tartışılırken, gazeteciler, baskı, tutuklanma ve hapse atılma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Her yıl Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yapılan 'Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi' sıralaması Türkiye'de basın özgürlüğünü gözler önüne seriyor. 

3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü, her yıl 3 Mayıs tarihinde tüm dünyada kutlanan bir gündür. Bu gün, 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun aldığı bir kararla kabul edilmiştir. Amacı, basının demokrasiyi korumaktaki rolünü vurgulamak, etik gazeteciliği ön plana çıkarmak ve dünyada basının sansür edildiği ülkelere mesaj göndermek.

Pause

Unmute

Loaded: 67.30%

Remaining Time -1:06

Fullscreen

Dünya Basın Özgürlüğü Günü, aynı zamanda basın mensuplarının karşılaştığı zorlukları ve tehlikeleri de gündeme getirmek için bir fırsattır. Gazetecilere yönelik saldırılar, tutuklamalar ve sansür gibi konularda farkındalık yaratmak ve bu tür olayların önlenmesi için mücadele etmek bu günün önemli amaçlarından biridir.

TÜRKİYE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE 158. SIRADA

Her yıl Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yapılan ‘Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ sıralamasında Türkiye 180 ülke içerisinde 158. sırada yer alıyor. 

Türkiye'nin 158. sırada bulunduğu listede birinci sırayı Norveç aldı. Norveç'i Danimarka ve İsveç takip ederken dünyada 180'inci sırada ise Eritre bulunuyor. Listede Suriye 179, Afganistan 178 ve Kuzey Kore de 177'inci sırada yer aldı.

Türkiye endekste Laos, Filistin, Yemen ve Sudan’ın gerisinde kaldı.

3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ ÖNEMİ

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nün önemi büyüktür çünkü basın özgürlüğü, demokratik bir toplumun temel taşlarından biridir. İşte bu günün önemini vurgulayan bazı nedenler:

1. Demokrasinin Temel Taşı: Basın özgürlüğü, açık ve şeffaf bir toplum için hayati önem taşımaktadır. Bağımsız ve tarafsız bir basın, halkın bilgi edinme hakkını korur, yetkilileri denetler ve siyasi katılımı teşvik eder. Bu sayede, demokrasinin işleyişi ve gelişmesi için gerekli zemini oluşturur.

2. İnsan Haklarının Korunması: Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkı gibi temel insan haklarıyla doğrudan bağlantılıdır. Gazeteciler, insan hakları ihlallerini ve adaletsizlikleri ortaya çıkararak, mağdurların sesini duyurmaya ve hesap verebilirliği sağlamaya katkıda bulunur.

3. Toplumsal Gelişme: Basın, toplumdaki önemli konulara dair tartışma ve fikir alışverişi platformu sağlar. Farklı bakış açılarının sunulması ve eleştirel düşüncenin teşvik edilmesi, toplumsal gelişme ve ilerleme için gereklidir.

4. Güçlü Bir Sivil Toplum: Bağımsız bir basın, sivil toplum kuruluşlarının ve aktivistlerin çalışmalarını destekler ve kamuoyunun katılımını artırır. Bu sayede, daha adil ve eşitlikçi bir toplum inşa edilmesine katkıda bulunur.

5. Küresel Barış ve Güvenlik: Basın özgürlüğü, farklı kültürler ve uygarlıklar arasındaki diyaloğu ve anlayışı teşvik eder. Bu sayede, uluslararası ilişkilerde gerilimi azaltmaya ve barışın korunmasına katkıda bulunur.

Etiketler:
 
Çeşme'de Yarı Maraton heyecanı başlıyor
 
Çeşme'de Kitap Takas şenliği!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balıkçılıkta avlanma sezonu sona erdi
1 Eylül'de başlayan av sezonu 15 Nisan itibariyle sona erdi. Denizlerdeki ...
Emeklilerin bayram ikramiyesi ödemeleri başladı!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emekli bayram ikramiyesi ödemelerinin başladığını ...
Türkiye genelinde CHP rüzgarı!
Yerel seçimlerde Türkiye genelinde CHP rüzgarı esiyor. Anlık verilere ...
 
Seçim yasakları başlıyor!
31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, oy ...
Emeklilerin Bayram İkramiyesi belli oldu!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ordu'daki mitingde emeklilerle ilgili yapılacak ...
Schengen vize ücretlerine zam geliyor
Avrupa Komisyonu 2 Şubat'ta Schengen vizesi ücret artışına ilişkin bir ...
 
Emeklinin bayram ikramiyesi artacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan katıldığı canlı yayında ...
Uğur Mumcu anılıyor...
Tüm yaşamını toplumun gerçekleri öğrenmesine adayan, Cumhuriyet değerlerinin ...
En düşük emekli maaşı 10 Bin TL'ye çıktı
Milyonlarca emeklinin gözü kulağı ek zam görüşmelerine çevrilmişti. Cumhurbaşkanı ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"İSTİKLAL'İN MÜFTÜSÜ’'NÜN KONAĞI YAKILIRSA…
Okan Yüksel
Okan Yüksel
DENİZ BUGÜNE BAKIYOR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
"ANNELER GÜNÜ"NÜN KARANLIK TARİHİ...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Beyaz Atlı Süvariler
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri